Чому не варто заряджати смартфон до 100%: багато хто робить цю помилку / фото ua.depositphotos.com

Рано чи пізно смартфонна батарея втрачає свою ємність та  здатність тримати заряд, як раніше. Швидкість цього процесу (деградації) залежить від різних факторів, включаючи те, як ми заряджаємо свої девайси.

Тому важливо розуміти, як правильно заряджати смартфон, щоб уповільнити процес деградації батареї. Для цього, по-перше, потрібно відмовитися від зарядки смартфона до 100%.

Чому не потрібно заряджати смартфон до 100 відсотків

Хоча немає прямої заборони на зарядку смартфона до 100%, існує кілька аргументів і рекомендацій, чому так робити не варто. 

Відео дня
  • Якщо раніше в мобільниках стояли нікелеві акумулятори, які рекомендувалося заряджати і розряджати повністю, то сучасні смартфони використовують літієві батареї, які мають певний ресурс зарядів/розрядів, вимірюваний в циклах.
  • Кожен повний цикл зарядки від 0% до 100 відсотків вважається одним циклом.
  • Часте використання цих циклів може призвести до зменшення загальної кількості циклів, які акумулятор може пройти протягом свого життєвого циклу.

Середньостатистичний смартфон розрахований приблизно на 500 циклів зарядки. Вважається, що якщо заряджати смартфон від 0 до 100% кожен день, вам вистачить його приблизно на півтора року. Заряджаючи ж смартфон від 20 до 80% або від 30 до 70% його знос настане не раніше, ніж через три роки. 

З цієї ж причини не рекомендується залишати смартфон на зарядці на всю ніч. Пов'язано це з тим, що хоча сучасні смартфони і перестають автоматично заряджатися після досягнення 100%, все одно через деякий час цей показник опускається до 99% і телефон знову починає заряджатися. Цей цикл повторюється, і таке безперервне навантаження на акумулятор може призвести до ще швидшої деградації.

До якого рівня потрібно заряджати смартфон

Оптимальним варіантом сьогодні вважається зарядка від 20 до 80%. Ця тактика не вимагає повний цикл зарядки, а також знижує навантаження на батарею. 

У електромобілях Tesla, наприклад, є спеціальний механізм, який зупиняє зарядку при досягненні 80%. За словами Ілона Маска, це оптимальний рівень для досягнення достатнього пробігу автомобіля, при цьому мінімізуючи навантаження на батарею.

Серед мобільних експертів також існує альтернативна тактика зарядки "50-70". Вона ґрунтується на тому, що заряд батареї між 50% і 70% є оптимальним для його роботи і дозволяє істотно уповільнити деградацію батареї. Вважається, що таким чином можна продовжити життя батареї в два рази або більше.

Погодимося, що на першому етапі всі ці рекомендації можуть додати певні незручності в повсякденному житті, однак якщо постаратися, то з часом вони стануть корисними звичками, за які батарея лише подякує вам.

Раніше УНІАН також ділився лайфхаком, який дозволить рідше заряджати ваш смартфон. І розповідали про важливу процедуру на смартфоні, яку багато хто ігнорує, але яку потрібно виконувати раз на тиждень.

Вас також можуть зацікавити новини: