Поки аеропорти в Україні закриті, українцям доводиться шукати інші шляхи / фото REUTERS

Вікно у світ: через які аеропорти українцям наразі найзручніше літати

09:15, 17.09.2022
13 хв. Туризм

Відновлення пасажирського авіасполучення в Україні досі залишається в дуже далекій перспективі, однак дедалі більше українців потребують зручного та швидкого сполучення із зовнішнім світом. УНІАН.Туризм з’ясував, через які аеропорти в сусідніх з Україною європейських державах українцям найзручніше літати, та ще й щоб бюджетно.

Поки українські аеропорти залишаються закритими для цивільної авіації з початку повномасштабного російського вторгнення, дорога для українців за кордон чи додому вже перестала бути боротьбою "не на життя, а на смерть". Евакуаційні потоки вже нормалізувалися, до того ж жителі України почали частіше їздити до інших країн по роботі, з волонтерськими місіями, відвідати рідних або ж навіть на відпочинок. І знову стало актуальним питання більш комфортних та швидких подорожей.

Так, досі найбільш зручним способом потрапити за кордон для українців, на нашу думку, залишається залізничне сполучення, але воно все ж більше підходить, якщо ви не плануєте їхати далеко. Для більш дальніх поїздок, звісно, на допомогу прийдуть аеропорти в сусідніх країнах – оскільки українці можуть вже більш ретельно планувати дорогу, їм немає потреби три доби тягтися автобусом до кінцевого пункту призначення.

УНІАН.Туризм з’ясував, через які аеропорти в сусідніх з Україною європейських державах українцям найзручніше літати, та щоб бюджетно.

Відео дня

Українці наразі можуть "тримати зв'язок зі світом" через аеропорти п’яти сусідніх країн.

Польща

Наразі українсько-польський кордон є найзручнішим варіантом потрапити з України до Європи – саме до цієї країни курсує найбільша кількість поїздів та автобусів з багатьох точок нашої країни. На нашу думку, найзручнішим варіантом є подорож потягом через Перемишль – детальніше ви можете прочитати в нашому окремому матеріалі.

У Кракові розташований один з найбільших аеропортів Польщі / фото ua.depositphotos.com

В самому Перемишлі аеропорту немає, однак від нього можна доволі легко і швидко дістатися до Кракова – одного з найбільших аеропортів країни, що має дуже велику мережу авіарейсів. Та й сам Краків є дуже красивим містом, тож, якщо дозволяє час та можливості, можна ще й прогулятися там – ось кілька підказок, що подивитися у Кракові.

Загалом через Міжнародний аеропорт імені Яна Павла II Краків-Балиці (Kraków John Paul II International Airport) літають більше двох десятків авіакомпаній, що покривають більшість популярних напрямків всередині Європи, але також є рейси до Ізраїлю, ОАЕ, Туреччини, США (Чикаго), Марокко та Йорданії.

Серед інших через аеропорт Кракова літають лоукостери Wizz Air та Ryanair. Зокрема, Wizz Air пропонує рейси до Болгарії, Греції, Грузії, Данії, Ізраїлю, Ісландії, Іспанії, Італії, Кіпру, Нідерландів, Норвегії, ОАЕ, Об’єднаного Королівства, Франції, Хорватії та Швеції. Літаками Ryanair з Кракова можна долетіти до Австрії, Бельгії, Болгарії, Греції, Данії, Ізраїлю, Ірландії, Іспанії, Італії, Йорданії, Кіпру, Латвії, Мальти, Марокко, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Об’єднаного Королівства, Польщі, Португалії, Угорщини, Франції, Хорватії, Чехії, Чорногорії та Швеції.

Втім, якщо говорити про найближчий до України польській аеропорт, то це Ряшів (Жешув), де розташований Міжнародний аеропорт Ряшів-Ясенка (Rzeszów–Jasionka Airport). Втім, оскільки він лише сьомий в країні за пасажиропотоком, пропозиція рейсів тут значно нижча – менше десятка авіакомпаній, більшість з яких виконують сезонні рейси.

Тим не менше, через аеропорт по кілька рейсів виконують бюджетні авіакомпанії Wizz Air (Болгарія, Нідерланди, Норвегія, Об’єднане Королівство) та Ryanair (Ірландія, Об’єднане Королівство). Таким чином, цей аеропорт буде зручним для тих, хто прямує до Великобританії, в тому числі тих, хто хоче зробити там пересадку, приміром, до США чи Канади.

Також доволі близько до кордону розташований аеропорт Любліна (Port Lotniczy Lublin), втім, тут рейсів ще менше. Тим не менше, лоукостери Wizz Air (Болгарія, Нідерланди, Норвегія, Об’єднане Королівство, Хорватія) та Ryanair (Ірландія, Об’єднане Королівство, Польща) тут присутні.

У Варшаві одразу два аеропорти / фото ua.depositphotos.com

Якщо вам потрібен ширший вибір авіарейсів, то варто звернути увагу на Варшаву, куди з України можна доїхати прямим поїздом. Тут цілих два аеропорти, включаючи найбільший в країні Аеропорт імені Фридерика Шопена (Lotnisko Chopina w Warszawie), що, в тому числі, є хабом для авіакомпаній LOT Polish Airlines та Wizz Air (Албанія, Бельгія, Болгарія, Греція, Грузія, Данія, Ізраїль, Ісландія, Іспанія, Італія, Йорданія, Кіпр, Мальта, Марокко, Нідерланди, Норвегія, Об’єднане Королівство, Португалія, Угорщина, Франція, Хорватія, Чорногорія, Швейцарія та Швеції). Загалом через цей аеропорт літають майже чотири десятки авіакомпаній. Серед іншого, вони покривають рейси до Катару, Китаю, ОАЕ, Тунісу та Туреччини.

Другий аеропорт польської столиці Варшава-Модлін (Port Lotniczy Warszawa/Modlin) розташований далі від околиці міста й фактично є базою ірландського лоукостера Ryanair (Австрія, Бельгія, Болгарія, Греція, Данія, Ізраїль, Ірландія, Іспанія, Італія, Йорданія, Кіпр, Латвія, Литва, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Об’єднане Королівство, Польща, Португалія, Словаччина, Угорщина, Франція, Фінляндія, Хорватія, Чехія та Швеція). Окрім нього, звідси є ще кілька чартерних рейсів польського авіаперевізника Enter Air та рейс Air Moldova до Кишиніва.

Оскільки у Варшаві два аеропорти, то варто дуже уважно планувати рейси з пересадками – щоб не довелося бігати між аеропортами, відстань між якими – кілька десятків кілометрів.

Також українці можуть скористатися ще кільком польськими аеропортами – Бидгощ, Вроцлав, Гданськ, Катовіце, Лодзь, Ольштин-Мазури, Познань та Щецин. Втім, вони все ж пропонують менший вибір рейсів, та й діставатися від українського кордону до них довше.

Словаччина

Авіаційна пропозиція від словацьких аеропортів набагато скромніша. Найближчим до України є аеропорт міста Кошиці, до якого можна легко доїхати автобусом чи поїздом. Міжнародний аеропорт "Кошиці" (Medzinárodné letisko Košice) є другим за величиною у країні та пропонує рейси близько десятка авіакомпаній, втім, більшість є сезонними чартерами. Тим не менш, з Кощиці можна бюджетно потрапити до Лондона регулярними рейсами Wizz Air, також кілька рейсів до Австрії, Ірландії, Об’єднаного Королівства та Чехії виконує Ryanair.

В Братиславі розташований найбільший аеропорт Словаччини / фото Марина Григоренко

Через найбільший у країні аеропорт Братислави імені М. Р. Штефаника (Letisko M. R. Štefánika), який розташований аж на австрійському кордоні, а це доволі далеко від України – також літає не дуже багато авіакомпанії, й більшість сезонні. Тим не менше, звідси можна бюджетно долетіти рейсами Wizz Air до Болгарії, Об’єднаного Королівства та Північної Македонії, а також рейсами Ryanair до Бельгії, Болгарії, Греції, Данії, Ірландії, Іспанії, Італії, Кіпру, Мальти, Нідерландів, Об’єднаного Королівства, Туреччини та Хорватії.

Угорщина

Більш зручними для українців будуть угорські аеропорти – найбільше підійдуть два з них.

По-перше, це Міжнародний аеропорт Дебрецена (Debreceni nemzetközi repülőtér), до якого з України можна швидко і відносно легко дістатися потягом через Чоп – детальніше про всі нюанси проходження українсько-угорського кордону через цей пропускний пункт читайте в нашому окремому матеріалі.

До Дебрецена можна швидко доїхати з Чопу / фото Марина Григоренко

Через цей аеропорт літає не дуже багато авіакомпаній, і більшість є сезонними чартерами. Водночас, з нього є чимало рейсів угорського лоукостера Wizz Air – до Бельгії, Болгарії, Греції, Кіпру, Нідерландів, Ізраїлю, Іспанії, Об’єднаного королівства та Франції.

Натомість головний аеропорт Угорщини в Будапешті – Міжнародний аеропорт імені Ференца Ліста (Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér) є дуже потужним авіаційним хабом, хоч він і розташований трохи далі від українського кордону. Через летовище в угорській столиці літають майже п’ять десятків авіакомпаній, і покривають вони не лише усю Європу, але й пропонують регулярні рейси за більш віддаленими напрямками – Алжир, Єгипет, Ізраїль, Канада, Катар, Китай, ОАЕ, Південна Корея, Туреччина.

При цьому тут дуже велика мережа рейсів лоукостера Wizz Air, все ж це його "домашній" аеропорт. З Будапешта угорський лоукостер пропонує полетіти до Азербайджану, Албанії, Бельгії, Болгарії, Греції, Грузії, Єгипту, Ізраїлю, Ісландії, Іспанії, Італії, Йорданії, Казахстану, Кіпру, Мальти, Молдови, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, ОАЕ, Об’єднаного Королівства, Польщі, Португалії, Північної Македонії, Румунії, Саудівської Аравії, Франції, Чорногорії, Швейцарії та Швеції.

В Будапешті найбільший вибір рейсів серед сусідніх аеропортів / фото УНІАН (Янош Немеш)

Також через цей аеропорт є чимало рейсів і у Ryanair – Бельгія, Болгарія, Греція, Данія, Ізраїль, Ірландія, Іспанія, Італія, Йорданія, Кіпр, Латвія, Литва, Мальта, Німеччина, Об’єднане Королівство, Польща, Португалія, Франція, Фінляндія, Хорватія, Чехія та Швеція.

Румунія

Як не дивно, але потрапити з України до Румунії дещо важче, ніж з інших сусідніх країн – залізничного сполучення тут взагалі наразі немає, хіба що спробувати пошукати електрички з Буковини. Тим не менш, до Румунії все ж можна потрапити автобусами з прикордонних областей на південному заході України. Найзручнішим цей варіант буде для тих, хто їде з Чернівцецької або Закарпатської областей.

Румунія країна доволі велика і гірська, тож навіть незважаючи на те, що там добре залізничне сполучення, дорога наземним транспортом до столиці Бухаресту буде доволі довга. Тож тут краще зосередитися на аеропортах ближче до українського кордону, хоча загалом українцям доступні більше десятка пасажирських аеропортів по всій Румунії.

Найближчим до Чернівців буде аеропорт міста Сучава – Міжнародний аеропорт ім. Штефана Великого (Aeroportul Internațional "Ștefan cel Mare" Suceava), куди з України можна потрапити маршруткою. Також він може бути зручним для тих, хто їде з Вінниччини чи Одещини.

Тут не дуже велика маршрутна сітка, однак є кілька рейсів всередині країни, а також маршрути Ryanair – до Австрії, Бельгії, Ірландії, Італії та Об’єднаного Королівства. Крім того, в грудні 2022 року до аеропорту заходить Wizz Air, який літатиме до Бельгії, Кіпру, Італії, Німеччині, Нідерландів, Об’єднаного Королівства та Франції.

Якщо їхати із Закарпаття, то найближчим буде аеропорт міста Сату-Маре (Aeroportul Satu Mare). Втім, звідси українці зможуть полетіти хіба що до Лондона рейсом Wizz Air (з наступного року також додадуть рейс до Риму) або ж до Бухареста з румунською авіакомпанією TAROM.

Клужу – друге за розміром місто Румунії / фото Марина Григоренко

Найближчим до України великим аеропортом Румунії є летовище другого за величиного міста країни Клуж-Напока в Трансильванії – Міжнародний аеропорт Клуж-Напока ім. Аврама Янчу (Aeroportul Internațional "Avram Iancu" Cluj). Тут літає більше десятка авіакомпаній, в тому числі Wizz Air (Австрія, Бельгія, Греція, Данія, Ізраїль, Іспанія, Італія, Кіпр, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Об’єднане Королівство, ОАЕ, Франція, Швейцарія та Швеція), а також рейс Ryanair до аеропорту Лондон-Станстед. Також звідси до турецького Стамбулу регулярно літає Turkish Airlines.

Молдова

Як пересадочний авіаційний хаб Молдова буде зручна для тих, хто їде з півдня та центру України. Єдиним міжнародним аеропортом країни наразі є столичне летовище – Міжнародний аеропорт Кишинів (Aerportul Internaţional Chişinău).

Він є домашнім аеропортом національного авіаперевізника Air Moldova, що виконує рейси до Грузії, Ізраїлю, Ірландії, Італії, Німеччини, Об’єднаного Королівства, Польщі, Румунії, Туреччини, Франції та Чехії. Також звідси літає молдовський лоукостер FlyOne, що пропонує рейси до Бельгії, Вірменії, Ірландії, Італії, Нідерландів, Німеччини, Об’єднаного Королівства, Туреччини та Франції.

В Молдові лише один міжнародний аеропорт – у столиці / фото Марина Григоренко

Крім того, в аеропорту Кишиніва широко представлений угорський лоукостер Wizz Air, виконуючи рейси до Австрії, Бельгії, Іспанії, Італії, Кіпру, Нідерландів, Німеччини, Об’єднаного Королівства, Угорщини, Франції та Чехії.

***

Українцям наразі доступні чимало аеропортів у сусідніх країнах, до яких в тому числі можна потрапити з нашої країни поїздом. Втім, обирати, через який аеропорту летіти, краще залежно від початкового та кінцевого пунктів призначення. Якщо потрібна більш широка маршрутна сітка, включаючи трансконтинентальні рейси – краще летіти через польські Варшаву чи Краків або через угорський Будапешт. При цьому практично всі аеропорти в сусідніх країнах пропонують рейси до Лондона, звідки можна полетіти далі будь-куди, тож просто можна обирати той аеропорт, який ближчий до вашого місця перебування в Україні. До Туреччини пропонується найбільше рейсів з аеропортів Румунії чи Молдови, а також Угорщини.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся