Тепер ТЦК можуть вручити повістку військовозобов'язаному в будь-якій області / фото Генштаб

Адвокат у сфері військового законодавства Олег Леонтьєв прокоментував випадок, пов'язаний з врученням повістки військовозобов'язаному не за місцем реєстрації.

У коментарі "Фокусу" він навів конкретний приклад: військовозобов'язаний житель Львова поїхав у відрядження до Києва, де йому вручили повістку. 

"У своєму ТЦК він вказаний як обмежено придатний для служби за станом здоров'я, але після проходження військово-лікарської комісії в Києві отримав висновок "не придатний", - говорить Леонтьєв.

Після повернення до Львова чоловік вирушив до ТЦК, щоб передати отриманий у столиці висновок. Але представники військкомату відмовилися прийняти ці документи і відправили на повторну військово-лікарську комісію.

Адвокат називає такі дії співробітників ТЦК неправомірними і вказує на суттєву проблему: відсутність досі єдиної бази даних військовозобов'язаних.

Також Леонтьєв нагадав, що після старту роздачі повісток без прив'язки до місця реєстрації виникло безліч проблем, включаючи виписування повісток громадянам України, які вже служать.

Повістки в Україні вручають по-новому

7 квітня 2023 року Кабмін ухвалив постанову, згідно з якою співробітники військкоматів тепер можуть вручати повістки військовозобов'язаним незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку. 

Раніше українці могли відмовитися від отримання повістки й аргументувати це тим, що вони перебувають на військовому обліку в ТЦК за місцем реєстрації або фактичного проживання. 

Вас також можуть зацікавити новини: