Чи випустять за кордон знятого з військового обліку? / фото REUTERS

Адвокат та голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів" Ростислав Кравець заявляє, що зняті з військового обліку військовозобов'язані українці можуть виїхати за кордон. Про це він сказав в ефірі каналу "Київ" й уточнив, які для цього потрібно мати із собою документи.

"Ви берете військовий квиток, висновок військово-лікарської комісії про те, що ви зняті з військового обліку у зв'язку з тим, що ви непридатні для військової служби, й спокійно їдете на кордон", - розповів Кравець.

Також адвокат додав, що ще потрібно мати із собою закордонний паспорт.

Відео дня

"Навіть ось ці прикордонники, які не поважають Конституцію, права людини й закони України, вас пропустять", - каже правник.

Раніше у Держприкордонслужбі пояснювали порядок перетину кордону знятими або виключеними з військового обліку українцями. Й, згідно з їхнім повідомленням, все не так просто:

Адвокат заявляє, що зняті з військового обліку можуть виїхати за кордон за певних умов

Заборона виїзду за кордон

Після початку повномасштабного вторгнення РФ до України в нашій країні було запроваджено воєнний стан, під час якого лише деякі категорії військовозобов'язаних чоловіків можуть виїхати за кордон.

Раніше адвокат Роман Сімутін пояснював, хто може виїхати з України - знятий чи виключений з військового обліку. Й, за його словами, перетнути кордон може лише виключений з військового обліку. Він говорив, що знятим з військового обліку гайнути за кордон фактично нереально.

У Раді запропонували відкрити кордони для чоловіків, але за певних умов. Дати можливість виїжджати за кордон хочуть студентам, спортсменам та іншим громадянам, які не підлягають мобілізації. Але ці чоловіки повинні мати узгодження з військкоматами. Також вони мають повернутися до України чітко в термін, на який вони не підлягають мобілізації (або протягом 30 днів після виїзду за кордон).

Вас також можуть зацікавити новини: