Кіпр взимку майже ідеальний / фото Марина Григоренко

Чим дивує Кіпр взимку: різдвяні селища, прогулянки без палючого сонця і релакс в СПА

14:21, 27.12.2021
21 хв. Туризм

У багатьох українців Кіпр асоціюється в першу чергу з літнім відпочинком на морі. Але європейський турист знає: набагато комфортніше острів вічного літа відвідувати саме в зимовий період. УНІАН на власному досвіді переконався, що взимку на Кіпрі можна вельми продуктивно відпочити, ще й непогано заощадивши при цьому.

Протягом останніх кількох років Україна впевнено вривається в топ країн, туристи з яких приїжджають відпочивати на Кіпр. І пандемія коронавірусу цьому тільки сприяла – якщо в 2019 році острів відвідали приблизно 100 тисяч українських туристів (8 місце), то станом на середину грудня 2021 року їх було 80 тисяч за неповні 12 місяців (5 місце), що є досить вагомим показником для нинішніх нелегких часів. Це зовсім не дивно, адже Кіпр, будучи вельми залежним від туризму, веде цілком лояльну політику щодо туристів з інших країн, в тому числі з України.

Умови в'їзду на Кіпр

Поки багато європейських країн закриваються для туристів і запроваджують тотальні локдауни через черговий новий штам коронавірусу, Кіпр, де на даний момент досить спокійна ситуація із захворюваністю, хоч і посилив правила в'їзду, але, повірте, це не доставляє серйозних незручностей туристам.

Отже, станом на 21 грудня, для в'їзду на Кіпр українцям достатньо надати сертифікат вакцинації (визнаються всі доступні в Україні вакцини) або ж негативний результат ПЛР-тесту, зробленого протягом 72 годин до вильоту. Протягом 48 годин до вильоту потрібно заповнити обов'язкову форму CyprusFlightPass (без неї вас просто не впустять в країну, її ж будуть ретельно перевіряти при відвідуванні ресторанів та інших громадських місць).

Без CyprusFlightPass на Кіпрі нікуди / фото Марина Григоренко

По прибуттю в аеропорт Кіпру потрібно зробити ще один ПЛР-тест за свій рахунок (15 євро в Ларнаці та 19 євро в Пафосі), а до моменту отримання результату слід перебувати на самоізоляції. Однак зазвичай він приходить у вигляді СМС-повідомлення протягом 3-4 годин, які можна чесно витратити на дорогу до готелю, заселення і коротку прогулянку. Після отримання результату ви зможете спокійно відпочивати на Кіпрі ще 72 години, після чого потрібно буде здати додатковий експрес-тест – хороша новина в тому, що для туристів він безкоштовний. Якщо раптом результат якогось з тестів виявиться позитивним – вас відправлять на самоізоляцію в спеціальний готель за рахунок бюджету Кіпру.

Радимо перед поїздкою на Кіпр ще раз ознайомитися з актуальними умовами в'їзду за допомогою інтерактивної карти МЗС України.

Як дістатися на Кіпр з України

Одну з найбільш зручних польотних програм на Кіпр взимку зберігає авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України". У період зимової навігації найбільший український авіаперевізник літає в аеропорт Ларнаки двічі на тиждень – по четвергах і неділях. Тож ви можете легко спланувати як поїздку просто розвіятися на уїк-енд, так і повноцінну відпустку на тиждень і довше.

МАУ літає з Києва до Ларнаки двічі на тиждень / фото Марина Григоренко

З київського аеропорту "Бориспіль" авіарейси МАУ вилітають о 10:15 ранку, тож вам не доведеться занадто рано прокидатися, з прибуттям о 13:05 в Ларнаку. Оскільки час в Україні та на Кіпрі однаковий, політ займає трохи менше трьох годин.

Летіти з Києва до Ларнаки менше трьох годин / фото Марина Григоренко

На всі процедури в аеропорту прибуття, включаючи паспортний контроль і ПЛР-тестування, йде близько півгодини, тож ви якраз звільнитеся до часу заселення в готель. З Ларнаки рейс дуже зручно вилітає о 14:40, з прибуттям до Києва о 17:45.

Чим зайнятися на Кіпрі взимку

Хоча у багатьох українців Кіпр досі в першу чергу асоціюється з літнім відпочинком на пляжі біля моря, насправді, відпочинок з листопада по березень на цьому острові вічного тепла і сонця має чимало переваг, якими вже давно успішно користуються європейські туристи.

Ціни в кіпрських готелях взимку набагато нижчі / фото Марина Григоренко

По-перше, ціни в кіпрських готелях в цей час істотно нижчі, а тому відпочинок в розкішному СПА-готелі на березі моря дозволити собі буде набагато легше. По-друге, туристів в цей час на вулицях набагато менше, тож ви зможете спокійно все роздивитися-спробувати, уникнувши черг і стовпотворінь. Ну і, по-третє, взимку набагато приємніше гуляти по кіпрським визначним пам'яткам, ніж під палючим сонцем влітку.

Як не крути, а середня температура взимку на Кіпрі становить +18 градусів, тож, за бажання, навіть в грудні можна спокійно купатися в морі (якщо немає шторму), єдине, що виходити з води все ж буде прохолодно.

Тільки варто врахувати – температура в містах біля моря і в селах в горах може відрізнятися приблизно на 10 градусів, тож подбайте про теплий одяг, якщо вирішите вирушити в гірську місцевість.

У гірській місцевості Кіпру холодніше і навіть жовтіє листя / фото Марина Григоренко

Водночас, в Міністерстві туризму Кіпру визнають: довгий час існувало не так вже й багато варіантів дозвілля на острові взимку, проте тепер цю ситуацію взялися активно виправляти, запустивши нові турпродукти. Групі журналістів з України пощастило одними з перших з ними ознайомитися.

Різдвяні селища на Кіпрі

Одна з новинок цього року на Кіпрі – традиційні різдвяні селища, розташовані в гірській місцевості Троодос недалеко від Пафосу і Лімассола. Справа в тому, що культура різдвяних ярмарків на сонячному острові, де основною релігією є православ'я, не дуже розвинена. Але ж багато туристів якраз і їдуть до Європи взимку, щоб помилуватися святковими вогниками і випити ароматного глінтвейну. Тож Кіпр вирішив не відставати.

Так кіпрські селища прикрашають до Різдва / фото Марина Григоренко

Цього року в програму потрапили п'ять селищ – Агрос (Agros), Платрес (Platres), Кіперунта (Kyperounta), Калопанайотіс (Kalopanayiotis) і Какопетрія (Kakopetria). Ми відвідали кожне з них і сміливо можемо заявити – всі вони унікальні, незважаючи на те, що оформлені в єдиному стилі, й за масштабами поступаються класичним європейським ярмаркам, до яких ми звикли. 

До різдвяних містечок на Кіпрі підходять з креативом / фото Марина Григоренко

А вся справа в тому, що на прилавках різдвяних містечок кіпрських селищ ви не знайдете однакових товарів. Кіпріоти дуже цінують локальність брендів, виробляючи товари з того, що є на території конкретного регіону. І нехай вас не вводить в оману невелика площа острова – клімат там дуже навіть різноманітний, звідси і продукти в різних регіонах абсолютно різні.

Кожне селище пропонує щось своє / фото Марина Григоренко

Наприклад, в Платресі туристам готові запропонувати продукцію з лаванди і в'язані речі, а в Агросі – товари з пелюсток троянди і прикраси ручної роботи.

Ярмарок в Платресі / фото Марина Григоренко

Ну а нашим абсолютним фаворитом стало різдвяне селище в Какопетрії, де місцеві жителі підійшли до оформлення містечка з особливим креативом. Тут вам і резиденція святого Василіса (кіпрська версія Діда Мороза), і святковий оркестр, і ельфи на конях, і характерна для регіону яблучна продукція, і навіть безкоштовний глінтвейн!

Різдвяне селище в Какопетрії – наш абсолютний фаворит / фото Марина Григоренко
Різдвяне селище в Какопетрії / фото Марина Григоренко

Взагалі, Кіпр в новорічно-різдвяний період – це щось особливе! На вулиці тепло, снігу немає, пальми і квіти навколо – і все це в святкових вогниках і декораціях!

Вивчаємо традиційні ремесла на Кіпрі

Влада Кіпру вельми дбайливо ставиться до збереження традиційних ремесел і побуту, тому жителі селищ отримують істотні дотації одразу за двома програмами – на ремонт будинків за умови, що вони збережуть їхній історичний вигляд, і на розвиток фермерських господарств. Таким чином виграють всі: й сільське населення підтримується, й туристичні родзинки створюються.

Так, в селі Летумбу (Letymbou) у Sofia's house вам розкажуть секрети приготування традиційного кіпрського сиру халумі та святкового хліба, які господиня будинку пані Софія готує ось уже кілька десятків років. Повірте, це неймовірно смачно, і ви ніде більше такого не спробуєте!

Sofia's house в селищі Летумбу / фото Марина Григоренко
Sofia's house в селищі Летумбу / фото Марина Григоренко

В якості бонусу зможете подивитися, як виглядає типовий будинок в кіпрському селищі – господарі дбайливо оформили кілька кімнат в традиційному стилі.

Sofia's house в селищі Летумбу / фото Марина Григоренко

У селищі Аногіра (Anogyra) в Paradosiako ви зможете ближче познайомитися з продукцією з ріжкового дерева. На Кіпрі ця рослина, також відома як кероб, користується великою повагою, адже вона не раз рятувала місцеве населення від голоду в період посухи. Роблять з неї як порошок для випічки, так і сироп, яким можна приправляти традиційний кіпрський йогурт, і солодощі, що на смак нагадують карамель. І найголовніше, все це без цукру повністю з натуральних продуктів!

Плоди ріжкового дерева / фото Марина Григоренко
Йогурт з ріжковим сиропом / фото Марина Григоренко

Тим часом у Платресі (Platres) у туристів є можливість долучитися до народного ремесла. Наприклад, ми спробували зробити новорічні іграшки з глини. Мало того, що процес цей дуже заспокоює і ви ніби знову відчуєте собі дитиною, так ще й зроблений своїми руками сувенір додому зможете відвезти.

Робимо різдвяні іграшки в Платресі / фото Марина Григоренко
Робимо різдвяні іграшки в Платресі / фото Марина Григоренко

Ще одна цікава локація на Кіпрі – селище Омодос (Omodos), що користується особливою популярністю серед туристів. Приваблює воно гостей як кількома історичними пам'ятками – Церква Воздвиження Хреста і старовинний винний прес, так і своєю атмосферою.

Церква Воздвиження Хреста в Омодосі / фото Марина Григоренко
Старовинний винний прес в Омодосі / фото Марина Григоренко

Якщо ви хочете побільше інстаграмних фото маленьких світлих будиночків з кольоровими дверима і віконницями серед вузеньких мощених вуличок, вам однозначно варто сюди заїхати! Більш того, в цьому селищі запросто можна зупинитися на пару днів.

Селище Омодос на Кіпрі / фото Марина Григоренко
Селище Омодос на Кіпрі / фото Марина Григоренко

А ще, якщо будете в Омодосі, обов'язково зайдіть на обід до ресторану To Katoi в історичній будівлі. На нашу скромну суб'єктивну думку, тут нас пригощали одним з найсмачніших мезе на Кіпрі!

Винний туризм на Кіпрі

Ми просто зобов'язані окремим пунктом виділити винний туризм на Кіпрі, адже це ремесло на острові з'явилося набагато раніше, ніж у багатьох інших виноробних регіонах Європи. Ось тільки так уже склалося історично, що виноробство на острові періодично знищувалося за часів тих чи інших правителів. Плюс, враховуючи скромні розміри Кіпру – місцеві вина ви рідко знайдете в закордонних магазинах, адже запасів вина на острові вистачає тільки на те, щоб покрити потреби місцевих жителів і туристів.

На Кіпрі росте 16 "корінних" сортів винограду / фото Марина Григоренко

Отже, всього на Кіпрі росте 16 "корінних" сортів винограду, наймасовішими з яких вважаються білий Ксінестері та червоний Мавро. Одним з найдавніших і найвідоміших кіпрських вин є Коммандарія – десертне вино, яке роблять на основі змішування двох вищевказаних сортів винограду.

Цікаво, що 40% кіпрського вина споживають туристи, і з'ясувати це вдалося в 2020 році – саме настільки впали продажі вина на Кіпрі, коли він був закритий для іноземців. Покуштувати кіпрське вино туристи можуть як в ресторанах, так і відправившись в тур по місцевих виноробнях. Як правило, це невеликі господарства в гірській місцевості, де винні традиції зберігають ось уже кілька поколінь.

Zambartas Wineries на Кіпрі / фото Марина Григоренко

Одним з "батьків" сучасного виноробства на Кіпрі вважається Акіс Замбартас, який будучи зовсім молодим, ще в 1970-х роках відправився вивчати це мистецтво до Франції. Повернувшись додому, він почав активно розвивати виноробство на Кіпрі, створивши одну з найуспішніших приватних виноробень країни – Zambartas Wineries, розташовану в передгір'ї Троодоса недалеко від Лімассола.

Маркос Замбартас з любов'ю розповідає про своє вино / фото Марина Григоренко

У наші дні справу успішно продовжує його син Маркос, який підкріпив традиційні знання вин Старого Світу досвідом Нового світу, відправившись вивчати виноробство в далекій Австралії. В результаті у нього вийшов неймовірно цікавий продукт, що ввібрав в себе краще від двох шкіл.

Нині вина Zambartas користуються великою повагою як на Кіпрі – їх купують ресторани і приватні магазини, так і закордоном – в енотеках декількох європейських країн можна відшукати лімітовані серії цього кіпрського вина.

Дегустація в Zambartas Wineries / фото Марина Григоренко

Ну а туристи можуть відправитися на дегустацію у виноробню під чуйним керівництвом її власника. Коштує таке задоволення всього 12,5 євро, в які входять одна з чотирьох програм дегустації на вибір і закуски. Тут же можна купити вино за цілком демократичними цінами – від 6 до 20 євро за пляшку.

Zambartas Wineries на Кіпрі / фото Марина Григоренко

Ще одна цікава кіпрська виноробня розташована в селищі Летумбу – Makarounas Boutique Winery, де виноробні традиції розтягнулися на чотири покоління. Особливою гордістю виноробні вважається рожеве вино Minthy.

Makarounas Boutique Winery на Кіпрі / фото Марина Григоренко

Приїхати сюди можна як просто посидіти в ресторані, так і на дегустацію – звичайну за 10 євро і преміум за 20 євро. Вартість пляшки вина тут коливається від 7 до 17 євро.

Їжа на Кіпрі

Ми вже згадували вище традиційне кіпрське мезе, а тепер додамо трохи конкретики. Мезе – це не конкретне блюдо, а ціле меню, яке подається в три етапи.

Мезе на Кіпрі / фото Марина Григоренко

В якості страртерів тут зазвичай подають кілька видів намазки – тахіні (з кунжуту), хумус (з нуту), тарамасалата (з рибної ікри) і дзанзікі (з йогурту з огірком), а також найрізноманітніші салати. До основних страв відносяться шашлики, кебаби, мусака, печеня, запечені овочі, картопля, равіолі, запіканка і багато іншого. Як десерт йде всіляка випічка, баклава і фрукти, а на Новий рік прийнято пекти Васілопіту – пиріг з монеткою, захованою всередині.

Кіпрська баклава / фото Марина Григоренко

Подають мезе на Кіпрі, як правило, в тавернах. Крім згаданого вище To Katoi в Омодосі, нас також пригостили своїми варіаціями мезе в тавернах Stou Rushia у Ларнаці та Symposion у селищі Пелендрі, й кожна змогла по-своєму здивувати. Найбільш "легка" для шлунка порція мезе чекала нас в ресторані Pier One в Лімассолі.

Взагалі, ключова особливість кіпрської кухні полягає в тому, що вона досить проста. Тут прийнято готувати свіжі страви на один раз з локальних продуктів, тому в кожному регіоні одна і та ж сама страва може бути абсолютно різною на смак.

При цьому кіпріоти – нація м'ясоїдів. Основними тут є баранина, свинина і курятина, а ось телятину знайти складно, оскільки корови на Кіпрі не прижилися.

На Кіпрі переважає м'ясна кухня / фото Марина Григоренко

Тому і молочка тут переважно з козячого та овечого молока. В першу чергу, це традиційний йогурт – густіший, ніж в Греції, який подають з найрізноманітнішими добавками – від солодких до солоних. Також в пошані два види сиру – халумі (суміш овечого і козячого молока) і анарі (чимось схожий на рікоту). Подають їх також абсолютно в різному вигляді – від сирого або копченого до смаженого.

Кіпрський сир халумі / фото Марина Григоренко

А ось, всупереч розхожій думці, рибної продукції на Кіпрі не так вже й багато – переважно в прибережних великих містах, де більш сучасна кухня. У селах же ви рибу знайдете рідко.

Фрукти на Кіпрі найрізноманітніші / фото Марина Григоренко

Особливо цінують на Кіпрі "дари природи" – овочі, гриби і трави, а також фрукти, які тут ростуть найрізноманітніші, від екзотики до класики.

Традиційна кіпрська кава / фото Марина Григоренко

П'ють на Кіпрі, як правило, міцну каву дрібного помелу, яку готують на піску, або ж холодну каву фраппе. 

Сезон цитрусових на Кіпрі триває з жовтня аж до квітня / фото Марина Григоренко

Також тут популярні вищезгадані вина, місцеве пиво KEO і лимонади з цитрусових, сезон яких на Кіпрі триває з жовтня аж до квітня.

Милуємося природою Кіпру взимку

Оскільки кіпрська кухня досить ситна, важливо не забувати тримати себе в тонусі, регулярно влаштовуючи прогулянки. І саме зимовий період для цього підходить найкращим чином.

Археологічний парк Пафосу / фото Марина Григоренко

Наприклад, в Пафосі можна відправитися в Археологічний парк Пафосу під відкритим небом, що внесений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і являє собою розкопки античного міста Неа-Пафосу.

Особливо парк пишається своїми добре збереженими мозаїками римського часу. Також на території парку знаходяться руїни інших споруд II століття н.е., в тому числі агори і одеона.

Знамениті мозаїки в Археологічному парку Пафосу / фото Марина Григоренко

Відвідувати парк найкраще саме взимку, адже відкритий він з 8:30 до 17:00, а влітку тут в ці години на Кіпрі нереальна спека, та й туристів багато. Якщо ж приїдете сюди в лютому-березні, то потрапите на розпал сезону квітів і зелені – саме в цей час на Кіпрі повноцінна весна, тоді як в травні все це поступово починає вигоряти.

Археологічний парк Пафосу взимку / фото Марина Григоренко

Ще одна цікава локація між Пафосом і Лімассолом – легендарне місце народження Афродіти Petra tou Romiou. За легендою, саме в цьому місці богиня краси і любові вийшла на берег, народившись з морської піни (хоча насправді це була не піна, але ви вже самі почитайте). Місце неймовірно мальовниче, і саме взимку тут особливо заспокійлива атмосфера, коли немає натовпів туристів.

Легендарне місце народження Афродіти / фото Марина Григоренко

До слова, на Кіпрі існує цілий маршрут Афродіти, по ходу якого можна буде подивитися відразу кілька пам'яток, так чи інакше пов'язаних з давньою богинею.

Взагалі, Кіпр – це той випадок, коли замовити організовану екскурсію зовсім не гріх. По-перше, враховуючи розміри Кіпру, громадський транспорт тут доїжджає далеко не до всіх цікавих локацій. Звісно, можна взяти машину напрокат, але варто враховувати, що рух тут лівосторонній, а тому водіям, які звикли до правостороннього руху, спочатку буде складно, особливо в горах. З іншого боку, Кіпр оповитий всілякими легендами, послухати які буде ну дуже цікаво. Ми, наприклад, дізналися купу захоплюючої інформації від нашого гіда Анни.

Кіпр оповитий легендами / фото Марина Григоренко

Ще одна цікава природна локація на Кіпрі – гори Троодос (Troodos Mountains), які є справжньою віддушиною для місцевих жителів і туристів в будь-який час року. Тут приблизно на 10 градусів прохолодніше, ніж на узбережжі, і багато зелені, а тому в горах набагато легше переносити спеку.

Гори Троодос на Кіпрі / фото Марина Григоренко

В останні роки влада Кіпру почала активно розвивати Троодос в плані пішого туризму і хайкінга. Тут обладнано кілька маршрутів, будуються готелі та гостьові будиночки, сюди ходять автобуси, є непогані дороги, тож напрямок вельми перспективний в будь-який час року.

Водоспад Мілломеріс на Кіпрі / фото Марина Григоренко

Ми, наприклад, встигли зазирнути на водоспад Мілломеріс. Місце дуже мальовниче і абсолютно нетипове для Кіпру.

Ще один цікавий факт – Кіпр користується великою популярністю серед любителів спостерігати за птахами, адже через територію острова проходять основні міграційні шляхи пернатих. Найкраще з цими цілями приїжджати на Кіпр восени і навесні, але і взимку вас чекає дещо цікаве. В нашому минулому матеріалі ми ділилися своїм невдалим досвідом спостереження за фламінго в Ларнаці – тоді замість рожевих красенів на нас чекало висохле соляне озеро без будь-яких ознак життя. Так ось в грудні фламінго вже прилетіли! Тільки не забудьте взяти бінокль, щоб краще їх роздивитися.

Можливо, ви не бачите фламінго, але вони є! / фото Марина Григоренко

Якщо ж вирішите гарненько прогулятися, але щоб в межах міста – радимо вам звернути увагу на набережну Лімассола, яка тягнеться більше 10 кілометрів і закінчується біля гавані Limassol Marina, яку, до того ж, дуже красиво прикрашають до Нового року.

Limassol Marina взимку / фото Марина Григоренко

СПА-відпочинок на Кіпрі взимку

І останнє, але не менш важливе. Саме взимку на Кіпрі можна гідно оцінити можливості місцевих СПА-курортів, адже як приємно після прогулянок поніжитися в сауні або теплому басейні, коли море до цього не дуже підходить!

Готель Parklane, A Luxury Collection Resort & Spa / фото Марина Григоренко

Також СПА-комплекси прийдуть вам на допомогу, якщо раптом зіпсується погода. Дощі на Кіпрі бувають не так вже й часто, проте в грудні-січні вас запросто може наздогнати штормове попередження, і його все ж краще перечекати в готелі.

СПА в готелі Parklane, A Luxury Collection Resort & Spa / фото Марина Григоренко

Під час нашої поїздки на Кіпр, поки пару годин лив дощ, ми встигли випробувати на собі СПА-комплекс в готелі Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa у Лімассолі, який люб'язно прийняв нашу туристичну групу. Ось уявіть – ви лежите в теплому басейні з морською водою, потім переміщаєтеся в сауну, а за вікном ллє дощ. Магія, чи не так?

Номери в готелі Parklane, A Luxury Collection Resort & Spa / фото Марина Григоренко
Номери в готелі Constantinou Bros Athena Royal Beach Hotel / фото Марина Григоренко

У Пафосі ж ми зупинялися в готелі Constantinou Bros Athena Royal Beach Hotel, який також пропонує широкий набір СПА-послуг. Цікаво, що в цьому готелі є окремі сауни і басейни для любителів відпочивати без одягу.

Марина Григоренко

Редакція дякує Міністерству туризму Кіпру і авіакомпанію "Міжнародні Авіалінії України" за допомогу в організації поїздки

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся