Берлін - просто рай для туристів / Фото Марина Григоренко

Галопом по музеях зі знижкою: всі плюси і мінуси картки туриста на прикладі Берліну

06:27, 05.03.2019
16 хв. Туризм

Багато популярних серед туристів міст пропонують гостям так звані туристичні картки у всіляких комбінаціях. Куплений за певну суму єдиний квиток в ідеалі повинен допомогти туристу зорієнтуватися на місцевості, відвідати максимум туристичних точок і при цьому заощадити. Однак є тут і свої підводні камені. Редактор УНІАН.Туризм на власному досвіді перевірив, як діє одна з туристичних карток Берліна, щоб допомогти вам розібратися, чи потрібно купувати картку туриста, в залежності від мети поїздки.

Що таке картка туриста

Збираючись в поїздку в більш-менш популярне серед мандрівників місто, можна зустріти чимало пропозицій придбати так звану картку туриста - Tourist Card, Welcome Card, City Card і так далі. Ці картки можуть бути як широкого профілю, так і вузької спрямованості – залежить від інтересів туриста і вартості пакету послуг. Навіть українські міста, зокрема Київ і Львів, вже давно підхопили цей тренд і пропонують свої туристичні карти.

Читайте такожМістечко з листівки: австрійський Гальштат як магніт для туристів

Туристичні портали та інформаційні центри в найяскравіших фарбах описують переваги покупки такого єдиного квитка, який відкриває доступ до безмежної кількісті розваг та знижок. І якоюсь мірою це правда.

Відео дня

В залежності від типу карти у туриста з'являється величезна кількість переваг, які при цьому ще й дозволяють економити:

- можливість пересуватися на міському громадському транспорті, а у великих містах без цього ніяк;

- знижки на вхідні квитки для величезної кількості міських визначних пам'яток – музеї, палаци, собори, парки, зоопарки, ботсади і багато іншого;

- знижки в магазинах, ресторанах, розважальних закладах та інших установах, що є партнерами проекту;

- знижки на квитки в театр, в кіно, на концерти і так далі;

- безкоштовний доступ до окремих екскурсійних програм, у тому числі на туристичних автобусах, що роз'їжджають містом з оглядовими екскурсіями;

- в окремих випадках безкоштовний доступ в деякі музеї та на інші туристичні локації.

Читайте такожНіч музеїв в Гамбурзі: як це відбувається в Європі

На додачу до цього кожен власник картки туриста отримує невелику книжку-гід по місту, карту місцевості та інші довідкові матеріали, які входять у вартість.

А ще це дуже зручно – все необхідне туристу в одному квитку. Це допоможе заощадити час очікування в чергах біля каси, а також позбавить вас необхідності розбиратися в складній системі тарифів на проїзд в незнайомих містах. Головне - не загубити картку на самому початку візиту.

Ми вивчали, як діє карта туриста, на прикладі Берліна / Фото Марина Григоренко

Зрозуміло, кількість послуг залежить від вартості туристичної картки, а тому перед тим, як зробити свій вибір, потрібно дуже уважно вивчити всі за і проти. УНІАН.Туризм розповість вам на прикладі німецької столиці Берліна, як визначитися з вибором тієї картки туриста, яка буде відповідати саме вашим туристичним потребам.

Як правильно вибрати картку туриста

В першу чергу, вибираючи карту туриста, слід для себе чітко визначити, яким ви бачите свій відпочинок в місці вашого візиту - спокійний прогулянковий, культурно-музейний або барно-розважальний. І от якщо вас цікавить виключно перший варіант - музейна карта буде для вас лише марною тратою грошей. В такому випадку достатньо буде обмежитися проїзним на один або кілька днів. Навіть якщо ви плануєте відвідати кілька музеїв, парків чи інших пам'яток, картка туриста навряд чи допоможе вам заощадити, адже найчастіше вона дає лише знижку в середньому 25% при купівлі квитка, а не повністю безкоштовний вхід.

Читайте такожУїк-енд в Нюрнберзі: нетипова Баварія, легендарний різдвяний ярмарок і великий рок-фестиваль

Якщо ж ви налаштовані на більш інтенсивний відпочинок, охопивши максимум туристичних і розважальних можливостей великого міста, тоді все ж варто розглянути варіант з карткою туриста. І тут на вас чекає ціла купа варіантів, серед яких доведеться зробити непростий вибір.

Які карти туриста діють у Берліні

Берлін пропонує туристам широкий вибір карт туриста - від проїзних до all inclusive / Фото Марина Григоренко

Почнемо з того, що в Берліні пропонується неймовірна кількість туристичних квитків будь-якої ціни і спрямованості - від просто проїзних на міський транспорт і музейних абонементів до повного туристичного all inclusive.

Варіанти Berlin Welcome Card / Скріншот

Одних тільки Berlin Welcome Card тут пропонують 12 варіантів - вартістю від 20 до 48 євро: терміном дії від 48 годин до 6 днів, з різним територіальним охопленням і з додаванням відвідування Музейного острова. Це без урахування Berlin WelcomeCard all inclusive, яка додатково дозволяє відвідати безкоштовно близько 30 туристичних локацій і користуватися міськими туристичними автобусами Hop-on Hop-off Bus Tour. Однак і коштує вона значно дорожче – від 79 євро за картку туриста на 48 годин до 165 євро на шестиденну. Всю детальну інформацію про Berlin Welcome Card можна дізнатися за посиланням.

Читайте такожНа поїзді по Австрії: мальовничі краєвиди, доступ в найпотаємніші куточки та зупинки "на вимогу"

Ще один варіант карти туриста по Берліну – The Berlin Pass – з "сімейства" Leisure Pass Group, яка також пропонує картки по інших містах Європи, у тому числі Париж, Відень, Дублін, Барселона та інші. Втім, якщо Berlin Welcome Card є офіційною карткою міста, The Berlin Pass – посередницькою міжнародною, а тому і ціни тут вище, і варіантів менше. Усі The Berlin Pass розраховані на три дні та коштують близько 124 євро для дорослого. Всю детальну інформацію про The Berlin Pass можна дізнатися за посиланням.

У Берліні дуже багато музеїв, і їх точно не обійдеш за один візит / Фото Марина Григоренко

Для тих туристів, яких цікавить виключно відвідування музеїв Берліна, також пропонується Museum Pass Berlin. Його перевага над іншими туристичними картками полягає в тому, що він дає право своєму власникові протягом трьох днів безкоштовно відвідати близько 30 музеїв і виставок міста в тому числі тих, які не входять в зону охоплення тієї ж Berlin Welcome Card. Коштує така картка 29 євро. Однак вона обмежується тільки музейними експозиціями, не поширюється на інші визначні пам'ятки і не дає право на проїзд у транспорті. Тому додатково до неї потрібно буде так чи інакше докуповувати проїзний – за три дні доведеться доплатити близько 20-24 євро, в залежності від міської транспортної зони. В купі отримаємо трохи більш як 50 євро, що майже відповідає триденній Berlin Welcome Card+Museumsinsel за 48 євро, однак дає безкоштовний доступ до набагато більшої кількості музеїв. Всю детальну інформацію про Museum Pass Berlin можна дізнатися за посиланням.

Уїк-енд з Berlin Welcome Card на особистому досвіді

Для мене головною мотивацією для покупки картки туриста під час поїздки на три дні в Берлін стала швидше зручність, ніж бажання заощадити. Знаючи досить складну систему німецьких автоматів з продажу квитків, мені просто не хотілося постійно витрачати час на купівлю проїзних.

Читайте такожКазкові баварські замки: секрети комфортної подорожі в Нойшванштайн

Я зупинила свій вибір на картці Berlin Welcome Card 72h + Museumsinsel за 48 євро. Діє вона 72 години з моменту активації і дає можливість необмежену кількість разів користуватися міським транспортом в зонах A, B, C, відвідати всі п'ять музеїв Музейного острова і відкриває доступ приблизно до 200 всіляких пропозицій зі знижками. Звучить досить спокусливо.

Перед поїздкою я відразу провела підрахунок, наскільки економічно вигідною особисто для мене виявиться покупка картки туриста для Берліна:

1). Транспорт. Берлін місто велике, а тому без міського транспорту тут ніяк не обійтися, якщо ви вирушили в туристичну поїздку і маєте намір подивитися багато різних пам'яток, а не сидіти постійно в одному районі. Отже, в Берлін я прилітала в п'ятницю о 8 ранку, а вилітала додому в понеділок о 7 ранку. Таким чином, в місті я планувала провести три повних доби, а тому цілком укладалася в термін дії картки на 72 години. Двічі мені необхідно було здолати шлях між центром Берліна і аеропортом Шеневельд, який відноситься до міської транспортної зони С. Плюс планувалася поїздка у місто Потсдам, яке також підпадає під зону С. Враховуючи, що добовий проїзний по Берліну, що охоплює всі три зони А, В і С, коштує 7,90 євро – одних тільки транспортних витрат у разі окремої покупки квитків на кожен день у мене набралося вже майже на 24 євро.

Берлін місто велике і без транспорту тут ніяк / Фото Марина Григоренко

2). Музейний острів. Це була не перша моя поїздка до Берліна, але так вже склалося, що я ще не бувала в жодному з музеїв на Museumsinsel. Але ж цей унікальний архітектурний та культурний ансамбль абсолютно заслужено належить до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і є одним з обов'язкових пунктів на карті кожного туриста в Берліні! У красивих історичних будівлях, які цікаві уже самі по собі з архітектурної точки зору, розташовані колекції п'яти музеїв: Pergamonmuseum, Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Neues Museum, Bode-Museum. Серед найбільш знаменитих експонатів Музейного острова – вавилонські ворота Іштар, знаменитий бюст давньоєгипетської цариці Нефертіті, скульптура і живопис XIX століття і багато іншого.

Museuminsel варто відвідати хоча б заради архітектури / Фото Марина Григоренко

Оскільки в Берліні я була в лютому, коли погода не надто сприяла тривалим прогулянкам на вулиці, я була рішуче налаштована відвідати хоча б три музеї на Museumsinsel. Решта стали приємним бонусом, куди я забігла подивитися внутрішнє оздоблення і кілька конкретних експонатів. Окремий вхідний квиток в кожен з п'яти музеїв коштує 10 євро, але можна купити денний абонемент за 18 євро. Однак більше двох музеїв на день краще не відвідувати, так як це може перетворитися на безглуздий музейний спринт без будь-якого задоволення. Таким чином, я виходила з розрахунку 1-2 музеї на день, а тому при покупці квитків окремо мені б довелося витратити близько 30 євро.

Читайте такожПташиний рай посеред Європи

3). Пам'ятки, концерти, ресторани і магазини зі знижкою. Berlin Welcome Card дає право отримати знижку близько 20-35% при покупці квитків до цілої низки інших музеїв, палаців, парків та інших туристичних пам'яток не тільки Берліна, але і Потсдама. Також з такою карткою можна отримати знижку в деяких ресторанах, концертних залах і магазинах. Загалом близько 200 позицій. Особисто я дуже хотіла відвідати Берлінський зоопарк (подивитися на пандочок), вхідний квиток куди коштує близько 15 євро, тоді як за карткою туриста зі знижкою він обійшовся мені приблизно в 11 євро. Тобто вже тільки завдяки одному пункту я отримала знижку 4 євро.

Картка туриста дає чимало знижок - можна заощадити на квитках в зоопарк, де є пандочки / Фото Марина Григоренко

Отже, карта туриста обійшлася мені в 48 євро, тоді як у разі покупки всіх цих послуг окремо мені довелося б витратити близько 60 євро. Економія не така вже й велика, але натомість дуже зручно мати все на одному квитку і не витрачати час на очікування в чергах або біля терміналу з купівлі проїзних. Ну і плюс бонусом я отримала зручну карту центру міста, схему міського транспорту, буклет по Музейному острову з описом кожного музею, а також книжечку-гід по всіх точках, на які поширюються знижки за карткою туриста.

Набір Berlin Welcome Card / Фото Марина Григоренко

А тепер трохи практичної частини. Berlin Welcome Card краще заздалегідь забронювати на сайті, попередньо оплативши її онлайн. При цьому обов'язково треба вказати день вашого прибуття. Є два варіанти отримати фізичну картку. Перший – замовити доставку поштою, що для нас не особливо зручно, враховуючи вартість міжнародної пересилки і терміни доставки. Другий – замовити електронний квиток. В такому випадку на пошту ви отримаєте підтвердження, яке потрібно буде роздрукувати і обміняти в одному з туристичних інфоцентрів Берліна на саму фізичну картку туриста. Два таких центри знаходяться безпосередньо в аеропорту Шенефельд, а тому ви зможете використовувати картку туриста вже для першої поїздки з аеропорту в місто. Знайти такий центр в аеропорту Шенефельд буде дуже легко - одразу після митного контролю ви вийдете та упретеся в один з них.

Картку туриста можна отримати одразу в аеропорту / Фото Марина Григоренко

Мінуси картки туриста

Але є і ряд недоліків при використанні картки туриста, адже досить легко можна стати "заручником знижок", бажаючи використати все по максимуму. В результаті ваш відпочинок може перетворитися на виснажливий забіг від одного пункту в інший, при цьому ви ще і не надто уважно ознайомитеся з кожним з них. А по прибуттю додому доведеться брати додаткові вихідні, щоб відпочити від такого марафону.

Читайте такожРіздвяні ярмарки в Німеччині: необхідне свято в найтемніший місяць року

По-перше, потрібно розуміти, що такі міста, як Берлін, досить великі, й часто пам'ятки, які вас цікавлять, знаходяться на значній відстані одна від одної. А тому на дорогу від однієї локації в іншу вам часом доведеться витрачати по 30-50 хвилин, ще й з пересадками.

У Берліні доведеться витратити багато часу на дорогу / Фото Марина Григоренко

По-друге, кожен музей або парк в Берліні досить великий, а тому на вдумливе відвідування кожного з них піде чимало часу. При цьому закриваються місцеві музеї досить рано - найчастіше о 18:00, а у вихідні нерідко відкриваються об 11:00, а то й взагалі о 12:00. Та й кому потрібна ця гонитва за кількістю пунктів на вашій туристичній карті. Куди цінніше якість візиту. Краще спокійно пройтися двома-трьома цікавими точками на день, відпочити і дізнатися якусь цікаву інформацію, ніж пробігти через п'ять-шість галопом, не особливо вникаючи в сенс. З іншого боку, навіть якщо ви будете свідомо відвідувати чотири-п'ять локацій, під кінець дня у вас може просто розболітися голова від такого величезного масиву інформації.

Забіги по музеях не повинні втомлювати / Фото Марина Григоренко

По-третє, поїздка в те чи інше місто – це не тільки біганина по пам'ятках з мозковим штурмом. Хочеться ще і спокійно посидіти поїсти, відвідати якийсь концерт чи виставу, просто відпочити в парку тощо. Тобто щоб відпочинок був справді в радість та розслаблював, краще поєднувати приємне з корисним.

Відпочинок в Берліні - це ще й неспішні прогулянки, а не тільки забіги по музеях / Фото Марина Григоренко

По-четверте, не на всі ваші туристичні цікавинки поширюються знижки по тій або іншій картці. У випадку з Berlin WelcomeCard, частина з них взагалі не входять в її зону охоплення, а доступ до частини з них можна отримати тільки з Berlin WelcomeCard all inclusive, найдешевша з яких на 48 годин коштує вже 72 євро. Наприклад, я дуже хотіла відвідати Gemäldegalerie, але придбана мною картка туриста не давала жодних знижок на вхід туди, а тому в разі її відвідин мені довелося б заплатити повну вартість в 10 євро. Також мене цікавили зібрання музеїв Sammlung Scharf-Gerstenberg (сюрреалізм) і Brücke-Museum (німецький авангардизм), а вони доступні безкоштовно тільки з Museum Pass Berlin.

Читайте такожЕпатажні та інтригуючі: 10 музеїв сучасного мистецтва по всьому світу, де варто побувати кожному

По-п'яте, картка туриста хоч і дає знижки на відвідування цілого ряду берлінських об'єктів, доплатити за вхід у кожний з них все одно доведеться чимало, адже в середньому вхідні квитки тут коштують від 10 до 20 євро. В результаті, ви хоч і заощадите з карткою туриста на кожному вхідному квитку по 3-4 євро, але треба тверезо оцінювати, скільки місць ви дійсно налаштовані відвідати. Адже картка туриста реально починає працювати на економію тільки якщо ви відвідуєте в середньому по три туристичні пам'ятки на день.

***

Безумовно, картка туриста – це річ дуже корисна, зручна і в якійсь мірі навіть економна. З іншого боку, вона як би накладає на туриста певні зобов'язання: раз вже купив картку, доведеться максимально її використовувати. Тому кожному власнику картки туриста слід адекватно оцінювати свої сили і розставляти пріоритети, а також заздалегідь вивчати, чи поширюються по вибраній вами картці знижки на всі ваші об'єкти.

Зручних і економних вам знайомств з новими містами!

Григоренко Марина

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся