Стамбул відмінно підходить для подорожі на кілька днів / фото Марина Григоренко

Сіті-брейк у Стамбулі: перезавантаження без путівника за кілька днів

07:23, 14.10.2020
20 хв. Туризм

Скажений ритм життя в сучасному світі диктує нові умови відпочинку. Якщо раніше ми могли півроку-рік працювати без перепочинку і чекати великої відпустки, то зараз потреба в перезавантаженні назріває куди швидше. Ми беремо два-три дні відпустки, вирушаємо на літаку до іншої країни, за кілька годин повністю змінюючи обстановку, і з новими силами повертаємося до роботи. До наступного короткого перепочинку. Така концепція відпочинку називається сіті-брейками. УНІАН.Туризм поділиться своїм досвідом "міської перерви" в турецькому Стамбулі в компанії зі SkyUp Airlines.

Що таке CityBreaks

Ще досить нове для українського туриста поняття "сіті-брейк", від англійського city break, можна дослівно перекласти як "міська перерва". А ще як "міський прорив". В якійсь мірі, обидва визначення відмінно описують суть. Ви мчите життям в ритмі "робота-дім-робота", а потім раптово "вриваєтеся" на пару-трійку днів в інше місто або навіть країну за хорошим настроєм і яскравими враженнями. Не з метою оббігти максимальну кількість пам'яток з товстого путівника, а щоб просто прогулятися в нових декораціях. І щоб було бажання ще раз повернутися в це місто – ще раз побачитися з тим, що вам сподобалося в перший візит, і познайомитися з тим, з чим не встигли.

На щастя, в сучасному світі це цілком можливо – доступні за ціною авіаперельоти, безвіз все з більшою кількістю країн, а ще вміння сучасної людини швидко змінювати обстановку. Напевно багато хто з вас вже хоча б раз у житті пробував таку модель відпочинку, чи то "на каву до Відня", "за круасанами в Париж", "на концерт в Берлін" або "на пляж в Лісабон". А, можливо, у когось вже з'явилося на мапі "те саме місто", де ви почуваєтеся як вдома і куди тікаєте від рутини на кілька днів. Так, пандемія внесла певні корективи в наші можливості вільно подорожувати. Але, насправді, й зараз варіанти є.

Формат сіті-брейк ще не дуже популярний серед українців / фото Марина Григоренко

Українська авіакомпанія SkyUp Airlines цього року вирішила серйозно зайнятися розвитком концепції CityBreaks. Починали вони з українських міст, а потім переключилися і на закордонні напрямки. Першим став турецький Стамбул, сіті-брейк в якому авіакомпанія запросила випробувати і нашу редакцію. В майбутньому планується розширювати пропозицію, і вже зараз також пропонується поїхати за аналогічною моделлю в Дубай.

Відео дня

У чому вигода для туриста від такої пропозиції? Хоча б в тому, що ви економите час. Я, наприклад, як досвідчений турист часто планую свої поїздки сама. Щоб все пройшло гладко, потрібно витратити якийсь час, звіряючи пропозиції від різних готелів, скрупульозно читаючи відгуки і розраховуючи відстань до локацій, що вас цікавлять. Це чудово працює, коли ти плануєш подорож заздалегідь і готовий витратити на це час. А якщо ти раптом усвідомлюєш, що вже "вигорів" на роботі, готовий психанути, все кинути і відправитися просто "на наступні вихідні" в невелику подорож, без допомоги не обійтися. Особливо якщо у тебе "горять дедлайни" і до поїздки потрібно ще стільки всього встигнути, а вечорами зовсім немає сил і бажання займатися організацією поїздки.

Отже, SkyUp пропонує своїм клієнтам "в один клік" придбати квитки на літак туди-назад і вибрати на вигідних умовах готель. Як відомо, авіакомпанія тісно пов'язана з туроператором Join Up!, тому проблем з підбором хорошого готелю точно не буде – у них перевірена роками партнерська база.

На даний момент за програмою SkyUp CityBreaks в Стамбулі пропонується п'ять готелів на вибір різної категорії, тож у вас буде можливість вибрати потрібний вам варіант. Ще одна перевага – всі пропоновані готелі розташовані в історичному центрі міста, неподалік від головних визначних пам'яток. Тому фактично одразу після заселення ви зможете відправитися на прогулянку, не втрачаючи жодної хвилини на дорогу через все місто. Все ж Стамбул – величезний мегаполіс з багатомільйонним населенням.

Селитися краще ближче до історичного центру - тоді зможете відразу піти на прогулянку / фото Марина Григоренко

Якщо говорити про ціни, то вартість такого триденного CityBreak-туру в Стамбул на середину жовтня стартує від 11,5 тисяч гривень для однієї людини з вильотом з Києва о 10 ранку в понеділок або середу, тоді як на п'ятницю пропонується тур на 4 дні за ціною від 16 тисяч гривень. При купівлі квитків за три-чотири тижні до вильоту ціни знижуються на 4-5 тисяч. Якщо ж купувати тур за 1,5-2 місяці, буде ще вигідніше. Наприклад, зараз ціни на тури до Стамбулу на кінець листопада – середину грудня стартують від 6,5 тисяч гривень за три дні та від 8,3 тисяч гривень за чотири дні.

В аеропорту Стамбула

Ну що ж, годі реклами. Далі буду ділитися своїми враженнями від сіті-брейку в Стамбулі. Це була моя перша поїздка не тільки до цього міста, а й взагалі до Туреччини. Враховуючи мою велику любов до подорожей Західною Європою і нелюбов до традиційного пляжного відпочинку, саме зі Стамбулу мені всі радили починати знайомство з Туреччиною. Ну що ж, пандемія і закриті кордони з ЄС наблизили цей момент.

Всього за дві години ми перенеслися з дощового Києва в сонячний Стамбул / фото Марина Григоренко

Ми летіли в тур на три дні, з вильотом в середу о 10 ранку з Києва і прибуттям в Стамбул о 12 ранку. Всього за дві години ми перенеслися з дощового холодного Києва в сонячний теплий Стамбул. Оскільки до "Борисполя" з Києва їхати довго, а ціни на їжу в головному аеропорту України "кусаються", до середини польоту нам вже захотілося перекусити. На щастя, у нас було заздалегідь замовлене харчування на борту (в умовах пандемії без попереднього замовлення на борту можна купити тільки запаковані напої і сухі снеки, воду в SkyUp подають безкоштовно). Ми зупинилися на сирному ролі з грушею, і він перевершив всі очікування! Я навіть по поверненню додому спробувала повторити рецепт!

Приблизно 2 години у нас пішло, щоб пройти паспортний контроль в аеропорту Стамбула і дістатися до центру міста. "Коронавірусну" анкету ми заповнили ще в літаку, а потім пред'явили її на контролі разом з паспортом, і в підсумку все пройшло доволі швидко. Нагадаю, віза до Туреччини українцям не потрібна, як і тест на коронавірус. Натомість потрібна страховка, яка покриває лікування COVID-19.

Новий аеропорт Стамбула просто вражає / фото Марина Григоренко

Сам новий аеропорт Стамбула, відкритий всього два роки тому – це просто величезна суперсучасна споруда приблизно в 40-50 кілометрах від центру міста. Тому ось вам корисна порада: на шляху в аеропорт закладайте час з запасом, оскільки в місті часто бувають великі затори. Плюс можуть бути черги на контролі. Також вам знадобиться якийсь час, щоб зорієнтуватися в аеропорту.

І не переживайте, якщо приїдете занадто рано. По-перше, тут великий Duty Free, який, до слова, доступний пасажирам не тільки перед вильотом, але і по прильоту. По-друге, тут багато дійсно хороших закладів зі смачною їжею за доступною ціною – від фаст-фуду до традиційної кухні. Ми навіть смачний дьонер кебаб знайшли.

Наш готель в Стамбулі

Я зупинялися в готелі Armada Istanbul Old City Hotel 4* в історичній частині міста, звідки за кілька хвилин можна спуститися на набережну – подивитися світанок або ж помилуватися нічним містом. У готелю в принципі чудове розташування – до площі Султанахмет, де вас чекають знамениті Айя-Софія і Блакитна мечеть, йти приблизно 10 хвилин, а до ринку Гранд-Базар – близько 20 хвилин. Відстань до Галатського мосту з популярною набережною і площі Таксим приблизно 4-5 кілометрів. Якщо не хочете йти пішки, доїхати цілком зручно від площі Султанахмет на трамваї, а потім на фунікулері. На все піде близько півгодини.

З даху Armada Istanbul Old City Hotel видно історичний центр Стамбула / фото Марина Григоренко

Поки що готелю немає в пропозиції від SkyUp, але незабаром його планують додати. Готель оформлений в дещо незвичному для Туреччини стилі прованс. Заснували його в 90-х роках минулого століття, але стилізований він під старовину. У холі та коридорах раз у раз наштовхуєш на всілякі цікаві штучки – старовинні радіоприймачі, фотокамери, чайники та інші "фотогенічні" елементи, а ще є фонтанчик з черепахами.

У холі готелю Armada Istanbul Old City / фото Марина Григоренко

Номери оформлені в приємній "м'ятній" кольоровій гамі та оброблені декорованими дерев'яними панелями і традиційними тканинами. У номері є все необхідне для короткочасної поїздки, та й взагалі все це створює якесь відчуття затишку. Мені здається, для сіті-брейка такий варіант навіть краще, ніж розкішний готель all inclusive.

У номерах приємна кольорова гамма / фото Марина Григоренко

Сніданок в готелі нині досить скромний, але здоровий – джеми, сири, сухофрукти, овочі, фрукти, свіжа випічка, чай, кава. В принципі, запропонованого сніданку цілком вистачає на те, щоб перекусити з ранку, коли багато хто ще не має бажання занадто наїдатися. Краще одразу відправитися гуляти і вивчати гастрономічні дива Стамбула. Повірте, краще залишити для них місце в шлунку.

Наші друзі на сніданку / фото Марина Григоренко

До речі, окремо про бар-ресторан Armada Terrace в готелі. Розташований він на даху, звідки відкривається приголомшливий краєвид на Блакитну мечеть, собор Святої Софії і Мармурове море. Саме тут готель подає сніданок, і цей факт, ймовірно, дуже радує місцевих чайок. Вони так і кружляють над постояльцями, часом навіть примудряючись "урвати" собі шматочок чогось смачного. Тут же можна повечеряти – краєвид на нічне місто звідси теж дуже красивий.

Дивимося Стамбул у форматі CityBreaks

Немає сенсу в черговий раз розповідати докладно про визначні пам'ятки Стамбула. По-перше, про це вже написана величезна кількість матеріалів, в тому числі на сторінках нашого агентства. По-друге, як на мене, завжди приємніше досліджувати місто самостійно, особливо в форматі сіті-брейк.

Отже, головне правило відпочинку в форматі CityBreaks – не намагайтеся в три-чотири дні вліпити абсолютно всі визначні пам'ятки Стамбула. Їх тут дуже багато, а відстані між ними просто величезні. Краще розслабтеся і насолоджуйтеся прогулянками. Виберіть для себе кілька обов'язкових пунктів в програмі, а решту часу присвятіть прогулянкам за принципом "йду, куди очі дивляться". Відкладіть в сторону путівник і набір попсових локацій, якими і без вас завалені всі Інстаграми. Повірте, куди приємніше самому наштовхнутися на щось цікаве. А ще витратьте час на щось приємне – посиденьки в затишному кафе, вибір сувенірів, прогулянка по Босфору на поромі або ж розслабляючий хамам (так-так, зараз він працює в Туреччині).

Блакитна мечеть і Айя-Софія розташовані в декількох сотнях метрів одна від одної / фото Марина Григоренко

За три дні я особисто встигла побувати в Айя-Софія, яка віднедавна знову отримала статус мечеті. Вона дійсно варта того, щоб туди зайти. Дивишся на все це і розумієш, що долучився до чогось величного. Туристів туди пускають безкоштовно, але потрібно дотримуватися певних правил: ніяких шортів (це стосується і чоловіків) та коротких спідниць, покриті голови для жінок. Якщо ж ви раптом прийшли сюди в неналежному вигляді – на вході можна купити хустку на голову за 5 лір (близько 18 гривень) або ж накидку з капюшоном за 20 лір (близько 70 гривень). Всередині мечеті потрібно знімати взуття, тож краще беріть з собою шкарпетки. Там хоч і м'який-чистий килим, але все ж краще ходити не босоніж.

В Айя-Софія є свої правила і "масочна" поліція / фото Марина Григоренко

А ще всередині Айя-Софія і по всій території комплексу навколо неї, де також розташована Блакитна мечеть і ще кілька цікавих пам'яток, постійно ходить так звана "туристична поліція". Вони стежать, щоб туристи нічого зайвого не чіпали і не знімали маски. Тому що носіння масок навіть на вулицях в Туреччині є обов'язковим. Це вам не розхлябані українці. І, вже повірте, "наглядачів" вистачає – поліція і навіть військові з автоматами в Стамбулі на кожному кроці. А в особливо жвавих районах міста навіть літають дрони з відеокамерами, які видивляються порушників "масочного" режиму і зависають над ними, поки вони не виправляться.

За масочним режимом у Стамбулі також стежать дрони / фото Марина Григоренко

У самому парку в районі площі Султанахмет, до слова, дуже приємно сидіти ввечері, під час співу муедзіна – це такий фірмовий звук Стамбула. Якась особлива атмосфера відчувається. Сидиш на лавочці навпроти світлового фонтану і слухаєш розмірені піснеспіви. І вай-фай безкоштовний є.

Звідси зовсім близько йти до ще однієї відомої пам'ятки Стамбула – Базиліки Цистерна. Це величезне стародавнє водосховище Константинополя, будівництво якого почали в далекому 4 столітті нашої ери, щоб зберігати тут запаси питної води на випадок посухи. Хоча на ділі воно більше схоже на старовинний палац. Блукаєш серед стародавніх колон в напівтемряві під заспокійливу музику, і просто дивуєшся, як таке побудували в давнину!

Всередині базиліки Цистерна / фото Марина Григоренко

Також ми заглянули в район Галата – починали з набережної, звідки відправляються численні пороми на прогулянку по Босфору. Якщо зголодніли, тут вам готові щось запропонувати торговці мідіями, каштанами, рогаликами та іншою смачною дрібницею. І не проходьте повз свіжовичавленого гранатового соку!

Колоритна Набережна Стамбула / фото Марина Григоренко
Турецькі смажені каштани / фото Марина Григоренко
Перед гранатовим соком складно встояти / фото Марина Григоренко

Під Галатським мостом можна відшукати доволі незвичайні для "м'ясної" Туреччини сендвічі зі скумбрією на грилі. Багатьом туристам подобається, хоча я все ж більше за традиційні кебаби.

Сендвіч зі скумбрією на грилі в Стамбулі / фото Марина Григоренко

Від набережної можна пройти до Галатської вежі, яку буквально днями відкрили після реставрації, а далі ви вийдете на жваві туристичні вулички з кафешками і дрібними сувенірними магазинчиками. Це якраз та частина міста, де можна просто бродити і "досліджувати".

Галатська вежа тільки відкрилася після реставрації / фото Марина Григоренко

Ввечері ми заглянули на площу Таксим зі знаменитим червоним старовинним трамвайчиком, а далі пройшлися слідом за ним по вулиці Істікляль, що дуже нагадує будь-яке європейське містечко – з вітринами магазинів, вишуканими кафе і гірляндами.

Слідуючи за червоним трамваєм / фото Марина Григоренко

Там ми натрапили на просто приголомшливу кафешку Saray Muhallebicisi з величезною кількістю смачної пахлави та інших десертів, а також традиційним турецьким чаєм, назва якого тут також звучить як "чай". На трьох ми витратили всього 90 лір, тобто близько 300 гривень, наївшись пахлавою досхочу і випивши по дві чашки чаю.

Кафе Saray Muhallebicisi просто підкорило нас / фото Марина Григоренко
Турецька пахлава в Saray Muhallebicisi / фото Марина Григоренко
Турецький чай – це окрема любов / фото Марина Григоренко

До речі, про чай та каву в Туреччині. Тут їх подають скрізь, і мені чомусь не хотілося замовляти нічого іншого з напоїв. Тим більше, існує думка, що турецький алкоголь не найкращий. Проте турецьке вино в ресторані нашого готелю було доволі непоганим.

А подача кави в Стамбулі – ціле мистецтво / фото Марина Григоренко

Ну і куди ж без Гранд-Базару – величезної території, де можна знайти будь-який товар. Ось де справжній турецький колорит! Тут все таке красиве, і здається, ніби за вигідною ціною, що дуже складно встояти. А місцеві торговці зроблять все, щоб заманити вас в свої тенета.

Є тут і доволі забавні ряди зі строкатим одягом, прикрасами і взуттям, ніби на ринок в 90-х потрапив. І чомусь дуже багато вечірніх суконь з блискітками.

"Мода" на Гранд-базарі / фото Марина Григоренко

Але я ж "бувалий турист". У Стамбулі у мене особливо не було планів робити великі покупки, тому я обмежилася тільки лукумом, в тому числі смачним ваговим по 70 лір кілограм, де серединка може бути як класична гранатова, так і чимось нагадувати халву. І, звісно, з безліччю фісташок. Порада: якщо хочете привезти його додому, то краще купуйте саме тут, а не в аеропорту в "д'ютику" – там ціни в кілька разів вищі.

Складно встояти перед такою красою / фото Марина Григоренко
Всередині Гранд-Базару / фото Марина Григоренко

Також я прикупила каву в найбільш канонічній точці на Гранд-базарі – Kurukahveci. Її ви відразу помітите по великій черзі. Саме тут ви за приємною ціною купите справжню турецьку каву. Вона заздалегідь розфасована в пачки від 125 грам до 1 кілограма, тому весь процес покупки проходить дуже швидко, прям як на конвеєрі.

Найбільш канонічна точка з кавою на Гранд-Базарі / фото Марина Григоренко

А ще на базарі "сховалася" чудова забігайлівка з місцевою їжею Tarihi Carsi, яку нам показав наш місцевий колега. Тут доволі великий вибір, дуже смачно і цілком адекватні ціни.

Тільки врахуйте, що іноді стамбульський сервіс може бути аж надто нав'язливим. Я, наприклад, вирішила ввечері перед відльотом пройтися в районі свого готелю, наодинці зі своїми думками. Побачила красиву вуличку, і незабаром зрозуміла, яку помилку зробила. Це була вулиця з ресторанами. І з кожного з них на тебе буквально кидався чоловік, що пропонував зайти до них повечеряти. У підсумку, моя прогулянка перетворилася на суцільне  "ні, дякую". Та ж ситуація на ринках і в магазинах, де вам вже дуже наполегливо пропонують щось спробувати, а потім вже просто незручно піти без покупок. Загалом, ось ця сторона Стамбула трохи не моє. Але я знаю багатьох людей, яким навпаки така "жвавість" міста в радість.

Ах, і ще коти. Вони в Стамбулі скрізь. Справжні господарі міста.

Справжні господарі Стамбула / фото Марина Григоренко
Коти в Стамбулі скрізь / фото Марина Григоренко

Турецька їжа

Взагалі, турецька їжа досить різноманітна, але оскільки я фанат всіляких кебабів-дьонерів, саме цьому кулінарному напрямку я вирішила приділити увагу під час своєї короткої поїздки в Стамбул. Отже:

1. Класичний Döner Kebab. Він робиться з яловичини, баранини або курятини, і дуже схожий на те, до чого я призвичаїлася в Німеччині. Особливо люблю дьонер-бокси, коли м'ясо подають з картоплею, рисом або овочами, без булки. Таку страву ми їли в аеропорту перед вильотом, тому було трохи дорожче, ніж у місті – 65 лір. Але порція була просто величезна – і з рисом, і з картоплею фрі. Сміливо можна брати на двох.

Класичний Döner Kebab / фото Марина Григоренко

2. Шаурма – я брала з куркою всього за 15 лір в кафешці поруч з готелем. Ключова відмінність – в Туреччині в неї не кладуть капусту, зелень салату і білий часниковий соус, замінивши їх дрібно порізаним помідором, петрушкою і гострим соусом. Смачно.

3. Beyti, тобто бейті-кебаб – це приготований на шпажці фарш з яловичини або баранини, який загортають в лаваш і подають з густим йогуртом, помідорами і рисом. Саме його я їла в кафе на Гранд-Базарі. Коштувало це задоволення 43 ліри, але ним цілком можна наїстися на півдня наперед. І це дуже смачно. Як мені сказали, це класична османська кухня.

Beyti-Kebab - це класична османська кухня / фото Марина Григоренко

4. Айран – це кисломолочний напій, який я люблю купувати в Києві в турецькому магазинчику або в кафе з арабською кухнею. Цікаво, що у нас він рідкий і солоний, а в Туреччині виявився густий і на смак зовсім як наш кефір.

Колоритний Стамбул / фото Марина Григоренко

Транспорт в Стамбулі

І наостанок трохи розповім, як найкраще пересуватися Стамбулом. Оскільки місто дуже велике, транспортна мережа тут чимала: метро, міська електричка, трамвай, автобуси, пороми і фунікулер. У місті діє електронна карта для оплати проїзду Istanbulkart. Порожня картка коштує 10 турецьких лір – близько 35 гривень. Її можна купити як на одного пасажира, так і на всю компанію. Далі її потрібно поповнити в терміналі або в спеціальному кіоску. На добу вам знадобитися приблизно 20 лір на людину, якщо плануєте кілька поїздок.

Також в Туреччині можна користуватися таксі – викликати офіційне міське "жовте" таксі або ж Uber. Ціни цілком прийнятні: за поїздку в 55 кілометрів до аеропорту ми, наприклад, заплатили 180 лір – близько 650 гривень. Для закордону це не так вже й дорого.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся