Чому не варто заряджати смартфон вище 80%: це важливо знати всім/ ua.depositphotos.com

З плином часу будь-яка батарея, встановлена в смартфоні, зношуватися. Цей процес ще називають "деградацією" батареї. На жаль, це природний процес, який неможливо зупинити. Але його можна уповільнити. Тут можна провести паралель з людським організмом: неможливо залишатися молодим назавжди, але здоровий спосіб життя може уповільнити старіння.

Швидкість деградації акумулятора залежить від різних факторів, включаючи те, як саме ви заряджаєте свій девайс. Розповідаємо, чому не варто допускати повного заряду батареї і який відсоток вважається оптимальним.

Чому не можна заряджати смартфон до 100%

Для початку, важливо наголосити, що сьогоднішні акумулятори здатні витримувати до 1000 циклів зарядки-розрядки, перш ніж вони стануть недієвими. Тому кожна така зарядка до 100 відсотків тільки швидше "вбиває" батарею. Те ж саме стосується і повного розряду.

Відео дня

Часи, коли телефонні батареї вимагали повних циклів зарядки та розряду через ефект пам'яті, давно минули. Цей ефект був властивий тільки нікель-кадмієвим акумуляторам, які використовувалися ще в кнопкових телефонах. У сучасних літієвих батареях така практика, навпаки, несе шкоду.

"Ідеальний" відсоток батареї

Єдиної думки щодо діапазону прийнятного рівня заряду немає. Однак переважно експерти називають показник "20-80". Це означає, що розряджати смартфон рекомендується не більше ніж до 20%, а ставити його на зарядку і заряджати до 80%.

Однак якщо відстежити перше ще легко, тому що більшість людей практично не випускає смартфон з рук, то контроль другого аспекту представляє крайню складність, оскільки багато хто ставить смартфон за зарядку на ніч.

Сучасні смартфони за замовчуванням мають дві надкорисні функції: "Автоматичний перехід в економічний режим" при низькому рівні заряду батареї і "Припинення зарядки смартфона" при досягненні 80-90%. Також є спеціальні додатки, які повідомлять про досягнення акумулятором певного відсотка заряду. 

Схожа опція є на деяких моделях Xiaomi і Samsung

Альтернативна тактика зарядки

Є ще одна досить популярна альтернативна тактика підзарядки – 50-70 відсотків. Таким чином можна досягти оптимального балансу між використанням і зносом акумулятора. Кажуть, що така тактика може продовжити термін служби акумулятора смартфона мало не вдвічі.

Однак, щоб слідувати цьому методу, доведеться заряджати смартфон по декілька разів протягом дня, тому він більше підходить тим, у кого є можливість підзарядити свій апарат в будь-який момент. Крім того, без використання спеціальних додатків для відстеження рівня заряду акумулятора буде важко стежити за дотримуванням цього методу.

Погодьтесь, дотримуватися цих простих правил правильної зарядки смартфона зовсім нескладно. Зате їх виконання дозволить зробити так, щоб акумулятор прослужив якомога довше без необхідності його передчасної заміни. 

Раніше УНІАН ділився лайфхаком, як швидко зарядити телефон і не "вбити" батарею. Для цього достатньо на своєму пристрої активувати функцію, яка була там з самого її початку.

Вас також можуть зацікавити новини: