Втрати окупантів сягнули рекорду / фото wikimedia.org

Вторгнення росіян в Україну стало найпровальнішою та найганебнішою кампанією для РФ за весь час існування. Втрати ж окупаційних військ уже вважаються наймасштабнішими не лише в історії РФ, а й СРСР після Другої світової війни.

На це звернув увагу військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. "Їхня унікальність у тому, що в деякі місяці армія Росії втрачала стільки особового складу або танків, скільки не налічується навіть у деяких арміях країн НАТО", - зазначив Коаленко.

За даними аналітика, рекордним показником втрат особового складу у росіян за два роки повномасштабної війни проти України став грудень 2023 року - 29 970 осіб. Другим за кількістю знищених окупантів став листопад 2023 року - 28 550, а третім січень 2024 року - 26 220. "Це були три місяці дуже жорсткої роботи по живій силі противника, який намагався наступати в складних погодних умовах, а також зазнаючи проблем зі штатним забезпеченням підрозділів, брак фахових офіцерів та особового складу", - пояснив Коваленко.

Відео дня

Він зазначив, що все це сумарно призвело до рекордного завершення 2023 року і початку 2024-го за втратами в особовому складі російських окупаційних військ.

Щодо втрат танків, то експерт зазначив, що найбільше окупанти втратили танків у жовтні 2023 року - 521. Це у два з половиною рази більше, ніж танків на озброєнні Великобританії. "Саме тоді розпочався наступ окупантів на Авдіївку і, на прорив укріпрайону були кинуті сотні одиниць техніки. Перша хвиля наступу провалилася з тріском, а кількість втрачених танків перевищила сотню тільки в районі цього міста", - розповів аналітик.

Наступні штурмові дії в напрямку Авдіївки не були такими за кількістю техніки, що було зумовлено неможливість так швидко компенсувати втрати. "З урахуванням протяжності фронту і площі самого міста Авдіївка, у співвідношенні з силами і засобами, які тоді окупанти задіяли, цей танковий прорив можна вважати найганебнішим в історії воєн і конфліктів, що, по-своєму, теж рекорд", - констатував Коваленко.

При цьому, за даними аналітика, найбільше ББМ російські окупанти втратили в березні 2022 року - 889. Це більше, ніж, наприклад, в армії Франції стоїть на озброєнні ББМ VBCI.

З того місяця, було кілька наближень до цього показника, у травні 2022 року - 872 і в жовтні 2023 року - 843, але перевершити перший, повний місяць протистояння окупантам вони не змогли.

"Російська десантура надовго запам'ятає пекельний березень 2022 року, хоча, якщо вже по правді, пам'ятати його там практично нікому", - іронізує аналітик.

Він зазначив, що в даний час, ББМ у зоні бойових дій стає все менше, оскільки компенсацію втрат російський ВПК не може витягнути до рівня щомісячних потреб. З цього випливає, що навряд чи коли-небудь березневий рекорд 2022-го буде побитий.

Втрати окупантів в Україні

Втрати окупантів за 4 місяці активної фази Авдіївської оборонної операції становили 47 186 осіб. Під час штурму Авдіївки критичних втрат зазнали елітні спецпідрозділи російської розвідки, які командування РФ було вимушене залучати в боях через нестачу піхоти.

Вас також можуть зацікавити новини: