Володимир Путін / REUTERS

Президент Росії Володимир Путін перехопив ініціативу в питанні введення на Донбас міжнародної миротворчої місії. Кремль розраховує, що миротворці прийдуть на схід України на його умовах.

Якої тактики дотримується президент РФ, розповів російський опозиційний політик, колишній депутат Держдуми Ілля Пономарьов, передає «Обозреватель».

На питання, чи можуть з'явитися миротворці на Донбасі, Пономарьов відповів: "Я думаю, що можуть, що це дійсно найреальніший шлях припинити війну. Мінські угоди вирішували інше питання – як вивести конфлікт з гарячої фази, але щоб його припинити, треба щось інше. Миротворці саме можуть бути відповіддю, якщо домовитися, що вони виконують не тільки функцію розмежування, а й громадянської адміністрації на цій території".

Відео дня

Читайте такожКваснєвський назвав дві мети Путіна, з яких Україна є головною

За його словами, у Росії "лукава позиція" в питанні миротворців, оскільки "Кремль любить будь-які аргументи перевертати і перекручувати на свою користь".

"Путін каже, що миротворці – це його ініціатива. Ми пам'ятаємо, що спочатку це пропонував президент України, але Путін намагається перетягнути ковдру на себе і каже – "ні, це ми самі і пропонували". Після цього починаються довгі перемовини щодо того, як це робити – диявол у деталях", – зазначив російський опозиціонер.

"Початкова пропозиція Кремля була, що миротворці – це лінія розмежування, яка розводить різні сторони. Зрозуміло, що це неприйнятний варіант. Потім після переговорів у Німеччині Путін погодився, що нехай миротворці будуть по всій території "ДНР" і "ЛНР", але не було згоди на те, що вони будуть виконувати функції цивільної адміністрації. На цю тему вони зараз і намагаються домовитися", – пояснив він.

На думку Пономарьова, Москва має намір остаточно поставити крапку в питанні миротворців, після того, як в Україні відбудуться вибори. Зараз у Кремлі переконані, що в Україні "домовлятися нема з ким".