Вкрай малоймовірно, що РФ зможе просунутися в районі Вугледара / скриншот з відео

На поточний момент незрозуміло, чи планує Росія відновити наступ в районі Вугледара. Але навіть якщо окупанти підуть на штурм, вкрай малоймовірно, що вони зможуть просунутися вперед і підтримають операції на інших ділянках фронту.

Такими висновками поділилися аналітики Інституту вивчення війни (ISW) у свіжому звіті про війну в Україні. Експерти написали: "5 березня український Генштаб повідомив, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу наказав командувачу Східним військовим округом (СВО) генерал-полковнику Рустаму Мурадову взяти Вугледар за всяку ціну, на тлі конфлікту між ними через відсутність прогресу і значні втрати в цьому районі, що підтверджує попередню оцінку ISW про те, що Шойгу, можливо, оцінює подальшу придатність Мурадова в якості командувача СВО".

На думку експертів, конфлікт в російському командуванні на тлі величезних втрат під Вугледаром лише сильніше обмежує оперативні можливості ворога. При цьому у РФ спостерігаються проблеми з особовим складом на згаданому напрямку. Командири 155-ї бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту відмовляються йти в наступ. А один з добровольчих "козацьких батальйонів" вирішив не виконувати накази про перехід в атаку через некомпетентність офіцерів. Вищезгадану 155-ту бригаду з моменту повномасштабного вторгнення доукомплектовували сім разів, тому її ефективність дуже низька.

Відео дня

"Якщо Шойгу все ж дасть вказівку Мурадову відновити наступ на Вугледар, Мурадову, ймовірно, будуть потрібні нові резерви живої сили і техніки, щоб виконати ці вказівки. За оцінкою ISW, Шойгу, ймовірно, зустрівся з Мурадовим 4 березня, щоб оцінити можливість відновлення наступальних дій навколо Вугледара, хоча досі не ясно, чи вирішив Шойгу надати Мурадову необхідні для цього ресурси", — додали в ISW.

Окремо аналітики повідомили, що наступ в районі міста не підтримає операції на інших ділянках фронту. Рашисти повинні просунутися на 24 кілометри вперед, і тільки в цьому випадку вони будуть загрожувати українським силам в районі Мар'їнки і Курахово. Однак в ході останнього наступу на Вугледар окупанти не змогли пройти дистанцію 4 кілометри і наблизитися до міста.

Ситуація біля Вугледара: остання інформація

У Генштабі ЗСУ 5 березня повідомили: "У лютому поточного року Путін присвоїв командувачу східним військовим округом Мурадову звання генерал-полковника за доповідь про "успіхи" 155 бригади морської піхоти на Вугледарському напрямку. Зараз Шойгу вимагає від генерала відпрацювати звання і взяти місто за всяку ціну".

У тому ж звіті сказано, що командування 155-ї бригади відмовляється йти в наступ на добре укріплені позиції ЗСУ без забезпечення і підтримки.

Під Вугледаром ледь не ліквідували головного російського пропагандиста Володимира Соловйова. Він прибув в район міста, щоб "підтримати" 155-ту бригаду на тлі провалів.

Вас також можуть зацікавити новини: