REUTERS

Президент України Петро Порошенко заявляє, що Росія буде змушена погодитись на введення миротворців на Донбас, як це передбачає відповідне рішення Ради Безпеки ООН.

Про це глава держави сказав в ефірі телеканалу «Прямий».

За його словами, цей план передбачає рішення Ради Безпеки ООН щодо запровадження миротворчої місії під егідою ООН, яка роззброїть незаконні збройні формування на окупованих територіях Донбасу.

Відео дня

Читайте такожЛише 49% жителів Донбасу вважають РФ стороною конфлікту на сході України - опитування

«Росія повинна буде вивести свої окупаційні війська з території Донбасу, а також забезпечить виведення важкої техніки і артилерії з окупованої території. Також буде забезпечено виконання всіх безпекових умов для початку політичного процесу. Буде повернуто контроль України над неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону», - зазначив Порошенко.

Він нагадав, що «всі ці пункти є у підписаних Путіним Мінських домовленостях. І сьогодні миротворці будуть гарантами виконання цих положень».

Крім того Порошенко також повідомив, що ще є платформа деокупації Криму, яка активно обговорюється з партнерами України – країнами-членами НАТО.

«Сьогодні ми твердо переконані, що ні інцидент в Азовському і Чорному морях, який є актом агресії проти нашої держави, де-факто окупація Керченської протоки не є прийнятними. Мають бути вжиті рішучі заходи щодо деокупації і забезпечення свободи мореплавства і подолання наслідків незаконної анексії Криму», - зазначив президент.

Він зауважив, що Росія вже платить високу ціну за це, та несе серйозні втрати в економіці в результаті дії санкцій, запроваджених проти неї світом.

«Це вже стає для Росії як «валіза без ручки». І у Росії не буде іншого виходу ніж сісти за стіл переговорів і виконувати міжнародні угоди, які були підписані, в тому числі і за участю РФ», - додав Порошенко.