Австрійський Інсбрук - місто, з усіх боків оточене Альпами / Фото Марина Григоренко

Зимова казка в Інсбруку: вирушаємо на пошуки різдвяного дива

07:21, 09.11.2019
19 хв. Туризм

За тиждень-два у Європі щосили запрацюють різдвяні ярмарки. І мільйони туристів зі всього світу вирушать на пошуки казкової атмосфери свята. Різнокольорові гірлянди і прикраси, ароматний глінтвейн та святкові ласощі... Все це безвідмовно здатне підняти настрій в таку темну і холодну пору року. УНІАН.Туризм розповість вам про австрійське альпійське місто Інсбруку, немов оповите святковими чарами.

В наших попередніх матеріалах ми вже розповідали, що за справжнім європейським різдвом найкраще їхати в період з кінця листопада до 23 грудня. Адже Різдво в Європі – свято сімейне, і місцеві воліють святкувати його вдома з рідними та близькими. А тому до 24 грудня більшість ярмарків закриваються, магазини не працюють два-три дні поспіль, та й розважальних заходів майже немає. Як не зіпсувати своє європейське різдво, читайте в нашому великому матеріалі.

Читайте такожУїк-енд в Зальцбурзі: розкішне квіти, фонтани з "сюрпризом" і Альпі з усіх боків

Ми ж вирушимо до міста Інсбрук (Innsbruck) на заході Австрії у землі Тіроль – на суб'єктивну думку автора матеріалу, мабуть, одне з кращих місць Європи, де панує справжній різдвяний дух. Потрапивши в це місто взимку, здається, ніби ти опинився у зимовій казці.

Відео дня

По-перше, по всій Австрії навряд чи знайдеш некрасиве місто. Все ж стародавня країна з багатющою історією, але при цьому порівняно маленька. Тому і міста тут невеликі, з безліччю невисоких старовинних будиночків і затишних вуличок. Звичайно, є тут і багатоквартирні будинки-коробки, як правило, подалі від історичного центру. Але в цілому вони не псують загального враження. Все ж австрійці – не та нація, яка спотворює старовинні райони позбавленою смаку забудовою.

В Інсбруку теж є будинки-коробки, але вони не псують історичний центр / Фото Марина Григоренко

Читайте такожВід традицій до авангарду: майже ідеальне австрійське місто Грац, що закохує в себе з перших хвилин

По-друге, в архітектурі австрійці історично любили розкіш, все ж імперія в минулому. Тут можна побачити чимало витончених деталей – розпис, ліпнина, різьба, фарфор. І що примітно – в Австрії особливо ніжно ставляться до історичних будиночків. У них правда все ідеально охайно. Ось і гуляючи по Інсбруку, ти навряд чи побачиш хоч одну тріщину або відпалий шматочок штукатурки. Будинки тут не запускають, а реставрують по мірі виникнення проблеми. А тому не дивно, що в Австрії нерідко можна зустріти цілком функціональні будинки з півтисячолітньою історією.

Австрійці ніжно бережуть історичну забудову / Фото Марина Григоренко

Читайте такожМістечко з листівки: австрійський Гальштат як магніт для туристів

Церкви в Австрії – це окрема історія. Здається, вони всі розкішні – з мармуром, позолотою і ліпниною. Чого тільки вартий головний католицький собор Інсбрука – Собор Святого Якова, пишний як зовні, так і зсередини. Перша церква на цьому місці була побудована ще наприкінці 12 століття, проте через п'ять століть вона була зруйнована в результаті землетрусу. Місцеві правителі вирішили, що святе місце порожнім не буває, і розпорядилися відбудувати на цьому місці новий пишний храм у стилі бароко.

Собор Святого Якова в Інсбруку / Фото Марина Григоренко

Цікаво, що, коли підходиш до собору з головного фасаду, здається, що він зовсім невеликий. Насправді за ним ще величезний простір. Просто фасадна частина більше по ширині та по висоті, а тому весь інший храм ніби ховається за нею.

Всередині однієї з церков Інсбрука / Фото Марина Григоренко

Варто відзначити, що австрійці досить релігійна нація, переважна більшість населення католики, однак без фанатизму. Туристи можуть спокійно заходити в місцеві церкви, в країні немає якихось жорстких релігійних забобонів, а монахи-бенедиктинці – взагалі неймовірно відкриті люди, які з ентузіазмом займаються виноробством і охороною природи. Детальніше про них можна почитати в нашому попередньому матеріалі.

Читайте такожЧарівна долина Вахау: земля розкішного австрійського бароко, білого вина і веселих ченців

Що ще потрібно знати про Австрію – у них дуже багато офіційних вихідних, пов'язаних з релігією. Цей момент туристам варто враховувати, адже в такі дні всі магазини та установи, як правило, закриті.

Наприклад, одного разу я потрапила до Австрії в серпні, й з подивом виявила, що 15 серпня у них вихідний – в цей день святкують Вознесіння Богородиці (Mariä Himmelfahrt). Також тут вихідні на Великдень і понеділок за ним (Ostersonntag і Ostermontag), через 40 днів після Великодня – Вознесіння (Christi Himmelfahrt), свято заснування християнської церкви П'ятидесятниця (Pfingstmontag) в червні, Свято тіла і крові Христа (Fronleichnam) знову ж у червні, День всіх Святих (Allerheiligen) 1 листопада. І все це вихідні дні. А ще ціла купа різдвяних свят – Непорочне зачаття (Mariä Empfängnis) 8 грудня – вихідний, але багато магазинів і ярмарок працюють, Святий вечір (Heiliger Abend) 24 грудня – скорочений графік, Різдво (Weihnachten) 25 грудня і День святого Стефана (Stefanitag) 26 грудня – обидва вихідні.

Інсбрук взимку / Фото Марина Григоренко

Читайте такожРіздвяні ярмарки в Німеччині: необхідне свято в найтемніший місяць року

Але повернемося до самого Інсбруку. Чим же він відрізняється від інших австрійських міст? Вся справа в його географічному положенні. Місто знаходиться в долині на березі річки Інн в самому центрі Східних Альп, а тому, коли потрапляєш туди, здається, ніби з усіх боків тебе оточують високі гори. Взимку це виглядає особливо чарівно. Дивишся по сторонам – всюди білосніжні альпійські шапки, і здається, що за ними нічого немає. Ще трохи пройдеш – та впрешся в глуху стіну. Коли я вперше побачила все це, першою думкою у мене було: давні предки сучасних австрійців, які першим оселилися тут, напевно, думали, що саме тут знаходиться край землі.

Читайте такожІдеї для зимового відпочинку: на лижі у Французькі Альпи

Взимку Інсбрук по-справжньому сніжний. Я приїхала в середині грудня відразу після півдня Німеччини, де взагалі не було снігу, а температура була близько +7-10 градусів тепла вдень, і це був разючий контраст. Гори, що оточують Інсбрук зі всіх сторін, повністю були вкриті снігом, а в низині з неба сипалися величезні снігові пластівці. Вони гронами осідали на гілках дерев, а місцеві жителі при цьому примудрялися вправно їздити на велосипедах. Однак, варто зазначити, сильного морозу тут не було, максимум -1.

Зима велосипеду не перешкода / Фото Марина Григоренко

Різдво в Інсбруку

У 2019 році різдвяні ярмарки в Інсбруку офіційно працюють з 15 листопада по 23 грудня. Головні з них – Christkindlmarkt – знаходяться на Ринковій площі (Marktplatz) на березі річки Інн і в Старому місті (Altstadt) посеред вузеньких вуличок зі старовинними будиночками. Це традиційні ярмарки з різними різдвяними атрибутами, інсталяціями, сувенірними лавками і, зрозуміло, їжею з напоями.

Різдвяний ярмарок в Інсбруку / Фото Марина Григоренко

В цілому по всьому Інсбруку більше десятка різдвяних ярмарків, причому деякі з них працюють і після Нового року. Так, з 25 листопада по 6 січня на Марія-Терезієн Штрассе (Maria-Theresien-Straße) організовують більш сучасний ярмарок Licht und Moderne. А на вершині фунікулера, що слідує в гірський район Хунгерберг (Hungerburg), з 16 листопада по 23 грудня працює свій новорічний ярмарок. Погодьтеся, свято на горі з приголомшливими краєвидами – справді незабутньо. Детальніше з усіма різдвяними ярмарками Інсбрука на 2019 рік можна ознайомитися за посиланням.

Читайте такожКазкові баварські замки: секрети комфортного подорожі в Нойшванштайн

І пару слів про їжу та напої на тірольських різдвяних ярмарках. Незважаючи на те, що ярмарки у європейських містах мають багато спільного, все ж певні регіональні "фішечки" є скрізь. Наприклад, в Інсбруку одна з найпопулярніших і бюджетних страв на ярмарках – фламкухен (Flammkuchen), щось схоже на піцу на тонкому тісті. Його різновиди ще можна зустріти на півдні Німеччини або у французькому Ельзасі.

Дух Різдва всюди / Фото Марина Григоренко

Любителів солодкого не залишать байдужими пончики Tiroler Krapfen або тірольські оладки Melchermuas. Варіацій у них безліч – з начинками і без, з присипками і политі шоколадом.

Читайте такожУїк-енд у Гданську: казкове містечко на березі моря з багатою рибною кухнею і цілою пивною вулицею

Для любителів "міцненького" тут теж чимало сюрпризів – крім традиційних глінтвейнів, австрійці сміливо йдуть на інші "алкогольні експерименти". Звичною справою тут є додавання в класичний глінтвейн більш міцних напоїв – Glühwein mit Schuss, що дослівно можна перекласти як "глінтвейн з пострілом". Також можна знайти найрізноманітніші алкогольні фруктові пунші та гарячі напої з міцних алкогольних напоїв. Саме в Інсбруку я вперше спробувала гарячий апероль (Heiss Aperol) – це змішаний з білим вином популярний італійський аперитив, з додаванням соків, сиропів і апельсинів. Напій мене настільки вразив, що я навіть по поверненню додому знайшла рецепт в інтернеті. Та дуже засмутилася, що на наших ярмарках його ще не пропонують.

А ще в Інсбруку просто чарівна різдвяна ілюмінація. До зимових свят все місто прикрашають різнокольоровими вогнями і гірляндами, часом навіть з сюжетами. Мене, наприклад, особливо вразили силуети однієї з гірських вершин, розвішані між будинками по контуру тієї самої вершини. Виглядало вражаюче.

В Інсбруку дуже креативно підходять до різдвяного оформлення / Фото Марина Григоренко

На одній з центральних вулиць Інсбрука – Maria-Theresien-Straße традиційно всі дерева густо наряджають білими гірляндами, і здається, що всюди виростають яскраві гілки. Тут же з землі "стирчать" величезні кристали. Все ж батьківщина Сваровські. У 2017 році у них навіть була не зелена ялинка, а як конус з кристалами.

Інсбрук на Різдво просто чарівний / Фото Марина Григоренко

Або ще гірлянди-серця над широченною Музейною вулицею (Museumstraße), де розташована основна маса місцевих магазинів, торгових центрів, сувенірних крамниць, кафе і ресторанів. Навіть коли гуляєш пізно ввечері, завдяки такій яскравій ілюмінації і рясному снігу, здається, що в місті все ще світло.

Навіть вночі у різдвяні дні в Інсбруку світло / Фото Марина Григоренко

Що подивитися в Інсбруку

Всі головні визначні пам'ятки Інсбрука, за традицією, знаходяться в Старому місті (Altstadt) в центральному районі. Оскільки місто невелике, цілком реально переміщатися ним пішки. Так, залізничний вокзал Інсбрука (Innsbruck Hbf) знаходиться всього в 700 метрах від згаданої вище Maria-Theresien-Straße. Приблизно стільки ж йти до Museumstraße. До Ринкової площі та набережної річки Інн звідси ще 750 метрів. Як бачимо, практично рукою подати.

Вже тільки проста прогулянка цими вулицями приведе вас у захват – ви раз у раз будете натрапляти на щось цікаве.

Топ цікавих місць в Інсбруку, куди обов'язково варто забігти

1. Собор Святого Якова (Dom zu St. Jakob) – головний собор міста, про який ми вже писали вище.

Читайте такожЧарівні Баварські Альпи: поїздом на Цугшпітце - найвищу гору Німеччини

2. Готична церква Хофкірхе (Hofkirche), побудована на честь імператора Максиміліана I в 16 столітті. Відома вона значною колекцією скульптури епохи німецького ренесансу.

3. Палацовий ансамбль Габсбургів Хофбург (Hofburg) в стилі рококо, всередині якого нині розташовані п'ять музейних зон і старовинна готична зала.

Палац Хофбург в Інсбруку / Фото Марина Григоренко

4. Замок-музей Амбрас (Schloss Ambras) – одна з головних визначних пам'яток міста, розташована приблизно в 4 кілометрах від історичного центру. Будівництвом замку займався ерцгерцог Фердинанд II у другій половині 16 століття, і як великий шанувальник мистецтв він зібрав тут прекрасні колекції картин, скульптур, зброї, прикрас та інших цікавих речей.

Читайте такожКазкові будинку в стилі фахверк: подорож до одного з найстаріших міст Німеччини

5. Балкон з золотим дахом (Goldenes Dachl) – розкішна конструкція на Herzog-Friedrich-Straße в самому серці Старого міста Інсбрука, що вважається одним з символів міста. Дах балкона був споруджений в далекому 1500 році з використанням 2657 позолочених мідних черепиць з нагоди весілля імператора Максиміліана I. Ось це справжній "цар-балкон", сказала я, опинившись тут. На цій же вулиці можна зустріти чимало інших цікавих старовинних будиночків – розписний будинок, де зупинявся легендарний німецький письменник Йоганн Гете (Hier weilte Goethe), розкішний бароковий Будинок Гелблінга (Helbling Haus), а ще Trautsonhaus, Katzunghaus і багато чого іншого, гідного уваги.

Балкон з золотим дахом в Інсбруку / Фото Марина Григоренко

6. Альпійський зоопарк (Alpenzoo) – його особливістю є те, що тут зібрані переважно гірські види тварин і птахів. Знаходиться всього в 2 кілометрах від центру.

Читайте такожВтеча з галасливого Берліна в безтурботний Потсдам

7. Міський парк Хофгартен (Hofgarten) – культура відпочинку в парках надзвичайно розвинена в Австрії. З одного боку, це вишукані садово-паркові композиції, з різними скульптурами, альтанками, палацами і доглянутими клумбами. З іншого боку, це популярне місце, де місцеві жителі та туристи збираються на пікніки, побачення, свята, для заняття спортом або просто пройтися наодинці зі своїми думками.

8. Хангербургбан (Hungerburgbahn) – гібридна фунікулерна залізниця, що з'єднує гірський район Хангербург з центром міста. Крім того, що з вершини фунікулера відкриваються приголомшливі краєвиди, звідси ж можна дістатися до багатьох альпійських гірськолижних маршрутів і трас, популярних серед любителів активного відпочинку.

Читайте такожЄвропейський фестивальний досвід: чого українським організаторам ще варто повчитися

9. Кришталеві світи Сваровскі (Swarovski Kristallwelten) – музей кристалів Swarovski, створений у 1995 році до 100-річного ювілею однойменної фірми. Розташований він у невеликій комуні Ваттенс в 15 кілометрах від Інсбрука на місці першого заводу Даніеля Сваровські. Музей знаходиться під землею, а вхід до нього – це величезна голова велетня, вкрита зеленню і з водоспадом з рота. Будівля являє собою лабіринт із 13 залів, ресторану, найбільшого в світі магазину Swarovski, VIP-зали для колекціонерів і зали для спеціальних виставок. Все це сполучається коридорами і сходами, а в підземну частину веде скляний тунель, на стінах якого викарбувані вірші великих поетів, обов'язково зі словами "кристал" або "кришталь". У самому музеї представлені різні інсталяції з кристалів Swarovski.

10. Монастир Вільтен (Stift Wilten) – діючий монастир в 2 кілометрах від центру міста. Заснований він був у 1138 році, а його нинішній комплекс будівель з розкішним внутрішнім оздобленням з радістю приймає не тільки парафіян, а й звичайних туристів.

Фонтан з драконами в Інсбруку / Фото Марина Григоренко

Зрозуміло, це далеко не повний перелік цікавих місць Інсбрука. У місті чимало музеїв – від традиційних до незвичайних, як, наприклад, Музей дзвонів. Також на шляху вам обов'язково трапляться оригінальні фонтани. Мені особливо сподобався фонтан з драконами. А ще тріумфальні арки, скульптури та багато іншого.

Як дістатися в Інсбрук

Прямих рейсів з України в Інсбрук немає, а квиток з пересадкою у Відні обійдеться щонайменше у 5,5 тисяч гривень при купівлі за місяць до вильоту. При одночасній купівлі квитків з пересадками "туди-назад" доведеться заплатити мінімум 7,5 тисяч гривень. Але не варто впадати у відчай. Є мінімум два варіанти бюджетно потрапити з України в Інсбрук.

Читайте такожАмстердам не "для галочки": крізь натовпи туристів і потоки велосипедів до затишних каналів та легендарних кава-шопів

Перший варіант – через Відень (Wien), який і сама по собі заслуговує на увагу на Різдво. Мінімальні ціни на грудневі рейси WizzAir за місяць до вильоту стартують від 989 гривень в один бік. Відстань між австрійською столицею і Інсбруком – близько 480 кілометрів, подолати які можна на поїзді трохи більше, ніж за 4 години. Мінімальна вартість квитків при купівлі за місяць до поїздки – 24,90 євро.

Взагалі, подорожі по Австрії на поїзді – це окрема туристична пам'ятка. Справа в тому, що Австрія країна гірська і під час поїздки на поїзді вашому погляду відкриваються неймовірні краєвиди. А налагоджена робота місцевих залізниць на високому рівні – детальніше читайте в нашому попередньому матеріалі.

Якщо не хочете їхати на поїзді – можна поїхати автобусом, попутно і знаменитим альпійським серпантином покатаєтеся (головне, не вставати і в жодному разі не намагатися відвідати туалет під час руху). Їхати від Відня до Інсбрука краще на автобусі FlixBus – найдешевші квитки обійдуться в 658 гривень, в дорозі проведете близько 10 годин, з пересадкою в німецькому Мюнхені (München). У різдвяний період це місто також дуже цікаве - оскільки воно велике, розвинене і багате, тут ціла безліч великих різдвяних ярмарків на будь-який смак. Так що, якщо час дозволяє, можете зробити тут зупинку на день-другий. Про те, що можна подивитися в Мюнхені, читайте в нашому попередньому матеріалі.

Читайте такожСтрасбург: місто на перехресті доріг, де народжуються закони Євросоюзу

Другий варіант – через німецький Меммінген (Memmingen), розташований в 177 км від Інсбрука. З Києва до Меммінгена можна потрапити лоукостером WizzAir, найдешевші квитки на грудень за місяць до польоту обійдуться в 779 гривень в один кінець. Звідси до Інсбрука можна доїхати поїздом за мінімальною ціною від 19 євро, правда, з пересадками. Або автобусом FlixBus, також з пересадкою в Мюнхені, за мінімальною ціною від 458 гривень. В дорозі проведете близько 4-5 годин.

Щоб ваша поїздка запам'яталася вам ще більше – можна дорогою заїхати в німецький Фюссен (Füssen) у 112 кілометрах від Інсбрука. Саме з цього міста найзручніше вирушати на екскурсію в казкові баварські замки Нойшванштайн (Schloss Neuschwanstein) і Хохеншвангау (Schloß Hohenschwangau). Про те, як туди дістатися і що потрібно обов'язково врахувати перед поїздкою, читайте в нашому попередньому матеріалі.

Де зупинитися в Інсбруку

Приблизно за місяць до заїзду на популярних сервісах за бронювання житла були доступні близько 80 варіантів розміщення в Інсбруку на початок грудня 2019 року при завантаженні 73%. Найдешевші варіанти у загальних номерах хостелів стартують від 45 євро за ніч, а за бюджетні одномісні номери не в центрі міста просять мінімум 50 євро. Ціни на одномісні номери в центрі міста стартують від 59 євро, а за бюджетний двомісний номер просять мінімум 65 євро. У місті доступні близько 30 готелів категорії 3 зірки (ціни від 65 євро за номер) і близько 20 готелів категорії 4 зірки (ціни від 105 євро).

Читайте такожВікенд у Будапешті: як бюджетно і змістовно провести справжні європейські вихідні

Інсбрук – досить популярний туристичний напрямок, а тому кімнати тут варто бронювати заздалегідь, особливо в топ сезон. Наприклад, при пошуку місць за три місяці до поїздки ми бачимо вже близько 90 варіантів розміщення з цінами від 30 євро в загальних номерах хостелів і від 45 євро в одномісних номерах.

Про те, що варто врахувати при бронюванні житла в турпоїздці, щоб не зіпсувати весь відпочинок, але при цьому заощадити, читайте в нашому попередньому матеріалі.

***

Підсумуємо. Інсбрук – казкове місто в самому серці Східних Альп, де можна знайти відпочинок на будь-який смак. Екскурсії, музеї, прогулянки, фестивалі, альпінізм, катання на лижах, піші походи – тут є все це. Особливо чарівно Інсбрук виглядає в різдвяні свята.

Якщо говорити про ціни в Інсбруку – вони на рівні середніх по Австрії та Німеччині, вище східноєвропейських, але не захмарні. Однак, повірте, місто того варте. Та й досвідчений турист завжди знайде, як заощадити.

І ще одне - кілька слів про тірольський діалект. Потрапивши в Інсбрук, ви точно звернете увагу на місцевий говір – здається, ніби італійці говорять німецькою. І не дивно, адже межує Тіроль з Італією.

Марина Григоренко

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся