Концертно-фестивальне влітку 2021 обіцяє бути насиченим / фото REUTERS

Плани на літо 2021: чи вдасться врятувати концертно-фестивальний сезон

07:29, 01.06.2021
12 хв. Туризм

Вже другий рік поспіль на жителів всієї планети чекає літо під знаком пандемії коронавірусу. А це означає, що від більшості масштабних заходів доведеться знову відмовитися. Тим не менш, літо-2021 явно не має наміру бути таким, як минуле. Адже якщо минулого року умови диктував страх, то тепер йому на зміну прийшли втома і не бажання пропустити ще один рік літніх розваг. УНІАН розбирався, які цікаві масові заходи заплановані в Україні цього літа.

До початку травня більшість українських регіонів, одночасно з весняним потеплінням, вийшли з жорсткого карантину, і тут же соцмережі заполонили анонси всіляких вечірок, концертів і фестивалів. Втім, перші фотозвіти з них показали, що зголоднілі за масовими збіговиськами українці абсолютно втратили будь-який страх перед підступною недугою. І в якійсь мірі людей зрозуміти можна: другий рік поспіль жити в ізоляції, відкладаючи своє життя на потім, особливо коли ти молодий і відкритий до нових пригод і знайомств, аж ніяк не хочеться.

З іншого боку, є організатори масових заходів, які другий рік поспіль несуть колосальні збитки через постійні скасування і простої, тоді як народ продовжує вимагати від них повернення грошей за квитки на скасовані заходи. Тому перед багатьма з них зараз стоїть вибір: або припиняти свою діяльність взагалі, або йти на ризики і починати поступово відроджувати культурно-розважальне життя.

Здається, навіть влада почала поступово розуміти, що з ситуацією потрібно щось робити. Так, наприкінці травня 2021 року Міністерство культури та інформаційної політики запропонувало уряду пом'якшити карантин для організації та проведення концертів та фестивалів цього літа. Крім того, передбачається і ряд послаблень у сфері туризму – зокрема, спрощення в'їзду вакцинованим іноземцям.

Відео дня

Все це повинно сприяти запуску концертного ринку України, адже за нинішніх карантинних умов витрати на організацію заходів часто перевищують доходи, тоді як істотно піднімати вартість квитків теж ризиковано – за час пандемії купівельна спроможність більшості українців, як-не-як, знизилася. І це вже не кажучи про складнощі з організацією концертів іноземних виконавців, за якими український слухач вже серйозно зголоднів.

Втім, все це не заважає запроваджувати вибіркову заборону на ті чи інші масові заходи. Так, якщо в Києві в минулі вихідні всілякі фестивалі, концерти, вечірки, маркети буквально заполонили весь вільний простір, то у Вишгороді зовсім недалеко від столиці за день-два до івенту під приводом недотримання карантинних заходів заборонили проведення «Річкового рейву», який, за словами організаторів, був заздалегідь узгоджений з місцевою владою. І це вже не кажучи про постійні рейди поліції, які в столиці чомусь влаштовуються виключно в молодіжних закладах на Подолі.

Ще одна проблема – кричуща безвідповідальність українців, які охоче нехтують усіма заходами безпеки на масових заходах: ні масок, ні дистанції. Так, скільки завгодно можна сперечатися з приводу ефективності масок, особливо на відкритому просторі, але якщо люди буквально висять один у одного на головах, тут жодне свіже повітря не врятує.

День Києва 2021 показав, що маски носити в публічних місцях готові далеко не всі / фото УНІАН

Тому висновок простий: якщо хочемо, щоб концертно-розважальне літо не припинилося завчасно, а ще краще – переросло в насичену подіями осінь, все ж потрібно трохи додати свідомості: дотримуватися дистанції, носити маски там, де дистанцію ніяк не витримати, не відвідувати масові заходи з симптомами застуди, після відвідування масових гулянь не поспішати бігти зустрічатися з купою рідних/знайомих/колег і так далі.

Ну що ж, сподіваємося, нам вдалося трохи пробудити ваш інстинкт самозбереження і почуття турботи про ближніх. А тепер перейдемо до огляду літніх заходів.

Музичні фестивалі в Україні влітку 2021 року

Якщо минулого літа практично всі великі літні музичні фестивалі були скасовані, то цього року багато з них вирішили повернутися, правда, в дещо іншому форматі, враховуючи що більшість західних топ-виконавців вже перенесли свої тури на 2022 рік. Також організаторам доведеться подбати, щоб ніде не було тисняви і стовпотворінь.

Зокрема, музичний фестиваль Atlas Weekend у звичному форматі перенесли на 2022 рік, оголосивши, що хедлайнери на кшталт Twenty One Pilots, Placebo і так далі також переносяться. Натомість організатори вирішили провести в ті ж дати – з 5 по 11 липня – фестиваль Atlas Weekend Friends Edition 2021 в оновленому форматі. Ключова особливість – відсутність західних іменитих хедлайнерів.

При цьому фестиваль вже встиг оголосити чимало імен з лайн-апу, навіть розписавши його по днях. Переважно це українські виконавці, яких всі вже не раз чули наживо, але не проти побачити ще раз – Alyona Alyona, The Hardkiss, Onuka, Alina Pash, Sunsay, O. Torvald, Dach Daughters, Latexfauna, Антитіла, Курган & Agregat, Sasha Boole, Motanka, Kosak System тощо. Компанію їм складуть гучні новачки – Ragapop, Tvorchi, Fo Sho. Також в лайн-ап затесалися імена "динозаврів" на кшталт Океан Ельзи, Скрябін, Друга ріка, Юркеш, 5'Nizza, Бумбокс. Є тут і досить нетипові для фестивалю хедлайнери в особі Тіни Кароль і Валерія Мелазде (і так, вони виступають не в перший безкоштовний день). Запрошення останнього, до речі, викликало вельми бурхливу реакцію в соцмережах.

Тим не менш, є в лайн-апі й кілька іноземних імен: гуру танцювальної музики з Великобританії Fatboy Slim, опозиційний російський експериментальний гурт Shortparis, епатажний естонський репер Tommy Cash, романтичні латиші Brainstorm, білоруський репер ЛСП, його співвітчизники Ляпіс-98 і NizKiz, і ще кілька імен з країн ближнього зарубіжжя.

Всю детальну інформацію про фестиваль можна дізнатися за посиланням.

Atlas Weekend 2021 пройде в іншому форматі / фото Марина Григоренко

До слова, це не єдиний захід від Atlas Weekend цього літа. Також організатори запланували п'ять міні-фестивалів на гірськолижному курорті Буковель, перший з яких пройде 19-20 червня. Лайн-апи на кожен Atlas Weekend Bukovel обіцяють різні, проте вже відомо, що на першому виступлять Ляпіс-98, Друга ріка, Kozak System, Karna, Без Обмежень, Собаки в космосі, Скрябін і Фіолет.

А ось головний столичний музичний конкурент «Атласу» – фестиваль UPark – цього року не відбудеться навіть у зміненому форматі, тож меломанам доведеться чекати на виступи My Chemical Romance, Gorillaz, Deftones і Slipknot аж до 2022 року.

Ще один великий український фестиваль, який вирішив повернутися в 2021 році – рок-фестиваль Захід (Zaxidfest), який традиційно проводиться в селі Родатичі у Львівській області. Імена учасників фестивалю поки невідомі, але організатори обіцяють оголосити їх до 15 червня, і запевняють, що серед них не буде «прокремлівських колаборантів». Сам фестиваль пройде з 27 по 29 серпня. Всю детальну інформацію про фестиваль можна дізнатися за посиланням.

Zaxidfest теж повернеться в 2021 році / фото Марина Григоренко

Популярна серед українських меломанів музична подія – джазовий фестиваль Leopolis Jazz Fest – повинен стати чи не першою дійсно великою концертною подією, яка пройде в Україні з початку пандемії. Вже традиційно з 24 на 28 червня 2021 року до Львова з'їдуться найкращі джазмени з усього світу. Серед хедлайнерів – британський співак Seal. Всю детальну інформацію про фестиваль можна дізнатися за посиланням.

10 липня в Києві та ще низці українських міст пройде фестиваль Дні Вуличної Музики, який вже не перший рік надає музикантам-початківцям майданчик, де можна заявити про себе. Всю детальну інформацію про фестиваль можна дізнатися за посиланням.

Ну а любителів електронної музики порадує новина про проведення фестивалю Ostrov на поки ще неоголошеній локації з 11 по 12 липня. В лайн-апі – безліч не тільки українських, а й західних діджеїв. Всю детальну інформацію про фестиваль можна дізнатися за посиланням.

Ще один цікавий захід для любителів «відірватися» – музичний фестиваль Білі ночі 2021, який пройде на Арт-завод Платформа двічі цього літа – з 18 по 19 червня і з 13 по 14 серпня. Традиційно кожен івент буде присвячений конкретній тематиці. Всю детальну інформацію про фестиваль можна дізнатися за посиланням.

Концерти 2021 явно будуть не такими, як всі звикли / фото REUTERS

Також цього року повернеться Дитячий фестиваль Чорноморські ігри, який пройде в Скадовську в Херсонській області з 20 по 22 серпня. Очікується, що в заході візьме участь понад 20 зірок українського шоу-бізнесу, в тому числі Monatik, Макс Барських, NK, Світлана Тарабарова, Вєрка Сердючка, Надя Дорофєєва і Артем Пивоваров.

Немузичні фестивалі в Україні влітку 2021 року

Крім того, на літо заплановано кілька фестивалів, які не є музичними, але при цьому заслуговують на не меншу частку уваги.

Щороку чи не головною культурною подією в Україні вважається фестиваль сучасного мистецтва Gogolfest, заснований українським театральним режисером, керівником театру «Дах» Владом Троїцьким. Спочатку Гогольфест проводився в Києві, періодично змінюючи локації. Потім він почав переїжджати в інші міста України. В умовах пандемії коронавірусу в 2020 році фестиваль вирішили розбити на кілька окремих невеликих заходів в різних містах. Збережеться цей формат і в 2021 році.

Зокрема, перший Гогольфест 2021 пройшов у Маріуполі з 28 по 30 травня. Всього цього року фестиваль планують провести в шести містах, які поки ще не названі. При цьому Влад Троїцький не виключає, що один з них пройде в Києві, якщо вдасться отримати дозвіл від столичної влади. Всю детальну інформацію про фестиваль можна дізнатися за посиланням.

Також 5-6 червня на території галереї мистецтв «Лавра» в Києві пройде 15-й фестиваль вина Kyiv Food and Wine Festival. Гостям обіцяють дегустацію унікальних українських вин, які не купити в супермаркетах, всілякі делікатеси, майстер-класи та конкурси. Всю детальну інформацію про фестиваль можна дізнатися за посиланням.

Книжковий Арсенал має намір повернутися в 2021 році / фото УНІАН

Крім того, в 2021 році повернеться найбільший літературний фестиваль України – Книжковий Арсенал, який пройде на території Мистецького Арсеналу з 23 по 27 червня. Цей фестиваль стане ювілейним – вже десятим за рахунком, і пройде в гібридному форматі, тобто онлайн і безпосередньо на локації. Тема фестивалю цього року звучить як «Оптимісти скептики». Всю детальну інформацію про фестиваль можна дізнатися за посиланням.

Українські кіномани цього літа також не залишаться без гучних фестивальних подій. Так, якраз в ці дні, до 6 червня в Києві проходить ювілейний 50-й кінофестивальМолодість (всі подробиці – за посиланням), а з 14 по 21 серпня пройде Одеський міжнародний кінофестиваль (всі подробиці – за посиланням).

Крім того, цього року має повернутися головний фестиваль народного ремесла – Сорочинський ярмарок, який пройде з 17 по 22 серпня в Полтавській області. Всю детальну інформацію про фестиваль можна дізнатися за посиланням.

Також у Києві та інших містах України регулярно проводитимуться всілякі маркети та ярмарки вихідного дня – Куражі, Всі.Свої, Барахолки і так далі.

Серії концертів в Україні влітку 2021 року

Крім того, ціла низка локацій, головним чином у столиці, анонсували серії концертів у літній період.

Зокрема, на ЮБК ("Південний берег Києва") на Трухановому острові виступлять Jay-Jay Johanson, Morcheeba, Вагоновожаті, Jaakko Eino Kalevi & Ducktails, Catnapp, Tequilajazzz, Nizkiz, СБПЧ і Нєрви. Також на локації традиційно проходять нічні дискотеки, стендапи та кінопокази просто неба. Всю детальну інформацію можна дізнатися за посиланням.

ЮБК порадує меломанів серією концертів / фото Марина Григоренко

Також буде чимало концертів в Національному ботанічному саду імені Гришка – від діджейських сетів, організованих Анатолієм Топольським, до всіляких джазових івентів і концертів класичної музики. Також буде кілька концертів із серії «Джаз на даху» – на території Kooperativ і ЦУМ. Всю детальну інформацію можна дізнатися за посиланням.

Крім того, кілька концертів пройде в Stereo Plaza – Nightwish, T-Fest, Noize MC, Саша Чемеров, Lil Pump та інші. Всю детальну інформацію можна дізнатися за посиланням.

***

Судячи із заявлених планів, літо-2021 в Україні має бути точно більш насиченим за попереднє. Головне тільки хоч трохи дотримуватися карантинних запобіжних заходів, щоб восени нас не накрила ще одна хвиля локдаунів.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся