Краєвиди з ратуші Івано-Франківська / фото Марина Григоренко

Вікенд в Івано-Франківську: затишне та сучасне місто, яке не впізнати

09:13, 25.09.2022
9 хв.

Якщо ви востаннє були в Івано-Франківську років десять тому і залишилися не дуже вражені візитом, то вам обов’язково варто туди завітати знову – ви точно будете приємно здивовані. УНІАН.Туризм розповість, як змінилося це місто, перетворившись на справжній осередок сучасного, комфортного і затишного життя.

Востаннє я побувала в Івано-Франківську проїздом з Карпат десь у 2015 році. Чи-то настрій такий був, чи-то таки річ була в самому місті, але особливо яскравих вражень від нього в мене тоді не залишилося. Так, там місцями була симпатична архітектура, було кілька непоганих закладів харчування, але чогось все ж не вистачало, якось такого особливого шарму, який змушує туристів повертатися до того чи іншого міста знову і знову.

І тільки у вересні 2022 року ми з друзями вирішили вирватися на вікенд до Івано-Франківська. Я не приїздила туди сім років і була налаштована обережно, хоча і чула останнім часом чимало позитивних відгуків. У підсумку ж я залишила місто з найкращими враженнями та стійким бажанням повернутися.

Отже, чим туристів зараз підкорює Івано-Франківськ?

Неймовірна атмосфера для прогулянок

Перше, що приємно дивує усіх, хто відвідує Івано-Франківськ – це атмосфера. З одного боку, це таке затишне місто з красивими старовинними будиночками – часом вилизаними, часом пошарпаними часом, але також місто зуміло перетворитися на своєрідний хаб для молоді.

Вулички в центрі Івано-Франківська затишні та охайні, а деякі з них мають свої цікаві легенди – від "Стометрівки" (пішохідна частина вулиці Незалежності) до вулиці Труша, що є найкоротшою і найвужчою вулицею Івано-Франківська.

Вулиця Труша в Івано-Франківську / фото Марина Григоренко
"Стометрівка" в Івано-Франківську / фото Марина Григоренко

Цими вуличками дійсно приємно гуляти, час від часу заглядаючи у таємничі дворики.

І оскільки місто порівняно невелике – тут усе поряд. Це дійсно відпочинок, а не гонитва за враженнями, коли в один вікенд потрібно вмістити відвідування кількох локацій в різних частинах міста, але ж ще і відпочити хочеться.

Центр Івано-Франківська / фото Марина Григоренко

А серед усього цього час від часу виринають цікаві деталі – від світлових гірлянд до в’язаних "шарфиків" на деревах, від затишних двориків до старовинних дверей, якими так пишається місто.

Центр Івано-Франківська / фото Марина Григоренко

До речі, франківські двері – це взагалі окрема історія. Є навіть цілі екскурсії, присвячені цій тематиці. Водночас у місті активно займаються реставрацією та збереженням цього своєрідного символу Івано-Франківська – ви точно могли бачити присвячену їм сувенірку, в тому числі шкарпетки, гроші від продажу яких, власне, і йдуть на відновлення дверей.

Двері Івано-Франківська / фото Марина Григоренко

Також обов’язковий пункт у розкладі кожного туриста – піднятися на ратушу, звідки видно усе місто, а в добру погоду навіть трохи Карпати.

Трапляються симпатичні старовинні будиночки і трохи далі від центру, втім, чимало з них все ж потребують реконструкції.

Старі будинки Івано-Франківська / фото Марина Григоренко
Закинуті будівлі Івано-Франківська / фото Марина Григоренко

А ще у Франківську чимало затишних парків і скверів, за якими дійсно доглядають. Місто загалом дуже охайне.

Центр Івано-Франківська / фото Марина Григоренко

З початком великої війни Івано-Франківськ прихистив чимало українців з більш небезпечних зон, і вони також надихнули місто новим життям, відкривши тут свої заклади чи бізнеси. Причому протягом останніх років до міста почала з’їжджатися активна та прогресивна молодь, що безперечно грає йому на користь.

Зручність і сучасність

Наразі Івано-Франківськ активно впроваджує сучасні технології та архітектурні рішення. Це відчувається як у зовнішньому вигляді, так і у сфері послуг.

Ратуша Івано-Франківська / фото Марина Григоренко

Серед найбільш показових прикладів – інноваційний центр Промприлад.Реновація, який з 2017 року облаштовується на території однойменного заводу. Зараз тут вже працюють конференц-зали, лекторії, коворкінги, творчі майстерні, офіси і багато іншого. Тут організовуються різноманітні культурні івенти, освітні заходи, виставки, барахолки, можна придбати якісь авторські товари тощо.

А ще тут є ресторани, кафе, бари та затишна тераса. Загалом, завжди є чим зайнятися як тим, хто прийшов по справах, так і тим, хто просто шукає місце, де провести час.

Набережна в Івано-Франківську / фото Марина Григоренко
Набережна в Івано-Франківську / фото Марина Григоренко

Ще одна крута сучасна локація – набережна біля міського озера, куди від центру йти якихось 15-20 хвилин. Ми, на жаль, потрапили туди в дощ, але в хорошу погоду там точно дуже добре проводити час, причому на будь-який смак  – є як сучасні заклади харчування, так і можливості для активного відпочинку: від бігу та фітнесу до водних видів спорту та розваг.

Насичене культурно-розважальне життя

Когось це може здивувати, але Івано-Франківськ живе доволі насиченим культурно-розважальним життям, що на місцеві івенти аж часом з’їжджаються відвідувачі зі столиці та інших великих міст України.

Центр Івано-Франківська / фото Марина Григоренко

Тут постійно проводяться якісь заходи – фестивалі, концерти, літературні вечори, театральні вистави та багато всього іншого. Звісно, у воєнний час акценти змістилися – більшість заходів стосуються волонтерської чи проукраїнської тематики, тож можна сумістити приємне з корисним.

Ресторанна культура

А ще в Івану-Франківську точно немає проблем з тим, де поїсти. Тут дійсно дуже багато закладів на будь-який смак, при чому ціни цілком приємні, якщо, приміром, порівнювати з Києвом, Львовом чи Одесою.

Загалом, цікаві заклади у Франківську почали з’являтися ще років десять тому, а деякі з них навіть робили спроби поширитися на інші міста. "Мануфактура", "Десятка", "Старий пес", "Urban Space 100" справді вже стали легендарними. А ще "Легенда", яка в першу чергу приваблює туристів як альтернативний оглядовий майданчик, коли ратуша зачинена, а подивитися на місто згори хочеться.

Краєвиди з ратуші Івано-Франківська / фото Марина Григоренко

Водночас у місті постійно з’являються нові цікаві заклади – від кав’ярень до тематичних ресторанів. Не обходиться і без мережевих закладів, які завітали сюди з інших міст.

"Стометрівка" в Івано-Франківську / фото Марина Григоренко

Цього разу до списку наших фаворитів потрапив гастробар "Балкон", шо спеціалізується на рибній кухні. Тут дійсно дуже смачно, але також цікаві інтер’єри – особливою популярністю користується внутрішній дворик, щоправда, туди краще в хорошу погоду (в середині також є де посидіти, якщо що). Ну і як для рибної кухні – тут доволі приємні ціни.

"Балкон" в Івано-Франківську / фото Марина Григоренко

За смачними десертами та кавою можна сміливо йти в Delikacia, що входить до місцевої мережі 23.ресторани. Тут дійсно дуже стильно та смачно, втім, і ціни ближче до київських.

Delikacia в Івано-Франківську / фото Марина Григоренко

Також смачні каву та десерти, але з більш демократичними цінами можна знайти у кав’ярні в будівлі колишньої друкарні по вулиці Леся Курбаса.

Колишня друкарня в Івано-Франківську / фото Марина Григоренко

До речі, комендантська година в Івану-Франківську починається з 23:00, а алкоголь у супермаркетах можна придбати до 21:00.

Як доїхати до Івано-Франківська

Місто має доволі непогане транспорте сполучення. Зокрема, тільки з Києва до Івано-Франківська курсує чотири пари поїздів – один з них це легендарний "Стефанія Експрес", ще чотири потяги, що проходять через столицю, йдуть далі до Сум, Чернігова, Запоріжжя та Харкова.

Той самий "Стефанія Експрес" / фото Марина Григоренко

Також з Івано-Франківська ходять поїзди до Одеси, Чернівців та Рахова, останній сполучає місто з популярними гірсько-лижними карпатськими курортами.

Прямо біля центрального залізничного вокзалу Франківська розташований автовокзал, звідки теж відходить чимало міжміських автобусів та маршруток.

***

Центр Івано-Франківська / фото Марина Григоренко

Якщо ви шукаєте затишне місто в межах України, де можна провести вікенд, але щоб там було чим зайнятися, щоб не було надмірних натовпів і щоб все було по-сучасному, то Івано-Франківськ буде чудовим вибором. Це живе місто, яке постійно розвивається, але не забуває і про традиції.

Марина Григоренко

Вас також може зацікавити:

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся