Начальник обласного управління охорони здоров’я Володимир Богайчук закликає усіх жителів області якнайшвидше укласти угоди з сімейними лікарями, щоб невдовзі не мати незручностей при отриманні медичних послуг / Фото: управління охорони здоров’я ТОДА

Третину жителів Тернопільщини з 1 квітня чекатимуть труднощі при отриманні медичних послуг

16:32, 27.03.2019
6 хв.

З 1 квітня жителі Тернопільщини, які не уклали угоди з сімейними лікарями, не зможуть користуватися пільговими державними програмами, а також змушені будуть самостійно оплачувати медичні послуги у разі звернення в лікарняні заклади. Для них безкоштовною залишиться лише невідкладна допомога.

Загалом начальник обласного управління охорони здоров’я Володимир Богайчук позитивно оцінює темпи підписання угод з сімейними лікарями на теренах області. Станом на кінець 2018 року Тернопільщина за даним показником входила в п’ятірку лідерів в Україні. Найкращі показники продемонстрували Бережанський, Монастириський та Гусятинський райони.

«За три місяці цього року ще 10% жителів краю підписали угоди і тепер в нас рівень укладання договорів з сімейними лікарями складає 71%. Тоді як середній рівень по Україні – 62%. Водночас ми ставимо завдання активізувати роз’яснювальну роботу, адже з 1 квітня вже почне діяти електронна картка пацієнта, електронний лікарняний, електронне направлення, електронний рецепт. Люди, які не уклали угоди, не зможуть скористатися даними послугами», – зазначає Богайчук.

Окрім цього, «непідписанти» не зможуть скористатися програмою «Доступні ліки». Тоді як минулого року дана програма стала в нагоді для 377 тис. 340 жителів області. Цьогоріч для її реалізації Тернопільщині виділено 6,8 млн грн.

Відео дня

До речі, цього року, нарешті вдалося реанімувати комунальний аптечний заклад облради в Підгайцях, де у зв’язку із фінансовою неспроможністю він припинив діяльність ще у 2013 році. Відтак протягом шести років мешканці Підгаєцького району для отримання наркотичних та психотропних лікарських засобів, а також ліків за пільговими рецептами, були змушені звертатись в аптечні заклади інших районів області та Тернополя.

Для відновлення роботи комунального аптечного закладу в м. Підгайці Тернопільським обласним виробничо-торговим аптечним об’єднанням за фінансової допомоги обласної ради було проведено поточні ремонти на майже 350 тис. грн.

Влада розраховує переконати ще мінімум 15%

Загалом в області угоди з сімейними лікарями уклали 747 тис. осіб, 306 тисяч – не підписали. За кожного «підписанта» медзаклади тепер отримують 370 грн, за тих, хто ще не підписав, донедавна надходило 120 грн, однак з 1 квітня цих коштів вже не буде.

«І якщо така людина звернеться до лікаря, то вийде, що послугу вона отримає за чужий рахунок, за рахунок осіб, які підписали угоди. Ми розуміємо, що частина людей – на заробітках, частина – ще вагається, а дехто категорично вирішив нічого не підписувати. Наше завдання сьогодні переконати ще принаймні 15% жителів області таки укласти угоди. Тим більше, що зараз створені усі умови для пацієнтів. Якщо обраний лікар їм з якоїсь причини не підійшов, вони можуть розірвати угоду і обрати іншого», – запевнив начальник обласного управління здоров’я.

Він також додав, що з 1 липня стартує урядова програма «Доступна діагностика», в рамках якої можна буде безкоштовно зробити УЗД, рентген- та інші обстеження, різні аналізи, біопсії, хірургічні маніпуляції. Однак якщо людина не укладе угоду з сімейним лікарем, то платитиме за ці послуги з власної кишені.

Наприкінці минулого року сучасну амбулаторію відкрили в Валикогаївській ОТГ, в її реконструкцію вклали 10,3 млн грн, половину склали кошти громади / фото www.vz.kiev.ua

19 амбулаторій планують здати вже влітку

Тим часом в області впроваджується реформа розвитку сільської медицини.

«У 19 амбулаторіях вже завершили облаштування фундаментів, тепер там зводять стіни. Дуже гарні темпи демонструє Збараж. Розраховуємо, що влітку ми вже зможемо вводити в експлуатацію дані об’єкти. Там буде каналізація, всі належні умови. Загалом в області буде 29 амбулаторій», – каже Богайчук.

Активно будують амбулаторію у селі Зубрець Бучацького району, де кошторисна вартість будівництва складає понад 9 млн грн. З них 90% фінансується з державного бюджету, 10% – з місцевого. В Бучацькому районі нова амбулаторія також постане у селі Трибухівці.

Цього тижня 29 амбулаторій отримали нові автомобілі «Renault Duster» 2018 року випуску. Вартість одного автомобіля склала 437 тис. грн. Всього планується закупити 134 автомобілі для амбулаторій Тернопільщини.

Учора 29 амбулаторій Тернопільщини отримали нові автомобілі «Renault Duster», загалом для області їх закуплять 134 / Фото: прес-служба ТОДА

Лікар загальної практики сімейної медицини Ілавченської амбулаторії Теребовлянського району Ольга Чайковська каже, що отримання автомобіля вирішить чимало проблем, з якими їй доводилось зустрічатися раніше.

«Надання вчасної медичної допомоги в селах давалося нам вкрай складно. Адже кожен виклик на дім я була змушена узгоджувати з маршрутами транспорту. Сьогодні моя мрія здійснилася, бо тепер я можу сісти у комфортне авто і відвідати своїх пацієнтів вчасно», – зазначає Чайковська.

Водночас голова ТОДА Степан Барна наголошує, що із збільшенням видатків на медицину та закупівлю сучасного обладнання та техніки, має підвищуватися відповідальність лікарів, їхня людяність та рівень їхніх послуг.

«У Тернополі в пологовому будинку побори складали 200 доларів. Після вкладення державою коштів і проведеної модернізації хабар тепер вимагають на рівні 400 доларів. Це зло потрібно викорінювати», – підкреслив керівник області.

Водночас він додав, що Тернопільщина увійшла до пілотного проекту, в рамках якого буде закуплено нові автомобілі для надання швидкої допомоги, адже діючий автопарк відверто бажає кращого.

На ці цілі область з державного бюджету отримає 74 млн грн, 26 млн грн в рамках співфінансування надасть обласний бюджет.

Сімейний лікар зможе отримувати 25 тис. зарплати

Як запевнив Богайчук, працюють на Тернопільщині і над вдосконаленням самих сімейних лікарів.

Зокрема, область виграла грант швейцарського фонду на 10 млн грн, який передбачає навчання лікарів та закупівлю нового обладнання впродовж найближчих трьох років.

«Загалом область достатньо забезпечена сімейними лікарями. Дещо проблематичніше у віддалених районах – Шумському, Підгаєцькому, Монастириський. Але є мотивація. Якщо лікар підписав 1800 декларацій, він зможе заробляти 20-25 тис. грн.  Це дуже достойна зарплата. Зараз інтерни вже почали звертатися до нас, бо вони бачать себе сімейними лікарями. І в серпні ми побачимо кінцеву картину», – сказав начальник управління.

Андрій Вацик

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся