Яким категоріям військовозобов'язаних дозволено виїзд за кордон? / фото УНІАН, Янош Немеш

В Україні триває мобілізація, тож лише деяким категоріям військовозобов'язаних дозволено виїзд за кордон. Адвокат Роман Сімутін у своєму YouTube-каналі пояснив, хто може виїхати з України - знятий чи виключений з військового обліку. 

"Перетнути кордон може лише виключений з військового обліку", - наголосив він.

Це процедура, коли вас взагалі виключають з військового обліку як призовника, резервіста, обмежено придатного і тому подібне. 

До повномасштабної війни, як і в перші її місяці, ніхто не надавав значення термінології, тому багатьом непридатним до військової служби ставили штамп "знятий з обліку", каже адвокат.

"Але в правилах перетину кордону чітко прописано, що виїзд дозволяється лише виключеним з військового обліку", - заявив Сімутін.

Тож якщо ви навіть непридатні до військової служби, а у вашому військовому квитку буде стояти штамп "знятий", перетнути кордон практично неможливо.

Мобілізація в Україні та виїзд за кордон

23 січня Зеленський підписав указ, згідно з яким посадовцям дозволено виїзд за межі України лише у службові відрядження.

7 лютого 2023 року Верховна Рада продовжила на 90 днів дію воєнного стану та мобілізації.

Крім того, Кабміні хочуть дозволити виїжджати у закордонні відрядження всім чоловікам призовного віку, які отримали "бронювання" від військового призову. 

А 20 березня Мінкульт посилив правила виїзду за кордон для артистів-чоловіків. 

Вас також можуть зацікавити новини: