Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреш  / REUTERS

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреш закликав усі сторони дотримуватися "хлібного перемир'я" на Донбасі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у Києві під час спільної прес-конференції з президентом Петром Порошенком.

Читайте такожГенеральний секретар ООН обіцяє забезпечувати підтримку миру в Україні

Відео дня

Гутерреш висловив солідарність з українцями, які страждають внаслідок конфлікту на сході країни, що призвів до переміщення 1,7 млн осіб.

У зв'язку з цим Гутерреш запевнив, що налаштований докласти всіх зусиль, аби знайти шляхи розв’язання проблем.

"Для мене чітко зрозуміло, що український народ має право жити в умовах миру і процвітання й за повної поваги до його незалежності, суверенітету та територіальної цілісності", - наголосив генсек ООН.

"Я вірю, що у такий момент як зараз, за яким ми спостерігаємо, надзвичайно важливо звертатися із закликом до повного дотримання режиму припинення вогню, і зокрема "хлібного перемир'я", який нещодавно було погоджено", - заявив Гуттереш.

Також він підкреслив, що ООН готова підтримувати усі зусилля "нормандської четвірки", Тристоронньої контактної групи із урегулювання ситуації на Донбасі та ОБСЄ й докладати всіх зусиль для врегулювання кризи на сході України.

Читайте такожГолова МЗС Німеччини закликав продовжити "хлібне перемир'я" на Донбасі

"І ви можете бути впевненими, що для нас це - те, що ми зберігаємо на порядку денному, і ця ситуація не забута", - додав Гутерреш.

Як повідомляв УНІАН, 21 червня на засіданні Тристоронньої контактної групи учасники переговорів підтримали звернення місцевих рад Донецької і Луганської областей про необхідність дотримання режиму тиші на час збирання врожаю з 24 червня. Було передбачено встановлення режиму повного припинення вогню вздовж всієї лінії зіткнення на період з 24 червня до 31 серпня. Українська сторона неодноразово заявляла, що бойовики на Донбасі щодня порушують "хлібне перемир'я".