Різдво в Європі - це завжди красиво і атмосферно, і німецький Кельн яскравий тому приклад / Фото REUTERS

Встигнути на Різдво в Європу і не розоритися

07:19, 29.11.2019
12 хв. Туризм

З другої половини листопада в Європі поступово починають відкриватися традиційні різдвяні ярмарки, які приваблюють мільйони туристів незабутньою атмосферою свята. Оскільки з України в Європу потрапити можна швидко і недорого, чимало наших співвітчизників також долучаються до різдвяного туризму. УНІАН.Туризм дізнавався, куди ще можна встигнути відправитися за Різдвом в Європу, щоб не розоритися і отримати максимум вражень.

Бувалі туристи готуються до різдвяних поїздок за кілька місяців, адже у подорожі в топ-сезон на свята є чимало нюансів. Тим не менше, якщо ви з якихось причин не встигли підготуватися заздалегідь до різдвяної пригоди, не варто засмучуватися. Навіть за кілька тижнів до свят можна встигнути підібрати бюджетні авіарейси і житло. Тим більше, що прийнятних варіантів перельотів з України до країн Європи зараз більш, ніж достатньо. Ми зупинимося на тих напрямках, за якими в українців є ще можливість вибору між різними авіаперевізниками.

Кельн (Німеччина)

Читайте такожУїк-енд в Нюрнберзі: нетипова Баварія, легендарний різдвяний ярмарок і великий рок-фестиваль

За великим рахунком, всю Німеччину варто було б виділити як один великий святковий напрямок. Саме ця країна вважається батьківщиною різдвяних ярмарків, а тому і підходять тут до їх оформлення з особливим ентузіазмом. У листопаді-грудні атмосфера свята буквально вривається на німецькі вулиці у всіх без винятку містах та селищах – все навколо пишно прикрашають гірляндами, свічками, янголятками та іншими атрибутами Різдва. Не відстають і місцеві жителі, які активно прикрашають свої будинки і вікна символами свята. І це не кажучи про традиційні ярмарки з сувенірами і ароматним глінтвейном, яких у великих містах влаштовують мінімум з десяток.

Відео дня
Різдвяна атмосфера в Німеччині - завжди особлива / Фото REUTERS

Українському туристові різдвяна Німеччина вигідна ще й тим, що саме в цю країну у нас виконується найбільше рейсів лоукостерів – вони охоплюють більше десятка німецьких міст на будь-який смак та бюджет.

Читайте такожКазкові баварські замки: секрети комфортної подорожі в Нойшванштайн

Однією з найбільш впізнаваних у Німеччині вважається Кельнський різдвяний ярмарок. Зручний він в першу чергу тим, що його дуже легко знайти – прямо за знаменитим Кельнським собором у двох хвилинах пішки від головного залізничного вокзалу. Тільки вийшов з поїзда – і ти вже на святі! Оформляють його завжди особливо пишно, але зі смаком, і виглядає це все просто чарівно на тлі одного з кращих готичних соборів Європи.

Традиційні німецькі різдвяні пряники / Фото REUTERS

Читайте такожРіздвяний вікенд в Кельні: від класики під знаменитим готичним собором до яскравих вечірок в ЛГБТ-кварталі

Мабуть, у німецьких різдвяних ярмарків є лише один недолік – вони занадто рано закриваються. Цього року більшість святкових містечок у Німеччині починає працювати з 15 або 23 листопада, а ось припиняються практично всі вони 23 грудня. Те, що залишається після – це лише скромні відгомони. Детальніше про особливості німецьких різдвяних ярмарків можна прочитати в нашому попередньому матеріалі.

Рейси в Кельн в грудні 2019 року: Wizz Air (ціни до Кельна від 1419 гривень в одну сторону, плюс ще дев'ять міст Німеччини з цінами від 989 гривень), Ryanair (ціни по Німеччині від 12,99 євро в одну сторону).

Відень (Австрія)

Австрійські різдвяні ярмарки мають багато спільного з німецькими, однак завдяки бароковій архітектурі тутешніх міст і атмосфера тут більш казкова. Зрозуміло, що найбільше людей приваблює столичний ярмарок – у Відні, одному з найрозкішніших міст Європи. Різдвяні вогні тут засяяли ще з середини листопада, а пропрацюють місцеві ярмарки до католицького Різдва, яке відзначається з 24 на 25 грудня.

Віденський ярмарок один з кращих в Європі / Фото REUTERS

У Відні вже встигли запалити головне різдвяне дерево – 32-метрову ялинку в місто привезли з федеральної землі Зальцбург, де її спеціально вирощували під свята. Пухнасту красуню встановили на Ратушній площі та прикрасили 2 тисячами вогнів. Тут же встановили півтори сотні різдвяних кіосків, де гості зможуть придбати традиційні сувеніри, а також поласувати місцевими святковими наїдками та гарячими напоями.

Читайте такожЧарівна долина Вахау: земля розкішного австрійського бароко, білого вина і веселих ченців

Якщо ж захочете продовжити свої австрійські різдвяні канікули, радимо відправитися в альпійську частину країни, де атмосфера особливо святкова завдяки сніжним гірським вершинам з усіх боків. Приміром, до Інсбрука, про різдвяний відпочинок у якому ми розповідали в нашому попередньому матеріалі, або до Зальцбурга, куди український лоукостер SkyUp Airlines в цьому році запустив спеціальні зимові рейси.

Різдвяні сувеніри - важливий атрибут європейських ярмарків / Фото REUTERS

Рейси до Відня в грудні 2019 року: Wizz Air (ціни до Відня від 849 гривень в одну сторону), Ryanair (ціни до Відня від 9,99 євро в одну сторону), SkyUp (ціни до Зальцбурга від 6301 гривень в обидві сторони).

Рига (Латвія)

Час роботи різдвяних ярмарків у різних країнах Європи трохи відрізняється, і латвійська столиця – це той випадок, коли атмосфера свята затримується аж до початку наступного року. Цьогоріч головний різдвяний ярмарок Риги традиційно розміститься на Домській площі та працюватиме з 30 листопада по 8 січня.

Ризький ярмарок відрізняється затишною атмосферою / Фото latvia.travel

Читайте такожВід традицій до авангарду: майже ідеальне австрійське місто Грац, що закохує в себе з перших хвилин

Рига – місто порівняно невелике, якщо порівнювати з іншими європейськими столицями, а тому якщо вам хочеться більш інтимну і затишної атмосферу свята, варто звернути увагу саме на цей напрямок.

Для українського туриста перевагою стане ще й те, що ціни в Ризі помітно нижчі, ніж, приміром, в австрійських або німецьких великих містах. В першу чергу мова йде про ціни на житло та харчування в закладах.

Рейси в Ригу в грудні 2019 року: Wizz Air (ціни від 1139 гривень в одну сторону), airBaltic (ціни від 60,99 євро в одну сторону).

Вільнюс (Литва)

Литовська столиця – ще один зручний для нашого туриста напрямок, як за часом в дорозі, так і за цінами. Різдвяні ярмарки у Вільнюсі працюватимуть з 30 листопада по 7 січня, а тому поїхати сюди можна буде навіть на перші січневі свята.

Різдвяні ярмарки у Вільнюсі працюватимуть аж до 7 січня / Фото vilnius-events.lt

Читайте такожАмстердам не "для галочки": крізь натовпи туристів і потоки велосипедів до затишних каналів та легендарних кава-шопів

Основні різдвяні локації у Вільнюсі розташуються на Кафедральній площі, де встановлять головну ялинку країни, і на Ратушній площі, де буде встановлена сцена. Також в місті очікується масштабна святкова програма – лазерне шоу, концерти, ковзанка і багато іншого, а між двома головними площами курсуватиме різдвяний паровозик. Про те, що можна подивитися у Вільнюсі, читайте в нашому попередньому матеріалі.

Рейси в Вільнюс у грудні 2019 року: Wizz Air (ціни від 989 гривень в одну сторону), Ryanair (ціни від 12,99 євро в одну сторону).

Копенгаген (Данія)

Данська столиця, незважаючи на свою дорожнечу, в останні роки стала досить популярною серед українських туристів, у тому числі завдяки наявності бюджетних авіарейсів. У різдвяний період багатий і різноманітний Копенгаген, де гармонійно уживається казкова старовинна архітектура і дива сучасної архітектури, точно зможе подарувати туристам справжню атмосферу Різдва. Тільки одягайтеся тепліше, адже Данія – північна країна, а тому взимку тут холодно і вітряно.

У парку розваг Тіволі в Копенгагені на Різдво завжди чарівна атмосфера / Фото visitcopenhagen.com

Читайте такожПригоди без зайвого багажу: 6 порад для бюджетної та комфортної подорожі

Традиційно основні різдвяні гуляння в Копенгагені влаштовують в найстарішому парку розваг Європи – Тіволі, який до свят прикрашають нескінченною безліччю вогників, тут же облаштовують різні атракціони. А головна родзинка цього року – десятиметрова ялинка, прикрашена кристалами Swarovski на 150 тисяч доларів. Правда, варто врахувати, що вхід до парку Тіволі платний – майже 100 датських крон, а це близько 350 гривень (його краще купити заздалегідь онлайн, щоб не стояти в чергах). Втім, воно того варте, адже тут створюють ціле різдвяне місто з неймовірною атмосферою.

Якщо все ж не хочете витрачатися на придбання вхідних квитків, окрім парку Тіволі в Копенгагені облаштовується ще чимало вартих уваги різдвяних містечок. Працюють вони зазвичай з середини листопада до 30 грудня.

Рейси в Копенгагені в грудні 2019 року: Wizz Air (ціни від 639 гривень в одну сторону), МАУ (ціни від 1462 гривень в одну сторону).

Пафос (Кіпр)

Читайте такожЯк вижити в євротурі зі скромним бюджетом, одним рюкзаком і хоч якимось комфортом

Якщо ж вам хочеться в грудні перебратися в теплі краї, але щоб відчути святковий дух – сміливо вирушайте на Кіпр, а саме в Пафос. На сьогоднішній день це найтуристичніше місто і головний морський курорт на цьому середземноморському острові. Саме місто внесене в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а ще, якщо вірити міфології, саме тут народилася давньогрецька богиня краси та кохання Афродіта.

Зрозуміло, в грудні тут вже не до купання і досить часто бувають опади, але тут все одно набагато тепліше, ніж в Україні та Західній Європі – середня температура грудня в Пафосі становить 14,2 градуси тепла. Приємними бонусами стануть порівняно невисокі ціни на Кіпрі та свіжі фрукти-овочі цілий рік.

Різдво на Кіпрі зазвичай без снігу, але з пальмами і зеленню / Фото chooseyourcyprus.com

Читайте такожКазкові будинки в стилі фахверк: подорож до одного з найстаріших міст Німеччини

Різдвяні ярмарки на Кіпрі цього року офіційно працюватимуть з 2 грудня, а закриються після православного Різдва 6 січня. Тоді ж запалять святкову ілюмінацію, хоча самі міста почали прикрашати ще з середини листопада. Оскільки міста на Кіпрі маленькі та переміщатися між ними доволі легко, можна вибрати відразу кілька цілей – Пафос, Лімасол та Ларнака.

Оскільки взимку тут не так багато туристів, як з типовим "різдвяним країнам", цей напрям відмінно підійде тим туристам, які хочуть більш спокійного і розміреного відпочинку.

Рейси в Пафос в грудні 2019 року: Ryanair (ціни до Пафосу від 12,99 євро в одну сторону), Wizz Air (ціни до Ларнаки від 989 гривень в одну сторону), SkyUp (ціни до Ларнаки від 1282 гривень в одну сторону).

Барселона (Іспанія)

Іспанська Барселона – мабуть, справжня класика серед українських туристів. І не дивно, адже тут зібрано неймовірну кількість пам'яток. Чого тільки варті Парк Гуель, Саграда Фамілія, Тібідабо... А ще Барселона славиться своєю приголомшливою невимушеною атмосферою, ідеально створеною для відпочинку і свята. Та й клімат тут більш, ніж сприятливий – середня температура грудня 10 градусів тепла. Детальніше про те, що можна подивитися в Барселоні, читайте в нашому попередньому матеріалі.

Барселона - місто з особливою атмосферою / Фото barcelonaturisme.com/

Читайте такожЗапаморочливо і красиво: казкова поїздка на гору Монсеррат під Барселоною

Враховуючи каталонський яскравий темперамент, і різдвяні ярмарки тут святкують з розмахом. Центральним в Барселоні вважається різдвяний ярмарок Санта-Лючія, він же найстаріший торговий ярмарок Іспанії. У період з 30 листопада по 23 грудня на площі Plaça Nova перед Кафедральним собором встановлюють понад 300 дерев'яних будиночків, де продаються різноманітні сувеніри, делікатеси і, зрозуміло, глінтвейн. Тут же влаштовуються масштабні народні гуляння з піснями, танцями і театральними виставами.

Рейси в Барселону у грудні 2019 року: SkyUp (ціни від 1477 гривень в одну сторону), Ryanair (ціни від 46,80 євро в одну сторону), МАУ (ціни від 2709 гривень в одну сторону).

***

Зрозуміло, запропоновані вище варіанти – далеко не повний перелік напрямків, куди можна відправитися з України в Європу за різдвяною атмосферою. Когось ще приваблюють засніжені міста на кшталт Цюріха або Зальцбурга, когось північні Стокгольм або Осло, а когось теплі Рим або Порту. Хтось вибере галасливі туристичні напрямки на зразок Парижа, Страсбурга або Будапешта, а хтось зупиниться на затишних Таллінні, Гданську чи Празі. Варіантів більш, ніж достатньо, але потрібно все ж поквапитися.

Незабутніх різдвяних пригод вам! І не забуваємо, що на Київ цього року теж чекає яскраве Різдво!

Марина Григоренко

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся