Польща знову відкрита для туристів з України / фото ua.depositphotos.com

Польща після довгої розлуки: в які міста можна вирушити на уїк-енд прямо зараз

07:31, 11.09.2021
7 хв. Туризм

З 9 вересня Польща нарешті відкрила кордони для українських мандрівників. Країна, яка до карантину була одним з найпопулярніших європейських напрямків серед українців, не пускала туристів з України практично з самого початку пандемії коронавірусу, тобто майже півтора роки. Для тих, хто протягом всього цього часу скучив за Польщею, УНІАН.Туризм вирішив нагадати, в які польські міста можна поїхати восени з України прямо зараз.

Правда, перш ніж розпачати збирати валізи, варто врахувати, що наразі без карантину подорожувати до Польщі можуть тільки вакциновані схваленими ЄС препаратами (Pfizer, Moderna, Astra-Zeneca, Jonson & Jonson) або ж українці, що перехворіли на коронвірус. Детальніше про умови в'їзду до Польщі читайте за посиланням.

Гданськ

Мабуть, одним з найкрасивіших польських міст сміливо можна назвати Гданськ. Це місто в затоці Балтійського моря приваблює туристів старовинною архітектурою, а також багатою рибною кухнею і багатовіковими пивними традиціями.

В першу чергу туристи в Гданську вирушають гуляти Старим містом, з типовими для польських міст яскравими будиночками з червоними дахами. Будувалися вони переважно в 13-18 століттях, жили в них найбагатші та впливові городяни, і у кожного з них обов'язково є своя історія.

Відео дня

Також можна відправитися на прогулянку затишним парком Олива або ж до моря в сусідні Сопот чи Гдиню, які разом з Гданськом формують агломерацію Труймясто. Правда, для купання вже запізно.

Балтійське море в Гданську / фото Марина Григоренко

На даний момент бюджетно долетіти до Гданська можна з Києва, Львова, Одеси та Харкова авіарейсами Wizz Air і з Києва та Одеси авіарейсами Ryanair. Детальніше про те, що обов'язково варто подивитися в Гданську, які особливості транспорту в цьому місті та що слід врахувати при виборі житла, читайте в нашому великому матеріалі.

Познань

Ще один наш осінній фаворит у Польщі – Познань. Звісно, як і більшість польських туристичних міст, воно славиться багатою історією і старовинною архітектурою. Всі ці пряникові будиночки, стародавні собори і червона цегла.

Але, в першу чергу, Познань – це про атмосферу. Вона тут по-особливому домашня і одночасно інтимна. Можна годинами бродити міськими вуличками, абсолютно несподівано набрідаючи на щось цікаве, чого немає в путівниках.

Особливу увагу радимо звернути на площу Старий ринок і острів Тумський разом з базилікою Святих Петра і Павла. Ну а якщо захочете перейнятися чимось монументальним – обов'язково загляньте в Парк Цитаделі. Для прогулянок в Познані підійде Мальтанське озеро.

Острів Тумський в Познані / фото Марина Григоренко

Долетіти бюджетно до Познані можна з Києва та Львова авіарейсами Wizz Air або ж з Києва, Львова, Одеси та Харкова авіарейсами Ryanair. Корисні поради про те, де зупинитися в Познані, куди сходити на вечерю і які пам'ятки обов'язково варто відвідати, читайте в нашому великому матеріалі.

Краків

За королівською розкішшю в Польщі варто їхати, звичайно ж, до Кракова. Все ж це одне з найстаріших і, можливо, найкрасивіших міст Європи. Кількість архітектурних пам'яток тут неможливо перерахувати на пальцях обох рук. Найпримітніші з них – замок Вавеля, Казімеж і Ринкова площа – знаходяться в пішій доступності один від одного, тому Краків – одне з тих місць, де добу безперервно хочеться ходити пішки. Прогулянка вузенькими, вимощеними акуратною бруківкою вуличками Старого міста принесе справжнє задоволення.

Ну а одне з найбільш незвичайних місць в Кракові – Курган Костюшко. Це штучний пагорб, який є пам'ятником польському національному герою Тадеушу Костюшко. У поєднанні з вдалим розташуванням – це чи не найкращий оглядовий майданчик, з якого відкривається приголомшлива панорама міста.

Панорама Кракова / фото ua.depositphotos.com

До Кракова можна потрапити авіарейсами Wizz Air з Києва та Харкова, а також з Києва, Львова, Одеси, Харкова та Херсона авіарейсами Ryanair. Більше корисної інформації про те, чим зайнятися на уїк-енд у Кракові, читайте в нашому великому матеріалі.

Люблін

Це невелике містечко можна сміливо назвати справжньою "темною конячкою" в Польщі. Воно так само гарне, як і його більш відомі "родичі", але тут практично немає натовпів туристів. Для тих, хто любить більш відокремлений відпочинок – це те, що потрібно. Розміреність і неспішність тут можуть порушити хіба що нестримні вуличні музиканти.

Звісно, до осені Люблін трішки оживає – коли починається навчальний сезон, адже тут ну дуже багато вузів і студентів. І ось цей студентський дух додає місту особливий колорит, адже де багато молоді, там завжди знайдеться щось цікавеньке.

Панорама Любліна / фото ua.depositphotos.com

За традицією, в Любліні обов'язково варто прогулятися по Старому місту, заглянути в Люблінський замок і покуштувати знаменитий люблінський цебуляж – пшеничний корж з дріжджового тіста з маком і цибулею.

На даний момент, на жаль, немає прямих рейсів з України до Любліна, проте туди можна дістатися автобусом – відстань від Львова до Любліна становить трохи більше 200 кілометрів. Детальніше про те, що варто подивитися в Любліні, дивіться в нашому великому матеріалі.

Закопане

Альтернативний варіант відпочинку в Польщі – відправитися насолоджуватися величними горами Татрами. Так, все вірно, Польща – це не тільки про міський екскурсійний туризм, а й про активний відпочинок.

Саме посеред Татр розташоване невеличке гірське курортне містечко Закопане, де вас буквально з перших кроків оточують первозданні простори Татранського національного парку. У цій місцевості діють суворі правила з охорони навколишнього середовища, тому природа тут має настільки незайманий вигляд, наскільки це взагалі можливо. Наприклад, нерідко в горах можна зустріти дикого оленя, який абсолютно не боїться людей і виходить на відкриту місцевість прямо в гущу туристів.

Морське око в Татрах / фото ua.depositphotos.com

Але головне, заради чого в Закопане з'їжджаються туристи – це, звичайно ж, неймовірної краси гірське озеро Морське око. Легенди свідчать, що це озеро бездонне і під землею з'єднане з морем. Нібито саме тому воно і отримало свою назву. Це саме те місце, яке так і вабить з безлічі яскравих листівок і мільйона фотографій мандрівників в Instagram.

Добиратися до Закопаного найпростіше від Кракова, куди можна легко долетіти лоукостерами Wizz Air і Ryanair відразу з декількох українських міст. Ну а звідти можна добиратися автобусом. Детальніше про дорогу до Закопане та інші корисні поради щодо польських Татрів читайте у нашому великому матеріалі.

Варшава

Ну і куди ж без столиці! Варшава – це прогнозовано найсучасніше місто Польщі, де старовинна архітектура, варто відзначити, вельми гармонійно, поєднується з хмарочосами та іншими спорудами зі скла і бетону. А місцями також проскакує монументальна радянська архітектура.

Старе місто Варшави / фото УНІАН

А ще Варшава – це місце, де життя вирує на повну. Причому щось собі до душі тут зможе знайти будь-який турист – спрагла тусовок молодь, сім'ї з дітьми, цінителі мистецтва, закохані парочки або ж самотні мандрівники.

Нічні варшавські контрасти / фото REUTERS

Цілком прогнозовано, саме до Варшави доступно найбільше рейсів з України. Крім вже згаданих вище Wizz Air і Ryanair, сюди також цілком недорого літає МАУ. Корисні поради про те, що в першу чергу варто подивитися у Варшаві та як зорієнтуватися в цьому величезному місті, читайте в нашому великому матеріалі.

***

Зрозуміло, це далеко не всі цікаві місця в Польщі, які обов'язково варто відвідати. Також можна відправитися до Вроцлава полювати за садовими гномами, заглянути до Лодзя, який протягом декількох років виконував функції польської столиці, або ж відвідати наймузичніше місто Польщі Бидгощ. А, можливо, ви знайдете щось цікаве самостійно. Головне, не затягуйте, адже хто знає, чи довго кордони будуть залишатися відкритими.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся