Смартфони з ІК портом в 2023 році: навіщо він потрібен і як він працює / фото ua.depositphotos.com

Якщо ви старше 30 років, то напевно пам'ятаєте ті часи, коли файли передавалися по ІЧ-порту. У 2023 році ця функція здається пережитком минулого, як, наприклад, телефонні пластикові картки та "болванки". Але насправді ІЧ-порти досі встановлюють в сучасні смартфони, але не всі знають, для чого він потрібен.

На початку 00-х років наявністю ІЧ-порту в своєму мобільнику мало хто міг похвалитися, але вже до середини десятиліття вони стали нормою. Все тому, що протягом тривалого часу ІЧ-порт був основним способом передачі файлів між телефонами. Все, починаючи від ігор і закінчуючи аудіо, передавалося через нього.

Зручним такий процес назвати було складно, оскільки для успішної передачі файлів потрібно буквально "приліпити" два телефони один до одного і не рухати їх. Після цього доводилося чекати пару хвилин, щоб навіть невеликий файл розміром в 5 Мбайт нарешті "полетів" на інший пристрій. В майбутньому, йому на зміну прийшов Bluetooth і потреба в ІЧ-порту відпала, тому що нова функція була швидше і працювала на більшій відстані. 

Відео дня

У багатьох сучасних смартфонах досі встановлюють ІК-порт: навіщо він потрібен

Навіщо в сучасних смартфонах потрібен ІК-порт і як він працює

Переважно ІЧ-порт можна зустріти в смартфонах китайських виробників – його досі ставлять Xiaomi, Huawei, Honor та інші. Він розташовується на верхньому торці і нагадує чорне око.

У сучасних смартфонах ІЧ-порт ніяк не пов'язаний з передачею файлів – натомість він дозволяє перетворити ваш смартфон в універсальний пульт, яким можна управляти телевізором, ТВ-приставкою, кондиціонером, аудіосистемою та іншою технікою. І що важливо, все це без необхідності використовувати Wi-Fi.

Наприклад, в смартфонах Xiaomi існує фірмова програма Mi Remote controller, яка дозволяє налаштувати ІЧ-порт під всю техніку в будинку. Особливо це зручно у випадку з телевізорами і кондиціонерами, які не підтримують управління через Wi-Fi.

Mi Remote controller

Загалом, ІЧ-порти в 2023 році доволі зручна штука, але стане в пригоді вона точно не всім. Тому встановлюють в свої смартфони її далеко не всі виробники, а багато хто з користувачів навіть не здогадуються про наявність у них під рукою старого-доброго ІЧ-порту.

До речі, якщо ваш смартфон позбавлений ІЧ-приймача, його можна купити у вигляді окремого аксесуара, яких представлена величезна безліч на AliExpress та інших популярних маркетплейсах. Коштують вони не дорожче 200 грн.

Раніше УНІАН ділився рекомендаціями, чому не варто заряджати смартфон до 100% і який відсоток заряду вважається оптимальним. І розповідали, яка зарядка смартфона швидше - від USB-порту або від розетки.

Вас також можуть зацікавити новини: