Туристичну пригоду можна організувати навіть у своєму місті / Ілюстрація REUTERS

Як бути туристом у своєму місті

06:33, 04.04.2019
9 хв. Туризм

В Україну нарешті прийшла довгоочікувана весна, а з переходом на літній час і світловий день став довше. Це означає, що тепер можна відправлятися на довгі прогулянки містом до самого вечора. УНІАН.Туризм розповість, як перетворити банальний день в давно знайомому місті на невеличку туристичну пригоду.

За час своїх подорожей я зробила цікаве спостереження: далеко не всі місцеві жителі добре знають своє рідне місто чи регіон. Буває, запитуєш у місцевих дорогу, а вони не можуть тобі допомогти, й врешті-решт інші туристи виявляється куди більше поінформованими. Буває і таке, що місцеві дізнаються від тебе, приїжджого гостя, цікаві факти про своє місто, про які вони раніше не чули. Або роздивляються твої фото і питають: де це така краса? А ти пояснюєш їм, що ось воно – у них за рогом.

Читайте такожГалопом по музеях зі знижкою: всі плюси і мінуси картки туриста

Багатьом українцям ця ситуація добре знайома, чи не правда? Ми всі хочемо кудись вибратися на свята або у відпустку, і щоб подалі. Це, безумовно, хороше прагнення - пізнати світ, змінити обстановку, знайти нових знайомих. Але, як кажуть, не можна пізнати світ, не пізнавши свою країну. Або своє місто.

Відео дня

Ось і наш великий матеріал про ТОП-10 секретних місць Києва, яких немає в путівниках, нагадав мені про те, що я все ще не знаю про чимало цікавих місць міста, в якому прожила майже 15 років. І це при тому, що я за можливості намагаюся вибиратися на довгі прогулянки до інших частин міста або іноді розповідаю приїжджим, куди можна відправитися в Києві.

Однак в своєму місті теж можна і навіть потрібно іноді побути туристом. Ось кілька корисних порад, як це найкраще зробити.

Відправитися на екскурсію з гідом

Найпростіший і водночас найдієвіший спосіб краще пізнати своє місто - зробити це в компанії гіда-екскурсовода. Якщо ви загляньте в Гугл - у багатьох містах України є чимало екскурсійних бюро або приватних осіб, що надають відповідні послуги. Це можуть бути оглядові екскурсії до головних визначних пам'яток, історичні екскурсії, тематичні прогулянки районами міста, візити на цікаві локації, куди так просто не потрапити самому, тури для великих груп або індивідуальні екскурсії, і навіть цілі нічні забіги барами. Загалом, прогулянки на будь-який смак та бюджет.

Екскурсія - найпростіший спосіб перетворитися на туриста / Фото УНІАН

Ви скажете, ну хто буде платити за екскурсію по своєму місту, коли й самому можна пройтися, а всю інформацію почитати у всемогутньому Гуглі? І тим не менш, не варто забувати, що проведення екскурсії - це оплачувана праця, до якої є певні вимоги, й нерідко за неї беруться люди зі спеціалізованою освітою, які професійно готуються до такої прогулянки. Звичайно, в якійсь мірі успіх такої екскурсії залежить від майстерності оповідача. Але ж і відгуки на сайтах ніхто не відміняв.

Читайте такожУ поїздку на швидку руку: куди можна спонтанно поїхати з Києва на один день

Більш того, наприклад, у тому ж Києві є ряд місць, куди ви дуже хотіли б потрапити, але самому це так просто зробити не можна. А ось у екскурсійних бюро є певні домовленості з власниками таких об'єктів, які дозволяють їм заходити туди з групами туристів. Наприклад, у секретний бункер цивільної оборони біля метро Олімпійська або ж так званий Будинок барона неподалік від Золотих воріт.

Якщо ви не хочете стандартну екскурсію в різношерстній компанії інших туристів, про яких вам заздалегідь нічого не відомо, можна підшукати собі тематичний клуб за інтересами в соцмережах або ж на такій популярній туристичній платформі, як Couchsurfing, яка насправді є не тільки місцем для обміну житлом, але і для пошуку компанії. Таким чином, ви отримаєте можливість заздалегідь поспілкуватися з потенційними партнерами по прогулянці, й вирішите, чи хочете ви провести з ними час. І, швидше за все, така екскурсія ще й обійдеться вам безкоштовно.

Читайте такожСтаровинні замки, соляні печери чи співаючі тераси: 5 ідей для романтичного уїк-енду в Україні

До речі, шукати компанію на Couchsurfing зручно ще й під час поїздки до іншого міста. Як правило, там трапляються досить відкриті люди, які з задоволенням складуть вам компанію, та ще й покажуть незвичайні місця, яких немає в стандартних екскурсіях.

Якщо не хочете йти на екскурсію з незнайомими людьми або великою компанією, ніхто не завадить вам зробити це самостійно або в компанії найближчих людей. Так би мовити, сам собі екскурсовод.

Достатньо лише заздалегідь ґрунтовно опрацювати свій маршрут і законспектувати цікаві факти, до яких ви зможете повертатися уже в ході самої екскурсії.

Намітити план «побачення з містом»

Як правило, коли ми подорожуємо кудись до іншого місця, ми заздалегідь до цього готуємося: збираємо інформацію, складаємо маршрути, призначаємо дату. Ось і у випадку, якщо ми вирішимо стати на один день туристом у своєму місті, нам потрібно виконати все те ж саме.

Туристичну прогулянку важливо розпланувати заздалегідь / Фото УНІАН

Ви можете запитати, навіщо призначати дату свого туру по рідному місту, якщо можна зробити це в будь-який день, адже навіть нікуди не треба їхати? Але найчастіше саме цей фактор і грає з нами злий жарт. Прокидаєшся вранці в суботу, втомлений після важкого робочого тижня, і думаєш: а, може, я сьогодні нікуди не піду, адже це місце нікуди не дінеться, так і я навіть ніякі квитки на дорогу не втрачаю. В результаті, часто наша велика екскурсійна прогулянка містом переноситься на невизначений термін. Якщо ж ми заздалегідь призначимо день екскурсії і «підженемо» під неї всі свої інші плани, відкрутитися буде вже складніше. Для надійності можна заздалегідь записатися на екскурсію або домовитися з кимось про зустріч.

Читайте такожБездонне, романтичне чи таємниче: топ-7 унікальних озер України, куди варто поїхати за яскравими враженнями

Ну а далі починаємо вести підготовку до туристичного дня. Для початку проведемо розвідувальну роботу на просторах Інтернету, що нас найбільше цікавить і де у вашому місті можна щось таке знайти. Потім складемо оптимальний маршрут на день з позначками основних місць, які нас зацікавлять.

До речі, є ймовірність, що в процесі пошуків ви зможете знайти відразу кілька цікавих локацій, які можна буде розтягнути на кілька екскурсій, особливо якщо ви живете в великому місті.

Таким чином, ми не тільки зможемо перетворитися на справжнього туриста, але ще й переживемо це чарівне почуття передчуття пригоди, яке багато бувалих туристів цінують не менше за саму поїздку.

Поводитися як турист

Якщо ми хочемо відчути себе туристом у своєму місті, нам потрібно спробувати поводитися так, як ми це робимо в кожному новому місті під час подорожі, наскільки це можливо. Звичайно, ніхто не говорить, що свою поведінку потрібно доводити до абсурду.

Іноді навіть у своєму місті можна вести себе як турист / Фото УНІАН

Але все ж виконати декілька речей, властивих мандрівникам, можна:

- прогулюйтеся неспішно, зупиняючись дорогою, щоб розглянути ті чи інші цікаві деталі вздовж вуличок, у скверах чи на будинках, які, як правило, ми зазвичай не помічаємо за щоденною рутиною.

Читайте такожФестивалі літа 2019: куди вирушити за музикою і драйвом в Європі та Україні

- заходьте в невідомі вам заклади, які будуть потрапляти на шляху, заглядайте у внутрішні дворики або раптово звертайте з давно відомого маршруту, адже там може ховатися щось дійсно цікаве.

- не соромтеся питати дорогу у перехожих або зупинятися поговорити з іншими туристами, які також можуть там прогулюватися. Адже часто зі своїх поїздок ми ще привозимо теплі спогади про зустрічі з людьми. Та й хто знає, може, таким чином ви зустрінете нових друзів або однодумців для подальших пригод.

Зробити з буденного незвичайне

Будь-яка туристична пригода – це зміна обстановки, що перетворює буденні речі на щось незвичайне. І, насправді, у межах свого міста це теж цілком реально зробити.

Звичайний похід на пікнік можна перетворити на невеликий турпохід / Фото УНІАН

Ось, наприклад, захотіли ви перекусити. Звісно, можна піти в перевірений досвідом ресторан за кутом або ж взагалі замовити доставку. А можна пошукати цікавий заклад на іншому кінці міста, який ще й буде знаходитися поряд з якою-небудь цікавою локацією або парком. Повірте, при правильному настрої ви і правда зможете відчути себе туристом.

Читайте такожКраса і біль Буцького каньйону

Можна відправитися позасмагати або на барбекю не в парк на задньому дворі вашого будинку, а поїхати в іншу частину міста. Знову ж таки, при правильному підході таким чином свій день можна перетворити на невеликий туристичний похід. Особливо якщо по дорозі ви пройдете пристойну відстань парком або лісом.

До речі, на початку квітня в Київському ботсаду розцвіли перші магнолії. Чим не чудова ідея для першої весняної прогулянки столицею?

***

Турист – це стан душі. А на невеличку туристичну пригоду при правильному підході й настрої можна перетворити навіть похід на пікнік або прогулянку знайомими вуличками. І далеко не завжди на це потрібно витрачати багато грошей і часу.

Вдалих вам відкриттів у своєму місті та в світі!

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся