Гданськ - морська перлина Польщі / Фото Марина Григоренко

Уїк-енд у Гданську: казкове містечко на березі моря з багатою рибною кухнею і цілою пивною вулицею

16:39, 12.02.2019
26 хв. Туризм

УНІАН продовжує знайомити своїх читачів з європейськими містами, де можна провести два-три дні за мінімальних витрат, отримавши максимум вражень. Цього разу вирушаємо до Балтійського моря - в казковий польський Гданськ.

Щороку весна приносить українцям не тільки довгоочікуване потепління після затяжної зими, але й одразу кілька свят, завдяки яким з'являються додаткові вихідні дні. Тут вам і 8 березня, яке цього року випадає на п'ятницю, і Великдень 28 квітня, і травневі свята, і Трійця 16 червня. І зараз саме час починати планувати бюджетні, але одночасно насичені поїздки в Європу на три-чотири дні. Не варто забувати і про наближення Дня закоханих 14 лютого. Цього року це четвер, а тому якщо ви готові відправитися в спонтанну романтичну подорож і час дозволяє - чому б і ні.

Раніше УНІАН.Туризм розповідав, чим можна зайнятися на уїк-енд в угорському Будапешті, литовському Вільнюсі, словацькій Братиславі та німецькому Нюрнберзі. Тепер же ми зібрали великий гід по польському Гданську – казковому містечку на березі моря.

Як дістатися в Гданськ

Польща ось вже не перший десяток років стабільно тримається у лідерах туристичних уподобань українців. У "візові" часи польський "шенген" видавали порівняно легко, та й дістатися туди можна швидко і бюджетно, все ж сусідня країна. Плюс польські ціни все ще нижчі, ніж у багатьох країнах Західної Європи. А тому якщо у вас обмежений бюджет і не так багато часу – Польща відмінний варіант для закордонного уїк-енду.

Відео дня

Наразі з України в Польщу літають чимало авіакомпаній, у тому числі бюджетних. При цьому прямий переліт займає максимум півтори години, тому ви оглянутися не встигнете, як вже будете гуляти вуличками іншої країни.

Читайте такожПригоди без зайвого багажу: 6 порад для бюджетної та комфортної подорожі

Безпосередньо в Гданськ з України можна потрапити на літаках угорського лоукостера Wizz Air, який виконує туди рейси з Києва, Львова та Харкова. При цьому якщо пощастить, можна отримати квитки за 20-30 євро в один кінець (без урахування знижки за дисконтною програмою) навіть на лютий-березень цього року. Крім того, з Києва в Гданськ літає ірландська бюджетна авіакомпанія Ryanair. При цьому на окремі березневі дати, якщо поквапитися або потрапити на знижки, можна вхопити квитки від 7,99 євро в один кінець. Також прямі рейси з Києва в Гданськ виконує польська авіакомпанія LOT, проте ціни тут будуть вищими. Зате авіакомпанія пропонує квитки на рейси в Гданськ з інших українських міст (Одеса, Львів, Харків, Запоріжжя), однак тут треба бути уважним, адже є велика ймовірність, що ці квитки будуть з пересадкою.

Всі авіарейси в Гданську приймає аеропорт імені Леха Валенси, який охоплює головні міста агломерації Труймясто - Гданськ (10 км), Сопот (10 км) і Гдиня (23 км).

Залізничний вокзал Гданська знаходиться зовсім недалеко від входу в Старе місто / Фото Марина Григоренко

Безпосередньо в Гданськ з місцевого аеропорту можна доїхати як на поїздах швидкісний міської залізниці SKM, так і на автобусах - №110 та №111 в денний час і №3 у нічний. Графік руху досить інтенсивний, тож довго чекати в аеропорту не доведеться. Детальніше, як дістатися з аеропорту в Гданськ, можна дізнатися за посиланням.

Крім того, в Гданськ можна доїхати на автобусі – як з України, так і з сусідніх країн Європи. І тут є цікавий момент: якщо шукати квитки через німецьких перевізників – іноді може виникнути невелика колізія з пошуком Гданська, адже німецькою він досі носить історичну назву Данциг, і саме за нею німецькі сайти ведуть пошук.

Міський транспорт в Гданську

Гданськ досить тісно пов'язаний з двома іншими містами Труймяста – Сопот і Гдиня, куди за наявності часу і бажання також варто заїхати. Тим більше, що схема міського транспорту дозволяє.

Читайте такожНаодинці з осінньою Познанню

У самому Гданську їздять автобуси, трамваї, швидкісна міська електричка (ЅКМ), а також відносно новий вид транспорту - так зване легке метро (PKM), яким за 20-30 хвилин можна дістатися в аеропорт ім. Леха Валенси. Ними ж (крім трамваїв) місто з'єднане з Гдинею і Сопотом, в яких також ходять тролейбуси.

При цьому тут діє досить широка градація квитків на автобуси, трамваї і тролейбуси: разові без можливості пересадки (денні лінії - по 3,2 злотих, нічні, швидкісні та спеціальні лінії - по 4,2 злотих), годинні з можливістю пересадки (3,8 злотих і 4,8 злотих відповідно), а також абонемент на 24 години для всіх-всіх ліній і видів транспорту Труймяста за 13 злотих або на 72 години за 46 злотих. Квитки на ЅКМ і PKM коштують залежно від відстані або кількості зупинок і коливаються від 3 до 6 євро за разовий проїзд.

Транспорт в Гданську дуже зручний / Фото Марина Григоренко

При цьому варто враховувати, що безпосередньо в самому Гданську та Гдині обслуговують різні транспортні компанії, тому разові квитки в них діють різні, тоді як для Сопота підходять і ті, й інші. Більш детальну інформацію по Гданську можна дізнатися на сайті Ztm Ggańsk, по Гдині – на сайті Zkm Gdynia. Інформацію по міській електричці можна отримати на сайті SKM, а щодо "легкого метро" - на сайті PKM.

Читайте такожОсобливості європейського транспорту: як і на чому їздити по країнах ЄС, щоб не розоритися

Квитки краще за все купувати в спеціальних автоматах на зупинках, розібратися з ними досить легко. Також можна купити квиток в спеціалізованих центрах з обслуговування клієнтів, які найчастіше зустрічаються на великих станціях накшталт залізничного вокзалу. Ще один варіант – купити квиток у водія, але тоді квитки можуть бути дорожчими, та й може виникнути мовний бар'єр. Компостувати квитки необхідно відразу після посадки.

Валюта і мова в Польщі

Офіційною мовою по всій країні є польська. Ця мова належить до західнослов'янської мовної групи, а тому багато слів українцям зрозумілі. Особливо це виручає у спілкуванні зі старшим поколінням поляків. А ось з молодими легко можна спілкуватися англійською або німецькою. Крім того, у Польщі навчається чимало студентів з України, тому зустріти співвітчизника тут звичайна справа – просто на вулиці або в сфері обслуговування.

На вулицях Гданська зустріти українців не рідкість / Фото Марина Григоренко

Польща досі не перейшла на євро, тому доведеться розраховуватися виключно за допомогою місцевої валюти – польського злотого. Станом на початок лютого 2019 року 1 польський злотий коштує приблизно 7,2 – 7,4 українських гривень.

При цьому польські злоті цілком реально купити в Україні – хоча б невелику суму на перші витрати (транспорт з аеропорту, легкий перекус). Це можна зробити як в деяких обмінниках, так і замовити в банках, в яких доступна така послуга. Також можна привезти частину валюти в доларах або євро і поміняти на місці на злоті, а от сподіватися вигідно обміняти гривні там не варто. Ще один варіант – привезти гроші на картці. Однак тут варто врахувати, що з гривневою чи євровою карткою вам загрожує подвійна конвертація (спочатку гроші конвертуються в долари, а тільки потім у місцеву валюту), а це зовсім не вигідно. Тому якщо і брати з собою картку, то тільки в злотих або в доларах.

Де дешево зупинитися в Гданську

Однією з переваг відпочинку в Польщі в цілому і в самому Гданську є його бюджетність з досить непоганим асортиментом пропозицій. Водночас, враховуючи популярність напряму, краще подбати про бронювання номерів заздалегідь.

Читайте такожГотельне питання: як вдало підібрати житло і не зіпсувати подорож

Так, на початок березня або на початок квітня на популярних сервісах з бронювання житла доступно близько 530 пропозицій різної категорії при завантаженності напрямку 75%, а вже на травень-червень завантаженність становить вже близько 80% приблизно з 450 доступних пропозицій. При цьому під свята або якісь заходи, як, наприклад, щорічний літній рок-фестиваль Оpen'er Festival, місць залишається ще менше.

Ціни на проживання в Гданську стартують від 200 гривень за ніч у загальному номері готелю найскромніших умовах, тоді як найдешевший одномісний номер без особливих зручностей обійдеться в суму від 300 гривень і буде розташований подалі від центру міста. Пристойний одномісний номер у тризірковому готелі Гданська буде коштувати мінімум 800 гривень.

Гданськ дуже популярний серед туристів, тож готель краще шукати заздалегідь / Фото Марина Григоренко

Вартість проживання в двомісному номері бюджетного готелю або окремих апартаментах в Гданську стартує від 450 гривень за ніч, а ось за номер для двох в готелі категорії 3 зірки доведеться заплатити вже як мінімум 900 гривень за ніч. Є в Гданську і кілька п'ятизіркових готелів, ніч у яких в двомісному номері обійдеться в суму від 2000 гривень.

При цьому під час пошуку житла під поїздку в Гданськ потрібно врахувати два важливих моменти. По-перше, система нерідко під запит "Гданськ" пропонує житло в інших містах Труймяста, а тому уважно перевіряйте, де саме пропонується житло, щоб потім не доводилося шукати свій готель в Сопоті чи Гдині. Другий нюанс – деякі бюджетні хостели заманюють клієнтів характеристикою "розташування в 15 хвилинах ходьби від Старого міста". Ви дійсно можете отримати "15 хвилин пішої доступності", однак проходитимуть вони через промзону. Адже "задня" частина Старого міста Гданська практично впирається в транспортну розв'язку, за якою вже йде приватний сектор, яким добиратися у темний час доби не дуже зручно.

Де поїсти у Гданську

Харчуватися туристам в Польщі обходиться досить недорого, при цьому вибір тут досить великий – від міжнародних мереж фаст-фудів і бюджетних бістро до хороших ресторанів національної кухні. Та й про продуктові магазини не варто забувати, однак слід враховувати, що по неділях і у свята багато з них не працюють, а в звичайні дні – рано закриваються.

Традиційно найбільша кількість закладів харчування розташовані в Старому місті Гданська, в тому числі на головній його вулиці Длуга і вздовж берегів річки Мотлава. При цьому навіть у холодну пору тут вистачає місць для гостей, адже багато місцевих кафе і ресторанів пропонують столики на вуличних терасах під навісами з обігрівом.

Найбільше ресторанів і кафе знаходиться в Старому місті Гданська / Фото Марина Григоренко

Якщо хочеться спробувати місцеву кухню, туристам радять відвідати, наприклад, ресторан Pierogarnia Mandu Centrum недалеко від залізничного вокзалу і Старого міста. Тут рекомендують приділити увагу польським вареникам ручної ліпки. Проте варто бути готовим, що доведеться якийсь час почекати, коли з'явиться вільний столик, адже місце досить популярне.

Ще один заклад місцевої кухні Restauracja Bazar, де в тому числі орієнтуються на рибні страви, в першу чергу виграє своїм місцем розташування - на березі річки Мотлава з видом на Старе місто і бухту з яхтами. Однак і ціни тут не найнижчі.

Читайте такожНа 8 березня в Європу: дев'ять туристичних порад, як перетворити застаріле свято на незабутню пригоду

Також за стравами з риби та інших морепродуктів в Гданську радять відправитися в ресторанчик Rybka Na Wartkiej, також на набережній. Особливо хороші відгуки у тутешнього рибного супу, риби в клярі, дерунів з лососем, страв з тріски і креветок. Ціни цілком прийнятні як для рибного ресторану. Водночас варто врахувати, що заклад досить невеликий, а тому у вихідні дні або топ-сезон варто подбати про столик заздалегідь.

Поціновувачам пива і місцевої кухні рекомендують відвідати бар з пивоварнею Gdanski Bowke в самому центрі Старого міста, також біля води. Гості відзначають вдалий дизайн, справедливе поєднання ціни і якості (хоча ціни тут не дуже низькі), а також широкий вибір розливного пива. Ще одним з плюсів закладу є досить пізні години роботи – до півночі.

Вечеря на набережній річки Мотлава - чудове завершення вечора в Гданську / Фото Марина Григоренко

За італійською кухнею гостям радять відправитися в ресторан Główne Miasto Pasta в Старому місті. Відвідувачі особливо рекомендують місцеву пасту, страви з лососем і вино. Якщо вірити відгукам, ціни тут цілком прийнятні, а обслуговування на високому рівні.

Також непогані відгуки у ресторану Restauracja Winne Grono, проте він у першу чергу спеціалізується на французькій кухні, а потім вже на польській. Розташований він дещо подалі від основних місць скупчення туристів, десь в 1,5-2 км від Старого міста, а тому ідеально підходить для тих гостей, які хочуть більше тиші та спокою. З іншого боку, кухня ресторану має досить багато позитивних відгуків, а ціни тут доволі приємні.

Топ-10 польських страв, які варто спробувати туристу в Гданську

Польська національна кухня має певну схожість із західноукраїнською, а також німецькою, чеською та угорською. При цьому вона досить калорійна, з великою кількістю м'яса, а порції доволі великі. Тому якщо подорожуєте на самоті, намагайтеся реально оцінювати свої шанси і не замовляйте одразу кілька страв. Якщо вже дуже хочеться спробувати все, спробуйте одразу уточнити, чи можна забрати їжу з собою. Якщо ж йдете в місцевий ресторан компанією – сміливо замовляйте кожної страви по порції на всіх.

1. Страви з лосося. Хоча польська кухня в першу чергу м'ясна, портове положення Гданська зробило свою справу, а тому багато місцевих ресторанів пропонують в меню широкий вибір рибних страв, особливо з лосося. Це й риба на грилі, й рибні супи, й риба в клярі, й навіть деруни з лососем, й всілякі закуски.

У Гданську популярні страви з рибою, наприклад, деруни з лососем / Фото Марина Григоренко

2. Густий супфляки. Ця страва готується з яловичих, інколи свинячих рубців (тобто шлуночків), з додаванням коріння (морква, селера) і спецій (перець, майоран, сіль, мускатний горіх), іноді з цибулею, борошном та салом. Подається гарячою. Страва порівняно недорога, але дуже поживна, і ще популярна на ранок після застілля. Нерідко продається і в банках у магазинах, тому її можна купити заздалегідь і розігріти вранці в хостелі.

3. Суп холодник. Як вже можна зрозуміти з назви, подається страва холодною. Готується цей суп на основі бурякового або щавельного відвару, рідше на кефірній основі. Також до нього додаються яйця, огірки, кріп, цибуля, буряк і сметана. Холодник чимось нагадує окрошку, однак готується без м'ясних інгредієнтів.

Польський суп Холодник / Фото pl.wikipedia.org

4. Бігос. Це одна з найпопулярніших страв польської кухні, й варіантів його приготування є дуже багато. Проте найчастіше до складу польського бігосу входить капуста (білокачанна плюс квашена), свинина, сало, копчена ковбаса, нерідко з додаванням грибів, помідорів, чорносливу і вина. Для більш ситного ефекту страву подають із хлібом. Добре йде як закуска до міцних алкогольних напоїв.

Польський бігос / Фото pl.wikipedia.org

5. Капустяні голубці. Ще одне популярне польське блюдо, знайоме нашій людині. Традиційно це суміш фаршу і рису, загорнута у капустяні листи, під томатним соусом, однак поляки нерідко додають в начинку гриби, картоплю, крупу та інші інгредієнти.

6. Польські пляцки. Добре знайомі нам обсмажені у вершковому маслі картопляні оладки, які можуть готуватися як з сирої тертої картоплі, так і вареної розім'ятої в пюре. Традиційно для польської кухні подаються зі сметаною або яблучним джемом, як це прийнято в Німеччині. Однак є і варіації з рибними або м'ясними начинками.

7. Вареники. У Польщі родичі популярної української страви називаються pierogi і відрізняються досить широким асортиментом начинок – від традиційних картоплі, капусти і сиру до м'ясних, рибних, фруктових, а також доволі незвичайної суміші картоплі з сиром. При цьому подають такі вареники як вареними, так і смаженими.

8. Польські ковбаски. У польській кухні ці типові для німців м'ясні делікатеси називаються kielbasa. Готують їх у Польщі з декількох сортів м'яса, з додаванням часнику, майорану та інших спецій. Іноді у фарш додають картоплю або крупи. Місцеві ковбаски готуються переважно копченням, їх можна довго зберігати. Нерідко подаються холодними і добре йдуть як закуска до пива.

Польська Kielbasa буває всіх можливих сортів / Фото en.wikipedia.org

9. Польські десерти. Однією з найпопулярніших солодких страв польської кухні є пісочне печиво Kolaczki, що має форму конвертиків, заповнених джемом або сиром, присипаних цукровою пудрою. Ще один популярний десерт - польська бабка. Вона чимось нагадує нашу паску, проте наповнення в ній значно багатше – родзинки, цукати, горіхи, фруктова або шоколадна глазур, а головне - з обов'язковим додаванням горілки в тісто. Ще один популярний польський великодній десерт – торт Мазурка. Відрізняється порівняно невеликою товщиною, з 1-2 коржів, в тісто додається багато фруктів, сухофруктів і цукатів. Прикрашається торт джемом, повидлом, глазур'ю або ж кремом в найрізноманітніших варіаціях.

Польський торт Мазурка / Фото pl.wikipedia.org

10. Польські напої. Одним з найбільш типових польських алкогольних напоїв є горілка, однак також широкою популярністю користуються різноманітні настоянки – на фруктах, на траві чи на листі. Серед них – відома далеко за межами Польщі зубровка, яка настоюється на травах Біловезької пущі, якими харчуються зубри (звідси і назва). Для тих, хто надає перевагу легшим напоям, підійде польське пиво. По всій країні розташовано багато невеликих пивоварень з віковими традиціями приготування популярного пінного напою. До речі, в Польщі досить охоче п'ють підігріте пиво.

Куди піти у Гданську

Екскурсія по Старому місту Гданська

В першу чергу туристи в Гданську відправляються гуляти по Старому місту, з типовими для польських міст яскравими будиночками з червоними дахами. Будувалися вони переважно у 13-18 століттях, жили в них найбагатші та найвпливовіші городяни, і в кожного з них обов'язково є своя історія.

Казкові будиночки у Старому місті Гданська / Фото Марина Григоренко

Центральною в Старому місті Гданська є вулиця Długa, тобто Довга, яка стартує неподалік від залізничного вокзалу біля Золотих воріт (Zlota Brama) і тягнеться до Зелених воріт (Zielona Brama), упираючись в річку Мотлава.

Мапа Королівського тракту в Старому місті Гданська / Скріншот

Довга вулиця, що на сході переходить у Довгий базар, формують так званий Королівський тракт, уздовж якого розташовані основні визначні пам'ятки Старого міста Гданська. Серед них - міська ратуша, двір Артуса, фонтан Нептуна, Золотий Будинок і багато інших.

Фонтан Нептуна у Гданську / Фото Марина Григоренко

Перлиною Старого міста в Гданську є готична Церква Діви Марії, побудована в 13-16 століттях. Вона вважається другою за величиною в Європі (після Кельнського собору) і водночас найвищим цегляним храмом у Європі.

Церква Діви Марії у Гданську / Фото en.wikipedia.org

Якщо відійти трохи вліво від Золотих воріт, ще не заходячи в Старе місто, можна потрапити до Великого арсеналу (Wielka Zbrojownia). Був він побудований в 17 столітті у стилі нідерландського маньєризму (ренесансу) і до 19 століття використовувався як склад зброї. Наразі на першому поверсі Великого арсеналу розташований продуктовий магазин, а верхні поверхи займає Академія витончених мистецтв.

Великий Арсенал з вулиці Пивна / Фото Марина Григоренко

До Арсеналу примикає оборонна Солом'яна вежа 14 століття. Одним фасадом Великий арсенал виходить на Вугільний ринок (Targ Węgloweg) – велику площу, де в наші дні проводяться ярмарки, різні масові заходи або ж просто встановлюються місця для відпочинку, а іншим фасадом - на Пивну вулицю (Ulica Piwna). Як можна здогадатися з назви, тут знаходяться пивні. Але і з архітектурної точки зору вулиця заслуговує уваги.

Прогулянки вздовж річки Мотлава

Прогулюючись Королівським трактом Старого міста Гданська, можна впертися в місцеву річку Мотлава. До речі, Зелені ворота – не єдині, що виходять до річки. Також зі Старого міста можна потрапити до води і через інші ворота - Brama Mariacka, Brama Chlebnicka, Krowia Brama.

Зелені ворота в Гданську / Фото Марина Григоренко

По всьому історичному центру Гданська насправді дуже багато брам. Якщо дозволяє час і є бажання – не полінуйтеся обійти їх усі. Серед них і Brama Wyzynna перед Золотими воротами на вході в Старе місто, і Brama Stągiewna біля східного виходу зі Старого міста, за якою вже починається приватний сектор Гданська.

На набережній Мотлави зосереджене все туристична життя Гданська / Фото Марина Григоренко

Можна сказати, що на берегах річки Мотлава проходить основне туристичне життя Гданська. Тут і основні міські музеї, наприклад, морський і археологічний. І місцева філармонія, і колишній королівський амбар 17 століття, де нині розташований популярний готель Królewski.

Філармонія у Гданську / Фото Марина Григоренко

І численні ресторанчики-кав'ярні з видом на Старе місто та річку. І широкі променади з затишними куточками, уздовж яких можна гуляти годинами, вдихаючи свіже повітря, милуючись приголомшливими видами і спостерігаючи за чайками, яких у Гданську дуже багато.

Гданські чайки / Фото Марина Григоренко

І численні сувенірні лавки. До речі, одними з найпопулярніших сувенірів з Гданська є вироби з балтійського бурштину.

Сувеніри з Гданська з бурштином / Фото Марина Григоренко

Однією з головних визначних пам'яток цього району є Острів складів (Wyspa Spichrzów), що з'явився ще в 1576 році в результаті розкопок улоговини Нова Моттау. Починаючи з 13 століття, на місці сучасного острова з'являлися все нові й нові комори, однак забудові острова було завдано серйозної шкоди під час бомбардувань 1945 року. До небагатьох збережених пам'яток відносять ворота Мильхканнентор, побудовані у 1517-1519 роках.

Прогулянка по парку Олива і поїздка до моря

Якщо у вас є додатковий вільний день в Гданську, можна вибратися трохи подалі від історичного центру. Наприклад, для початку відправитися в парк Олива (Park Oliwski), заснований у 18 столітті на території старих монастирських садів. Сьогодні парк славиться колекцією рослин майже з усього світу, включаючи красивий альпінарій, заснований в 1920 році, оранжерею, скелі та водоспади, а також мальовничу алею грабів.

З архітектурної точки зору уваги заслуговує Абатський палац в Оливі, побудований в 18 столітті в стилі рококо Яцеком Рибінським, останнім абатом гданського монастиря цистерціанців, до складу якого входив також Оливський собор (він же Костел Святої Трійці), розташований на території парку. До речі, на терасі Палацу абатів влітку часто проводяться концерти під відкритим небом.

Абатський палац в Оливі / Фото Марина Григоренко

З квітня по жовтень парк відкритий для входу з 5:00 і до 23:00, тож прогулюватися ним можна практично в будь-який час доби. З жовтня по квітень парк відкритий з 5:00 до 20:00. Вхід на територію вільний. Ботанічна частина парку і оранжерея відкриті тільки з квітня-травня по вересень з 9:00 до 17:00. Доїхати до парку можна на трамваях № 2, 6, 11, 12.

Гуляти по парку Олива можна цілий рік / Фото Марина Григоренко

Ну а від станції Gdańsk Oliwa в 750 метрах від парку Олива можна відправитися до Балтійського моря. Тут є одразу кілька варіантів. Наприклад, на швидкісний міській електричці можна доїхати за півгодини до Пірсу Сопот (Molo w Sopocie). Відомий він як найдовший пірс на Балтійському морі – довжина його 511,5 метрів. Пірс є найбільшою пам'яткою Сопота, а пляж навколо нього – популярним місцем для відпочинку і прогулянок серед городян і туристів. Сюди приємно приїхати навіть пізньої осені – помилуватися синім-синім морем і погодувати нахабних чайок, головне одягнутися тепло, адже може бути сильний вітер.

Балтійське море в Гданську / Фото Марина Григоренко

Зовсім поруч знаходиться і пішохідна вулиця Сопота зі знаменитим кривим будиночком (Krzywy Domek) – офісно-торговим центром, побудованим як оптична ілюзія, а також місцеві кафе, магазинчики і галереї. Також по сусідству з пляжем знаходиться парк, де можна сховатися від сонця в спекотні дні.

Балтійське море в Гданську / Фото Марина Григоренко

Якщо не хочете їхати в Сопот – море можна подивитися з молу Бжежно (Molo w Brzeźnie) на околиці Гданська, куди від того ж Gdańsk Oliwa ходить кілька автобусів (127, 148) і тролейбус (5). У тому ж районі розташовано півострів Вестерплатте (Westerplatte), що розтягнувся трикілометровою дугою від рукава Мертвої Вісли до Гданської затоки. Саме півострів Вестерплатте 1 вересня 1939 року був обстріляний німецьким броненосцем "Шлезвіг-Гольштейн", що ознаменувало початок Другої світової війни. Героїчна оборона Вестерплятте тривала до 7 вересня і закінчилася капітуляцією польського військового гарнізону, зараз про ці події нагадує величезний пам'ятник захисникам узбережжя на Вестерплатте.

Читайте такожКазкові баварські замки: секрети комфортної подорожі до Нойшванштайну

Третій варіант – відправитися в Гдиню на швидкісній електричці від Gdańsk Oliwa. Цей варіант підійде тим, хто хоче відчути контраст старовини із сучасністю. Адже Гдиня – місто зовсім молоде, його почали відбудовувати як морський порт лише після Першої світової війни на місці крихітного села. А тому і архітектура тут сучасніша. З історичної точки зору туристів приваблюють, мабуть, тільки два музейних корабля – есмінець Błyskawica і навчальний вітрильник Dar Pomorza, що знаходяться тут на вічній стоянці. Зате в Гдині, наприклад, є чимало музеїв, навчальних центрів, театрів, Гдиньський акваріум, Триградський ландшафтний парк. Також саме тут проводиться великий кінофестиваль Gdynia Film Festival і популярний серед українських меломанів музичний фестиваль Оpen'er Festival.

***

Завдяки безвізу з ЄС не обов'язково планувати масштабну поїздку в Європу з великими фінансовими витратами. Тепер можна спонтанно вибратися на два-три дні в сусідню країну, головне правильно все розпланувати і визначити пріоритети щодо витрат. Адже відстані дозволяють всього за годину-півтори потрапити з України в ту ж Польщу, а у бюджетних авіаперевізників є чимало вигідних пропозицій. І хто каже, що обов'язково витрачатися на шикарний готель і закуповуватися сувенірами? Адже можна просто відправитися на прогулянку за емоціями та враженнями.

Григоренко Марина

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся