До Туреччини сміливо можна летіти за враженнями, сонцем і морем: там безпечніше з точки зору противірусної оборони, ніж в Україні

Заморська відпустка без коронавірусу: турецька влада і бізнес розробили масштабну систему протидії Covid-19 для безпечного туристичного сезону

20:54, 14.07.2020
13 хв. Туризм

УНІАН проінспектував аеропорт, готелі та туристичні визначні пам'ятки Туреччини на предмет противірусної безпеки. Шансів заразитися коронавірусом там, на нашу думку, набагато менше, ніж в Україні.

Цей матеріал доступний російською мовою

Туреччина стала першим туристичним напрямком для громадян України, який відкрив свої кордони для відпочиваючих без будь-яких незручностей, пов'язаних з глобальною пандемією Covid-19. Анкара і Київ домовилися про те, що ані по прибуттю на берег турецький, ані після повернення на Батьківщину українцям без ознак застуди не доведеться проходити обов'язкове тестування на ковід або самоізоляцію.

Всі бажаючі зможуть проходити тестування на коронавірус прямо в аеропортах Туреччини. Для тих пасажирів, температура тіла яких буде понад 37,8 градуси, таке тестування обов'язкове.

Відео дня

Турецькі влада, аеропорти та представники туристичного бізнесу виконали чималу роботу для того, щоб гості Туреччини відчували себе у безпеці та не боялися провести відпустку на території країни. Водночас, за спостереженнями УНІАН, всі заходи безпеки, розроблені та реалізовані таким чином, щоб не доставляти дискомфорту відпочиваючим.

Так, туристам, що прилітають в аеропорт Даламан, на відміну від українського "Борисполя", не міряють температуру тіла індивідуально, створюючи черги і затори на виході з літака. На турецькій землі всіх пасажирів сканує високочутлива камера, що визначає температуру гостей. Вона підсвічує пасажирів з підвищеною температурою на моніторах, за якими працівники служби безпеки аеропорту спостерігають за прибулими. Людей з підвищеною температурою відразу виводять з потоку, що рухається до паспортного контролю – таким чином, мінімізуючи можливий час контакту "гарячого" мандрівника з іншими. До речі, з літака в "рукав", що веде в аеропорт, не можна ступити без маски на обличчі. Зрозуміло, що і по самому аеропорту без маски переміщатися не можна. Тут важливо зробити уточнення: хоча авіаперевізники і вимагають від пасажирів перебування на борту літака виключно в масці, деякі мандрівники намагаються зняти (або опустити нижче рівня носа) свої засоби індивідуального захисту під час польоту. Зокрема, автору цих рядків довелося двічі за час польоту робити зауваження сусідові по салону – бортпровідники не завжди встигають помітити порушників. Однак представник аеропорту контролює виконання подорожуючими противірусних заходів прямо біля дверей літака.

Ковід не пройде. Служба безпеки аеропорту «Даламан» побачить кожного гостя з підвищеною температурою
Моніторинг пасажирів в аеропорту «Даламан»

Весь аеропорт заповнений інформаційними плакатами, що пояснюють різними мовами заходи для протидії поширенню не тільки ковід-19, але й інших інфекційних захворювань, а також розповідають про симптоми коронавірусної хвороби. Всі місця скупчення людей – черги на паспортний контроль, зони видачі багажу, реєстрації на рейс і так далі – розмічені мітками на підлозі, що забезпечують безпечну дистанцію для відвідувачів. Усюди на тій же підлозі – просочені дезінфікуючими засобами килимки.

Весь багаж, що прибуває в аеропорт (і завантажується з аеропорту в літаки), піддається ретельній дезінфекції. Єдина незручність, пов'язана з цим для туристів – на видачу багаж доводиться чекати трохи довше звичайного, тому, як переконався УНІАН, немає особливої необхідності поспішати пройти паспортний контроль "в перших рядах". Правда, деякі гості з України як зазвичай намагаються ігнорувати необхідну соціальну дистанцію і збиватися в більш тісні ніж слід було б, групи – однак, в даному випадку, безпека пасажирів – виключно в їхніх руках. Персонал аеропорту невпинно нагадує про необхідність слідувати вказівниками і правилами, й, врешті-решт, більшість відпочиваючих все ж шикуються по розмітці.

Деякі українські гості надто поспішають, невиправдано наближаючись один до одного
Деякі українські гості надто поспішають, невиправдано наближаючись один до одного

Періодично в будівлі аеровокзалу на повну потужність включається вентиляція – примусово оновлюючи і фільтруючи повітря.

На виході з аеропорту гостей Туреччини зустрічають таксисти – всі поголовно в масках, а також автобуси, надані туроператорами – водії в масках, туристів всередину пускають тільки з маскою на обличчі (хоча деякі українські туристи, за спостереженнями журналістів, намагаються проігнорувати безпеку свою та оточуючих і намагаються зняти або опустити маску нижче носа, ледь опинившись у громадському транспорті. Таким безтурботним гостям турки роблять делікатні зауваження).

Вийшовши з аеропорту на вулицю, помічаєш, наскільки більш відповідально в Туреччині ставляться до масочного режиму, ніж в Україні
Вийшовши з аеропорту на вулицю, помічаєш, наскільки більш відповідально в Туреччині ставляться до масочного режиму, ніж в Україні

На зворотному вильоті з аеропорту Даламан схема контролю безпеки здоров'я подорожуючих трохи більше нагадує український аеропорт "Бориспіль" - перед доступом в загальний зал аеропорту зі стійками реєстрації, пасажирам потрібно пройти первинний контроль безпеки – рамку металодетектора і просканувати багаж в рентген-апараті (після реєстрації на рейс більш суворий контроль безпеки перед доступом в зал очікування аеропорту слід пройти повторно). Відразу після проходження металодетектора кожному пасажиру вимірюється температура безконтактним цифровим термометром. Однак, на турецькому березі момент проникнення в аеропорт все ж краще продуманий на предмет комфорту пасажирів: розмічена мітками соціальної дистанції черга на первинний контроль безпеки знаходиться всередині кондиціонованої будівлі аеропорту, тож мандрівники очікують проходження процедур безпеки не під палючим сонцем або дощем, як в "Борисполі", де людям доводиться товпитися в очікуванні дозволу на вхід в аеропорт на вулиці.

Первинний контроль безпеки аеропорту «Даламан» набагато більш комфортно облаштований для мандрівника, ніж українські аналоги

Весь аеропорт заповнений засобами дезінфекції рук, тому цю процедуру можна пройти де завгодно в будь-який момент – на стійках реєстрації, у вбиральнях, магазинах дьюті-фрі або кафе. Також в аеропорту доступні одноразові маски.

За межами аеропортів Туреччина також радує око більш серйозним ставленням до противірусної безпеки, ніж, наприклад, Україна. На вулицях більшість людей носять маски, всі працівники сфери послуг, з якими українським журналістам довелося зустрітися в містах Даламан, Дальян і Мармарис, працювали і спілкувалися з клієнтами виключно в засобах індивідуального захисту. У багатьох об'єктах сфери послуг, готелях та органах державної влади прямо на вході можна розжитися безкоштовною одноразовою маскою, а загальнодоступні санітайзери для рук в Туреччині розміщені буквально на кожному кроці. На рекламних площах – лайтобоксах та білбордах – у турецьких містах все заповнено інформацією про індивідуальні заходи щодо протидії ковід-19 різними мовами.

"Наші пляжі облаштовані так, щоб люди могли перебувати на них, дотримуючись безпечної дистанції. І, звичайно, влада країни і регіонів подбала про те, щоб маски і засоби дезінфекції були доступні для абсолютно всіх людей", - каже мер популярного туристичного міста Мармарис Мехмет Октай.

Мер популярного курорту Мармарис пишається тим, що масками і санітайзерами забезпечені всі жителі та гості Туреччини. До нього в мерію можна зайти, щоб розжитися безкоштовними масками

Особливо ретельно до безпеки туристів підготувалися також турецькі готелі. Зрозуміло, кожному гостю при заселенні вимірюють температуру, повсюдно в готелях розміщені засоби для дезінфекції рук і коробки з безкоштовними масками.

Турецькі готелі дезінфікуються і обробляють багаж, що надходить до них, не гірше за інфекційні лікарні

У проінспектованому журналістами з України Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & Spa, крім цього, вхід в ресторани дозволений тільки в масках і після додаткового вимірювання температури.

Не поміряєш температуру – не поснідаєш. Заходи безпеки на вході в ресторан готелю Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & Spa

Якщо гість забув у номері маску – не біда: в готелі всюди на стінах висять десятки коробок з масками, і скрізь, навіть у ліфтах, розміщені ємності з санітайзерами.

В Hilton Dalaman Resort and Spa засоби індивідуального безпеки буквально оточують кожного гостя

Крім того, традиційні шведські столи в готелі нікуди не поділися – однак, тепер їжа захищена скляною перегородкою, що відокремлює її від гостей, і відвідувачеві їжу видають одягнені в засоби індивідуального захисту і оброблені санітайзером рукавички працівники ресторану – достатньо попросити їх про щось або вказати їм пальцем на бажане блюдо або продукт. На всякий випадок засклили навіть зону видачі їжі, що готується при високій температурі безпосередньо для клієнта.

Сніданок під надійним захистом
Сніданок під надійним захистом

"Ми дезінфікуємо всі валізи прибуваючих гостей перед їхньою доставкою в номери. При щоденному прибиранні номерів також проводимо їхню повну дезінфекцію озоном. Меблі, в тому числі, розміщені на вулиці – в наших барах і ресторанах – дезінфікуємо двічі на добу", - розповідає Тунч Батум, генеральний директор готелю Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & Spa.

Керуючий Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & Spa Тунч Батум і його команда зробили все можливе, щоб постояльці були недосяжні для вірусів

Вжиті заходи настільки серйозні, що дезінфікуються навіть, наприклад, дистанційні пульти від телевізора, і запаковуються у герметичні пакети. Так само і столові прилади – практично з жодним предметом без дезінфекції не можуть взаємодіяти два різних гостя.

Навіть телевізійний пульт ДУ дезінфікується індивідуально для кожного гостя
Навіть телевізійний пульт ДУ дезінфікується індивідуально для кожного гостя

"Ми зробили все можливе, щоб туристи почувалися в безпеці, й насправді були в безпеці, - говорить член ради директорів групи компаній YDA, що управляє аеропортом "Даламан" Хамді Гювенч. – І ми дуже чекаємо на гостей з України!"

Турецькі аеропорти скучили за українськими пасажирами і зробили все можливе, щоб подорожувати до Туреччини було безпечно. Хамді Гювенч, керуючий аеропортами групи компаній YDA, розповідає про виконану його командою роботу з протидії ковід-19
Хамді Гювенч на зустрічі з українськими журналістами зазначив, що в країні дуже чекають на гостей з України

"Наші державні органи, страхові компанії та медичні установи також готові реагувати на будь-які можливі інциденти і надавати всю необхідну допомогу. Приїжджати до нас в гості дійсно настільки безпечно, наскільки це можливо, - додає почесний Консул України в області Мугла і президент групи компаній YDA Хусейн Арслан. – Тим більше, що Туреччина і Україна – насправді братські держави, наші громадяни можуть подорожувати між нашими країнами за внутрішньою ID-карткою, не потрібен навіть закордонний паспорт. І ми говоримо всім українцям: ласкаво просимо!".

Почесний Консул України в області Мугла і президент групи компаній YDA Хусейн Арслан хоче, щоб українці та турки більше дізнавалися один про одного і частіше приїжджали в гості один до одного

В цілому, загальне відчуття від інспекції готелів, закладів громадського харчування, прогулянкових катерів та аеропортів Туреччини у УНІАН залишилося найпозитивнішим. В цій популярній серед туристів країні в очі кидається куди більш серйозне ставлення суспільства до боротьби з поширенням коронавіруса, ніж, на жаль, в Україні. Додайте до цього практично повну відсутність росіян, та й взагалі нетипово скромну загальну кількість відпочиваючих – що дає можливість насолоджуватися майже порожніми пляжами і без зусиль дотримуватися там соціальної дистанції – а також пов'язані з загальним падінням туристичного потоку вражаючі знижки – і альтернативи для проведення літньої відпустки мальовничому Залізному Порту або переповненій порушниками заходів безпеки Одесі почнуть проглядатися.

Судячи за рекордними темпами зростання числа чартерів, що курсують вже тиждень між Туреччиною і Україною, перші тисячі наших співвітчизників вже оцінили перспективи, що знову відкрилися перед ними. А до кінця сезону ще є кілька місяців.

У найближчі дні чекайте на УНІАН докладний звіт про красу Даламану, Мармаріса і околиць, особливості місцевого гостинності, пляжі, їжу і вина.

Михайло Ганницький, фото автора

Редакція дякує Офіс з питань культури та інформації посольства Турецької Республіки в Україні та Travel Press Club Ukraine за організацію поїздки

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся