В Сухопутних військах проходить службу понад 16 тис. військовослужбовців жінок / twitter.com/CanadianForces

Командувач Об'єднаних Сил ЗС України генерал-лейтенант Сергій Наєв розповів, у яких підрозділах сил оборони України найбільше жінок-військових, згадуючи і штурмовий.

Про це Наєв написав у Facebook, наголосивши, що з початку повномасштабного вторгнення в Україну російських окупаційних військ, до лав Збройних Сил України, за власним бажанням було призвано понад 11 тис. жінок.

Він підкреслив, що з першого дня війни жінки нарівні з чоловіками стояли в чергах до територіальних центрів комплектування, щоб долучитися до захисту Батьківщини. 

Відео дня

"Вони обирали найнебезпечніші спеціальності, поповнюючи лави гранатометників, кулеметників, стрільців та снайперів, іноді маючи найнеочікуваніші бажання стати навідниками танків, бути у складі обслуги гармат та мінометів", - написав Наєв. 

На теперішній час, за його інформацією, в Сухопутних військах проходить службу понад 16 тис. військовослужбовців жінок, в Повітряних Силах – понад 7 тис., в Військово-Морських Силах – близько 2 тис., в Десантно-штурмових військах – близько 1 тис., в Силах територіальної оборони – понад 3 тис. військовослужбовців жінок. Є також жінки в інших складових сил оборони.

"Усі ми помітили й відчули, як за півтора року повномасштабного вторгнення змужніли та перевтілилися наші жінки, перевершивши, на мою думку, легендарних амазонок", - зазначив командувач Об'єднаних Сил ЗСУ.

Жінки у ЗСУ - головне

У березні міністр оборони Олексій Резніков інформував, що в Збройних силах України служать 41 тисяча жінок, ще близько 19 тисяч - є цивільними працівниками, які працюють задля потреб армії. За його словами, безпосередньо у бойових діях бере участь близько 5 тисяч жінок.  

В жовтні минулого року в Україні ухвалили закон, відповідно до якого жінки можуть добровільно ставати на військовий облік, але жінки з медичною професією є винятком і мають зробити це обов'язково.

Разом з тим, існує список професій, що відповідають бойовим спеціальностям, але жінки з ними можуть мобілізуватись лише за власним бажанням.

Вас також можуть зацікавити новини: