5 причин перейти на Windows 11, якщо ви ще цього не зробили / фото ua.depositphotos.com

Минуло більше як рік з моменту виходу Windows 11. Нова "операційка" від Microsoft отримала ряд важливих нововведень, більш зручний інтерфейс і оптимізацію звичних процесів.

УНІАН зібрав головні переваги, заради яких слід перейти на нову ОС Windows 11. Так, наприклад, меню "Пуск" став набагато зручніше, покращилася робота з вікнами, а ігри тепер вантажаться швидше і виглядають яскравіше.

Оновлення меню "Пуск"

Нове меню "Пуск" автори Windows 11 перемістили зі звичного для користувачів місця в лівому нижньому кутку екрана в середину панелі завдань – тепер вона нагадує macOS. 

Відео дня

Загалом, це зручніше, ніж класичний варіант, оскільки до меню можна однаково швидко перемістити курсор з будь-якого краю екрана. А якщо вам таке нововведення не "зайде", можна в будь-який момент через налаштування персоналізувати цей фрагмент інтерфейсу і повернути старе розміщення "Пуску".

Скріншот

Розумне управління вікнами

Ще одна нова можливість Windows 11, якої немає в попередніх версіях ОС – це розумне управління вікнами Windows Snap. Щоб його активувати, наведіть курсор мишки на кнопку "Розгорнути" у будь-якому з вікон, затримавши його там на пару секунд до появи вікна шаблонів. 

Ця функція дозволяє налаштувати макет для одночасної роботи з декількома завданнями. Наприклад, розмістити програму з основним документом посередині, а допоміжні вікна з боків. Або ж розділити екран на кілька рівних частин. Загалом, повна свобода організації.

Скріншот

Повернення віджетів

У Windows повернулися віджети. Це такі собі маленькі програми, які відображають різну інформацію на робочому столі комп'ютера. Наприклад, за допомогою віджетів можна дізнатися погоду, ціни на валюту, новини та іншу актуальну інформацію.

А зовсім недавно в Windows 11 також з'явилися давно очікувана підтримка віджетів, створених сторонніми розробниками. 

Скріншот

Оптимізована робота з декількома моніторами

Робота з декількома моніторами на "десятці" була реалізовано, м'яко кажучи, так собі. Вікна додатків не слухалися, довільно змінюючи розмір, положення і розміщення. Загалом, працювати в таких умовах було дуже складно. Особливо страждали користувачі ноутбуків, які під'єднують свої пристрої до зовнішнього монітора, 

У Windows 11 все стало набагато краще. Вікна стали більш сприйнятливі. Вони запам'ятовують попередні розташування, форму і розміри після відключення другого монітора і повертають колишні настройки після його підключення назад. 

Оновлений Microsoft Store і поява нових можливостей для ігор

У Windows 11 багато уваги приділено фірмовому магазину. Змінився його зовнішній вигляд, запропоновані нові додатки – це робить Store ще більш корисним.

Крім цього, з магазину можна завантажувати додатки для Android, які Windows 11 здатна запустити без емуляторів.

"Одинадцятка" отримала також пару важливих функцій, які порадують геймерів. Перша – це режим Auto HDR, який регулює кольору в іграх та робить їх більш яскравими та соковитими. Також додали режим DirectStorage, що дозволяє пристрою завантажувати ресурси відеоігор з SSD прямо в пам'ять відеокарти, минаючи процесор і таким чином знижуючи навантаження на нього.

І нарешті, з'явилася можливість переносити збереження гри через хмару на інші пристрої. Тобто, можна залишити сесію на одному комп'ютері, а потім повернутися до неї на іншому.

Скріншот

Попри те, що Windows 11 вийшла не так давно, вона вже завоювала любов багатьох користувачів. Згідно зі свіжою статистикою за листопад 2022 року, "одинадцятка" зараз встановлена на 16% комп'ютерів, при цьому серед користувачів Steam її частка становить 30%. 

Наприкінці вересня для Windows 11 вийшло перше велике оновлення з переробленим "Диспетчером завдань" і можливістю перетягувати ярлики та файли на панель завдань. А раніше цього місяця додали ще й вбудовану функцію  запису екрана – вона стала частиною стандартного додатка Snipping Tool ("Ножиці").

Вас також можуть зацікавити новини: