Чи можна обмежено придатним не проходити ВЛК? / фото УНІАН, Олександр Прилепа

Адвокат Андрій Карпенко пояснив, чи повинен обмежено придатний чоловік повторно проходити військово-лікарську комісію (ВЛК) під час мобілізації в Україні.

У коментарі B2Bconsult він розповів, що в Україні є такі категорії непридатності до військової служби: обмежено придатний; непридатний до військової служби у мирний час, але обмежено придатний у воєнний час; непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

За словами Карпенка, усі чоловіки віком 18-60 років можуть отримати повістки від військкоматів, а ті вже можуть направити їх на проходження ВЛК.

Відео дня

Адвокат пояснив, що висновок ВЛК дійсний 12 місяців, а під час воєнного стану на повторну ВЛК відправляють навіть тих, хто пройшов її незадовго до мобілізації.

"ТЦК мають призначити нову ВЛК для військовозобов'язаного в разі, якщо від часу останнього проходження військово-лікарської комісії минуло 12 місяців", - підсумував Карпенко.

Мобілізація в Україні 2023

В Україні подовжили мобілізацію та воєнний стан до 18 серпня 2023 року, тож роздача повісток українцям триватиме. 

Юрист пояснювала, що уповноважені особи можуть вручати повістки усім військовозобов'язаним чоловікам. Проте це не означає, що всі після отримання документа будуть мобілізовані.

Повістки можуть вручати й військовозобов'язаним, які вже мають відстрочку, й людям з інвалідністю.

Вас також можуть зацікавити новини: