Трір - найстаріше місто Німеччини / фото Марина Григоренко

На 8 століть старший за Рим: подорож до Тріру – найстарішого міста Німеччини та раю для поціновувачів вина

09:21, 06.06.2020
15 хв. Туризм

На заході Німеччини, на кордоні з Люксембургом, знаходиться особливе місто, в прямому сенсі слова просочене старовиною. У затишному Трірі на берегах головної "винної" річки країни Мозеля можна відшукати одразу декілька визначних пам'яток, які вважаються найдавнішими на німецькій землі. Та й саме місто – найстаріше в країні. Історики стверджують, що Трір на цілих 8 століть старіший за "вічне місто" Рим. Ще в докарантинні часи УНІАН.Туризм побував у Трірі, а тепер розповість, чому ж його варто позначити на карті своїх майбутніх подорожей.

Старовинне місто Трір (Trier) опинився на маршруті моєї великої європейської подорожі абсолютно випадково. Мені потрібно було потрапити з бельгійського Брюгге в німецький Фрайбург, а це близько 565 кілометрів, і мені зовсім не хотілося долати цю відстань з пересадками одним махом (я ж бюджетний мандрівник, а добу в дорозі не хочеться проводити). У підсумку вирішила зробити дорогою кілька привалів на день-два кожен, буквально тицьнувши пальцем у карту. Однією з таких випадкових точок на маршруті стало місто Трір. Зрозуміло, про нього я раніше чула і навіть думала сюди колись заїхати, але до серйозного планування справа не доходила.

Читайте такожКазкові баварські замки: секрети комфортної подорожі в Нойшванштайн

Отже, що ж це за місто таке? Знаходиться Трір в західній федеральної землі Рейнланд-Пфальц (Rheinland-Pfalz). Візуально це, мабуть, мій улюблений регіон Німеччини. Тут приголомшлива природа: горбиста місцевість з густою рослинністю – близько 40% території займають ліси, і це один з найвищих показників по країні. А ще тут дуже густа річкова мережа: крім безлічі середніх і дрібненьких річечок, через весь Рейнланд-Пфальц протікає Рейн – одна з найбільших річок Європи, а також Мозель – батьківщина найвідоміших німецьких вин. І посеред всієї цієї краси то тут, то там "виринають" руїни старовинних замків і фортець. Я дуже люблю їздити через Рейнланд-Пфальц на поїзді або автобусі, адже всю дорогу око милують приголомшливі краєвиди за вікном.

Відео дня
Долина Мозеля в Трірі / фото Марина Григоренко

Найближчими до Тріру великими містами є Кобленц (115 кілометрів) і Майнц (140 кілометрів), але також можна добиратися з Франкфурта (175 кілометрів) чи Кельна (155 кілометрів). У два останніх з України в докарантинні часи літали лоукостери, та й взагалі це великі транспортні вузли, з яких можна легко дістатися в будь-яку точку країни і навіть Європи.

Сам Трір місто порівняно невелике – тут проживає трохи більше сотні тисяч жителів, немає щільної висотної забудови, багато місцевих живуть у приватних будинках. Незважаючи на те, що тут знаходиться досить великий Трірський університет, який спеціалізується на гуманітарних науках, Трір зовсім не можна назвати гучним студентським містом, як той же Аахен. Навпаки, це доволі спокійне, в якійсь мірі навіть ледаче місто, куди варто їхати, якщо вам хочеться трохи спокою, але щоб не зовсім глухомань.

Вид на Трір / фото Марина Григоренко

Трір – це місто, від якого просто віє старовиною. Все ж це найстаріше місто Німеччини. Історики стверджують, що його заснували ассірійці ще в 16 столітті до нашої ери! Таким чином місто, яке іноді називають "Північним Римом", на ділі приблизно на 8 століть старіше за італійський Рим. Ну а самі римляни потрапили в Трір на початку 1 століття нашої ери, заснувавши тут колонію Августа Треверорум, що перекладається як благородне місто Тревері. Звідси і походить сучасна назва міста.

Читайте такожПодорож на північ Німеччини до Балтійського моря – місця, яке притягує веселки

До наших часів у Трірі непогано збереглася архітектура римських часів, завдяки якій місто помітно виділяється на тлі традиційних німецьких міст. Головна візитна картка Тріра – римські ворота Порта-Нігра (Porta Nigra), що перекладається як Чорні ворота. Римляни побудували їх тут в 170 році нашої ери, тоді вони називалися Porta Martis – Ворота Марса. "Чорними" ворота стали лише в Середні віки, після того, як вони почали міняти колір через ерозію.

На сьогоднішній день це найбільші та найкраще збережені античні ворота у всьому світі. Порта-Нігра входить в список об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО на ряду з ще кількома історичними пам'ятками у місті, а також є символом Тріра. Знаходяться вони в самому центрі міста, приблизно в 800 метрах від центрального залізничного вокзалу. Зараз Порта-Нігра – це музей, і за додаткову плату можна і ознайомитися з історією, і на самі ворота піднятися. Ну а в темний час доби на воротах включають підсвітку.

Ввечері на Порта-Нігра включають підсвітку / фото Марина Григоренко

Це не єдиний давньоримський пам'ятник в Трірі. Також тут збереглися руїни амфітеатру (Amphitheater in Trier) початку 2 століття нашої ери, що вміщував 18 тисяч глядачів. Влітку сюди можна потрапити з екскурсіями, а в серпні на арені влаштовують великий фестиваль Brot & Spiele (хліба і видовищ), що імітує гладіаторські бої. Також періодично на території амфітеатру влаштовують театральні шоу та концерти.

Залишки давньоримської цивілізації в Трірі / фото Марина Григоренко

Також в Трірі збереглися руїни римських терм. По-перше, це Терми Варвари (Barbarathermen) недалеко від Римського мосту, про який я розповім трохи пізніше. Вони з'явилися в місті у другій половині 2 століття нашої ери. Це була найбільша римська лазня на північ від Альп, до наших днів збереглося приблизно 20%. Перші 15 років нашого тисячоліття комплекс був закритий на масштабну реконструкцію, а з 2015 року він знову приймає відвідувачів.

Читайте такожНевідома Німеччина: Вайнхайм - місто "пряникових" будиночків і трьох замків

Ще одні трірські терми – Імператорські терми (Kaiserthermen), з розмахом спроектовані на заході римського правління на цих землях громадські лазні. Вони повинні були стати ще більшими за терми Варвари, але так і не були завершені, натомість перетворені на римський військовий табір. Знаходяться вони за затишним міським садом Паластгартен (Palastgarten) недалеко від руїн амфітеатру. Зараз тут ще один музей античності – крім руїн самих терм тут можна побачити ще деякі давньоримські пам'ятки.

Міський сад Паластгартен в Трірі / фото Марина Григоренко

Сам Паластгартен також вартий уваги – тут можна відмінно провести час серед доглянутих клумб з безліччю квітів, витончених фонтанів, білосніжних статуй пухких янголят та інших рококошних елементів, а трохи ближче до термів можна зустріти і більш сучасні скульптурні творіння.

Читайте такожЧарівна долина Вахау: земля розкішного австрійського бароко, білого вина і веселих ченців

На початку парку знаходиться Палац курфюрстів (Kurfuerstliches Palais), відомий своїми розкішними інтер'єрами в стилі рококо, що впритул прилягає до Базиліки Костянтина (Konstantinbasilika). Остання – ще один важливий пам'ятник архітектури в Трірі. Римська базиліка була побудована в Трірі в далекому 310 році в якості тронного залу римським імператором Костянтином Великим. У Базиліки Костянтина найбільш простора зала серед збережених античних церков.

Бароковий Палац курфюрстів в Трірі / фото Марина Григоренко

В Трірі взагалі багато гідних уваги старовинних культових споруд, але найвизначнішими вважаються Трірський собор Святого Петра (Trierer Dom) і Лібфрауенкірхе, вона ж Церква Пресвятої Діви Марії (Liebfrauenkirche), що знаходяться в самому центрі міста та плавно переходять одна в іншу.

Трірський собор – це найдавніший собор Німеччини, заснований у 320 році все тим же Костянтином Великим. Він вважається одним з найкращих зразків романської архітектури. Його початковий інтер'єр був досить похмурим, як і личить романському стилю, проте в 18 столітті в епоху пишного бароко місцеве духовенство вирішило прикрасити собор. Спочатку в соборі додали новий різблений вівтар, пізніше різні пишні деталі, чого тільки барочний купол вартий! А в 70-х роках 20 століття в соборі було встановлено орган. Крім того, Трірський собор є сховищем декількох християнських святинь.

Трірський собор Святого Петра зсередини /фото Марина Григоренко
Внутрішнє оздоблення Трірського собору / фото Марина Григоренко

Трірський собор буквально перетікає в Лібфрауенкірхе. Її почали будувати ще в 1230 році і це одна з найстаріших готичних церков світу. У неї просто шикарні вітражі! Мені пощастило потрапити всередину в сонячну погоду, коли інтер'єр церкви заграв приголомшливими фарбами. Ніякі фото не передають весь той захват, який переживаєш, перебуваючи всередині!

Лібфрауенкірхе в сонячну погоду / фото Марина Григоренко
Лібфрауенкірхе в сонячну погоду / фото Марина Григоренко
Лібфрауенкірхе в сонячну погоду / фото Марина Григоренко

А ще у цього незвичайного церковного комплексу ну дуже затишний внутрішній дворик, з доглянутими клумбочками, скульптурками та іншими милими оку конструкціями. Обов'язково загляньте сюди!

Внутрішній дворик головних соборів Тріра / фото Марина Григоренко

Сам історичний центр міста досить невеликий, і перед тим, як йти туди – не обов'язково гуглити пам'ятки. Проходиш через Порта-Нігра та бродиш по вуличках, розглядаючи всі ці гарненькі будиночки з вражаючими деталями, міські фонтани, стели і статуї. Ніякої метушні.

Вулички Тріра / фото Марина Григоренко

До речі, Трір – це ще і місце народження німецького філософа Карла Маркса, якщо раптом кому цікава історія соціалізму. У будинку, де він народився, зараз розташований музей, а 2018 році, до 200-річчя з дня народження Маркса, неподалік від Порта-Нігра був встановлений пам'ятник філософу.

Пам'ятник Карлу Марксу в Трірі / фото Марина Григоренко

Ну а під вечір обов'язково загляньте в центр Тріра за келишком вина. Адже місто розташоване на річці Мозель – тій самій, в долині якої займаються виноробством. Саме тут вирощують традиційний німецький сорт винограду Рислінг (це був фінальний аргумент на користь того, щоб заїхати в місто). Знамениті мозельські вина – мабуть, найвідоміші вина Німеччини, знайти їх без зусиль можна і в київських винних магазинах. Але ж на "батьківщині" все здається особливо канонічним!

Читайте такожСуворий Любек: місто цегляної готики, батьківщина марципанів та столиця північнонімецького Різдва

Саме тому в Трірі в усіх ресторанах на першому місці вино, а потім вже пиво. Ну а для тих, у кого нересторанний настрій, прямо на головній площі міста – Hauptmarkt – чи не єдина стрітфуд точка в центрі, й тут наливають вино. Келих 150 мл коштує від 2,5 до 3,5 євро. Помітити точку не складно завдяки натовпу людей навколо. Люди купують скляні келихи з вином і розосереджуються по площі, весело розмовляючи один з одним. Ну а поруч завбачливо встановили громадський туалет. Практичні німці, чого вже говорити.

Та сама точка з вином в центрі Тріра / фото Марина Григоренко

А тепер трохи про природу і піші прогулянки на околицях Тріра. Я оселилася не в центрі Тріра, а на іншому березі Мозеля, це всього кілометр від Порта-Нігра. Тут вже починається приватний сектор, а за ним – величезні простори для прогулянок. Спочатку я вирішила піднятися до стели Mariensäule. Думала влаштувати собі легкий день, але не тут-то було. Карта показувала всього 300 метрів набір висоти, та й дорога нормальна туди веде - через старовинний палац, приватний сектор та прилеглі поля, де місцеві пасуть корів і коней. З цієї точки з пам'ятником діві Марії, треба сказати, відкривається приголомшливий краєвид на місто!

А ще там дуже багато ящірок – всяких різних, зовсім маленьких по 2-3 см з хвостом і чималих розмірів сантиметрів на 15. Йдеш – то і діло шарудить хтось в кущах. Я все хваилювалася, щоб не розчавити випадково когось. В Німеччині взагалі дуже активно захоплені Naturschutz, тобто захистом природи, намагаючись створювати для дикої живності максимально сприятливі умови. Тому звірі й птахи живуть набагато ближче до людини, ніж у нас. Ось ці всі дикі кролики і птахи в міських парках. А якщо відійти трохи глибше, там чого тільки немає! Йдеш по лісу, а в кущах хтось шарудить постійно, аж трохи лячно стає. Кілька разів мені навіть здалося, що на шляху через ліс між дерев промайнуло щось значних розмірів. Може, олень якийсь.

Читайте такожПташиний рай посеред Європи

Потім я вирішила пройти ще далі по Маркусберг (Markusberg) – на щастя, спільнотою заповідника Ейфель складено зручний туристичний маршрут по горі. А там і до Римського мосту (Römerbrücke) недалеко. Це найстаріший міст Німеччини, між іншим! Його опори були побудовані ще у 2 столітті, хоча, зрозуміло, майже за 2 тисячоліття його кілька разів перебудовували та реставрували. Тим не менше, кілька старовинних елементів там збереглося.

Римський міст в Трірі / фото Марина Григоренко

Провештавшись таким чином 3-4 години, я перейшла через міст, пофотографувала його з усіх боків і сіла відпочити на березі Мозеля. А там перната живність всяка – дикі лебеді, баклани, качки, казарки, гуси. І величезна риба вистрибує з води. Ось сидиш і дивишся на цю красу, і так легко на душі стає!

Заспокійливі пейзажі Тріра / фото Марина Григоренко

Ще дорогою від Римського мосту в центр можна заглянути в Vereinigte Hospitien – місце, відоме як найстаріший винний льох Німеччини (Ältester Weinkeller Deutschlands). Кажуть, що льох заклали тут ще в 330 році нашої ери. Зараз же сюди можна потрапити на дегустацію, тільки потрібно заздалегідь вивчити розклад і записатися на екскурсію. Сама територія навколо теж досить мила – з красивими клумбочками і руїнами стародавніх колон.

Кажуть - це найстаріший винний льох Німеччини / фото Марина Григоренко

Якщо ще залишиться час і натхнення, обов'язково підніміться до так званого Будинку Дракона (Drachehaus), це приблизно кілометр від мосту Кайзера Вільгельма (Kaiser Wilhelm Brücke). Якщо йти по мосту з центру – потрібно повернути праворуч і рухатися до підйому на гору. Ви побачите це місце здалеку – завдяки червоним породам чи-то глини, чи-то ще чогось. В деяких місцях скелю навіть зміцнили, щоб нічого не впало на голову.

По дорозі вам будуть траплятися старі невеликі будинки, багато з яких – пам'ятки архітектури, а також невелика старовинна церква.

Багато будинків по дорозі - історичні пам'ятки / фото Марина Григоренко

Сам Драконівський будинок з'явився в Трірі на початку 19 століття – типовий зразок класицизму, який отримав свою сучасну назву завдяки фігурам драконів на дахах праворуч і ліворуч будівлі. Перед будинком розташувався затишний Сад троянд (Rosengarten) – відмінне місце, щоб прогулятися і пофотографуватися, особливо в сезон цвітіння троянд. Що-що, а парки і сади німці вміють облагороджувати!

Сад троянд перед Будинком дракона в Трірі / фото Марина Григоренко

Тут же починається велика туристична зона зі складною назвою Мозельхеенвег - Аусзіхтсканцель Фельзенпфад (Moselhöhenweg – Aussichtskanzel Felsenpfad). Це якщо вам хочеться піти у велику пішу прогулянку, періодично виходячи на оглядові майданчики, звідки відкриваються чудові краєвиди на Мозель і околиці.

Читайте такожВікенд в Кельні: від класики під знаменитим готичним собором до яскравих вечірок в ЛГБТ-кварталі

У цій же частині знаходиться парк дикої природи Вільдфрайгееге Вайссхаусвальд (Wildfreigehege Weißhauswald). Від Драконячого дому йти всього 500 метрів. Це доволі непогане місце для активного відпочинку на природі, особливо підійде туристам з дітьми, хоча і дорослим тут теж напевно буде цікаво. Тут є різні піші маршрути довжиною від 4 до 9 кілометрів, канатний парк, вольєри з дикими тваринами і зони для пікніків.

***

Німеччина – це не тільки Берлін і Мюнхен. Насправді, в країні є ще безліч гідних уваги міст і туристичних локацій, і що актуально в епоху коронавіруса – не таких людних. Ось і ми радимо вам для своїх перших подорожей після карантину шукати якісь незвичайні місця, щоб уникнути натовпів туристів. Бережіть себе!

Марина Григоренко

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото зі всього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся