Загальна мобілізація в Україні: юрист пояснив, які терміни оскарження постанови ВЛК

В Україні триває мобілізація, під час якої чоловіків направляють на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК). Й інколи висновки ВЛК викликають обурення у військовозобов'язаних, які мають проблеми зі здоров'ям. 

Тож юрист Ілля Шипко розповів, в які терміни можна оскаржити постанову ВЛК - рішення військово-лікарської комісії про стан здоров'я військовозобовязаного та його придатність до служби.

Способи оскарження постанов ВЛК

  1. До ВЛК вищого рівня або до ЦВЛК. У скарзі потрібно детально описати всі моменти, з якими не згідний військовозобов’язаний, й надати всі необхідні документи про його стан здоров’я.
  2. Оскарження в судовому порядку. У цьому випадку необхідно подати позовну заяву в порядку адміністративного судочинства.

Строк для звернення до суду для оскарження висновків ВЛК - півроку з дня отримання висновку ВЛК, якщо такий висновок не оскаржувався в адмінпорядку, та три місяці, якщо такий висновок оскаржувався до вищої ВЛК, з дня отримання висновку такої вищестоящої ВЛК за результатами розгляду відповідного звернення.

Відео дня

Юрист наголосив, що навіть під час оскарження постанови ВЛК військовозобов'язаного можуть мобілізувати.

Мобілізація в Україні 2023

В Україні подовжили мобілізацію та воєнний стан до 18 серпня 2023 року, тож процес роздачі повісток триватиме, як й обмеження під час дії воєнного стану.

За словами юриста, уповноважені особи можуть вручати повістки усім військовозобов'язаним чоловікам - й особам з підставами для відстрочки, й людям з інвалідністю. Проте це не означає, що всі після отримання документа будуть мобілізовані.

Адвокат Андрій Карпенко пояснив, чи повинен обмежено придатний чоловік повторно проходити військово-лікарську комісію під час мобілізації в Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: