Redmi Note 12 4G називають ідеальним бюджетників за свої гроші / фото Xiaomi

Щоб знизити вартість смартфона, виробники нерідко економлять на "начинці", деталях та функціоналі. Наприклад, процесор може бути слабким, а екран – з низькою роздільною здатністю. Але знайти хороші моделі у бюджетному сегменті все ж можна, головне знати про нюанси.

Звичайно, можна вчинити просто – купити просунутий дорогий флагман. Але статистика за 2023 рік показала, що найпопулярніші смартфони в Україні – це бюджетні Xiaomi та старі моделі iPhone. З такої нагоди зібрали короткий гайд, на які характеристики потрібно звернути увагу при покупці пристрою до 6000 грн.

Дисплей

Попри важливість акумулятора і процесора, головним компонентом все ж залишається дисплей. Саме з ним користувачі взаємодіють більшою частиною часу.

Відео дня

Тут рекомендується придивлятися тільки на пристрої з чіткою FullHD-панеллю, що володіє роздільною здатністю 2400 x 1080 (друге число, 1080, залишається постійним, хоча перше число може трохи варіюватися залежно від співвідношення сторін).

Як вибрати бюджетний смартфон в 2024 році: зверніть увагу на ці характеристики

Існує два типи дисплеїв: IPS та AMOLED. Останні рідко зустрічаються в цьому класі, але вони кращі за IPS. У них вище яскравість і контрастність, а також натуральний чорний колір. Тому якщо ви натрапили на бюджетний смартфон з AMOLED-дисплеєм і частотою оновлення 90 або 120 Гц – вважайте, що знайшли ідеал. Втім, 120-герцовая IPS-матриця – теж чудовий варіант.

Процесор

Для більш-менш оптимальної продуктивності шукайте телефони, які працюють на чипсетах Snapdragon 685 (або 680) і MediaTek Helio G99 (або G96). Це ультимативні рішення, які зустрічаються і в більш дорогих моделях.

Snapdragon 680 – один з найпопулярніших CPU в цьому класі. Його часто можна знайти в бюджетних Xiaomi і Samsung. Він не особливо потужний, але його продуктивності вистачить як для стабільної роботи системи, так і для запуску ігор на мінімальних налаштуваннях.

Пам'ять

У 2024 році на пам'яті економити точно не варто, оскільки програми та ігри стають все більш ресурсомісткими. Один тільки кеш месенджерів може займати десятки Гбайтів пам'яті. 

128 Гбайт – необхідний мінімум в 2024 році, з 64 ГБайт вже доведеться йти на поступки. Також важливо стежити за типом сховища: UFS 2.2 (або 2.1) – круто, eMMC 5.1 – повільний і застарілий.

З необхідним мінімумом оперативної пам'яті (ОЗУ) все трохи складніше. Тут все залежить від програмного софта, але загалом 6 ГБ вважається оптимальним показником. У будь-якому випадку, точно рекомендується уникати моделей з 3 ГБ оперативної пам'яті і менше – такий обсяг може бути виправданий тільки супербюджетними телефонами вартістю 100 доларів і менше.

На які характеристики не потрібно звертати уваги

  • Камера. Всі бюджетні смартфони знімають плюс-мінус однаково. Єдина помітна перевага деяких пристроїв – наявність ширококутного об'єктива. Але камеру навіть самого бюджетного Android можна "прокачати" Google-софтом.
  • Батарея. Сьогодні практично всі бюджетники обладнані акумулятором місткістю 5000 мАг. Але при цьому один телефон може розряджатися швидше за іншого. Все тому, що сьогодні більш важливу роль відіграє оптимізація між "залізом" і софтом.
  • Стерео. Стереозвук в смартфонах бюджетного сегмента за якістю майже не відрізняється від моно.

Як вибрати бюджетний смартфон в 2024 році: зверніть увагу на ці характеристики

Як виглядає ідеальний Android-бюджетник 

Більшість оглядачів називають таким Redmi Note 12 4G. У нього 120-герцовий AMOLED-екран з роздільною здатністю Full HD+, процесор Snapdragon 685, 128 ГБ пам'яті і підтримка 33-ватної зарядки. 

Poco M5s – ще один збалансований бюджетник. У нього теж чіткий AMOLED-дисплей, а процесор MediaTek Helio G95. Ще він отримав 13-Мп селфі-камеру, яка обходить більшість конкурентів у своєму сегменті.

Вас також можуть зацікавити новини: