Як зрозуміти, що пора міняти акумулятор телефону: відповідає додаток./ фото ua.depositphotos.com

Батарейка залишається єдиним витратним компонентом у вашому смартфоні. В процесі експлуатації вона піддається зносу, тому рано чи пізно її практично напевно буде потрібно замінити. Але коли саме – питання інше. 

Відрізнити хороший акумулятор від зношеного за особистим спостереженням доволі складно. Однак існує декілька очевидних ознак, які вказують на те, що акумулятор у вашому смартфоні вже почав втрачати місткість:

  • Телефон автоматично вимикається, навіть коли рівень заряду не є критичним.
  • Телефон відображає неправильний рівень заряду, заряд стрибає вгору і вниз без видимої причини або показує низький заряд навіть після повної зарядки.
  • Апарат перестав тримати заряд, як раніше, тоді як на повну зарядку батареї тепер потрібно куди більше часу в порівнянні з попередніми періодами.
  • Якщо акумулятор має опуклу форму, роздуття, пошкодження корпусу, тріщини або ознаки витоку, це теж яскрава ознака того, що міняти батарею треба терміново.

Зазвичай батарейка телефону має термін служби близько 500 циклів. Один цикл являє собою повну зарядку від 0 до 100%. Це означає, що якщо ви заряджаєте свій смартфон, скажімо, з 20% до 80%, то за одну зарядку буде витрачатися менше одного циклу. Як правило, термін життя батарей смартфонів – 3 роки.

Відео дня

Але перед тим, як нести смартфон в сервісний центр, краще перевірити ваш акумулятор за допомогою спеціальної утиліти.

Як дізнатися знос батареї на телефоні

У користувачів iPhone є розділ "Акумулятор" налаштуваннях, де можна подивитися інформацію про максимальну ємність – з часом вона знижується. 

Не виходячи з цього розділу можна оптимізувати зарядку – ця фіча дозволяє акумулятору заряджатися повільніше і уникнути перезарядки, яка з часом може пошкодити акумулятор. Загалом, дуже корисна штука.

Як зрозуміти, що батарейку в смартфоні пора міняти: перевірте свій девайс

Вважається, що якщо рівень батареї бовтається в районі 80%, то її рекомендується поміняти, а якщо впав ниже 80% – неодмінно поміняти, тому що при таких цифрах смартфон не тільки живе менше від одного зарядка, але і схильний до мимовільних перезавантажень.

На Android більшість виробників не вбудовують в прошивки своїх смартфонів механізм підрахунку ресурсу, що залишися. Тому найпопулярніший спосіб перевірити знос батареї за допомогою програми AccuBattery – вона повідомить, чи "здорова" батарея, чи її треба міняти.

Качаємо програму, садимо батарею свого телефону до 15%, підключаємо телефон до зарядки і не чіпаємо мобільник, поки акумулятор не добере 100%. Потім залишаємо смартфон на зарядці ще на годину.

Після цього відкриваємо додаток і дивимося, яку ємність батареї покаже програма. Як і у випадку з айфоном, якщо рівень впав нижче 80%, то акумулятор пора міняти.

Як зрозуміти, що батарейку в смартфоні пора міняти: перевірте свій девайс

Вже відомо, що Google додасть в Android 14 функцію аналізу стану акумулятора за аналогією з iOS. В налаштуваннях можна буде подивитися кількість циклів зарядки, дату виготовлення батареї і залишилася ємність у відсотках.

З часом будь-яка батарея, встановлена в смартфоні, деградує. Однак, можна вжити певних заходів, щоб відстрочити цей процес і збільшити термін служби батареї. УНІАН розповідав, як правильно заряджати смартфон, щоб уповільнити процес деградації батареї.

Вас також можуть зацікавити новини: