Аналітики розповіли про плани Кремля на Україну після окупації \ фото REUTERS

Після повномасштабного вторгнення в Україну логіка застосування Росією військової сили була заснована на розрахунку швидкого успіху з перших днів. А взагалі рішення про напад - це стратегічна помилка особисто президента РФ Володимира Путіна.

Про це йдеться у звіті аналітиків Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI), передає Голос Америки. Аналітики зазначили, що більша частина планів Росії зосередилася на тому, що робити після так званої перемоги, коли Київ буде окуповано за три дні.

У звіті наведено деякі деталі таких планів. Так, першим заходом стало б використання місцевих російських агентів для допомоги у захопленні влади. Окремо кадировці займалися б полюванням на українців, яких у РФ вважають організаторами руху опору і тих, хто пов'язаний з Революцією Гідності в 2014 році. Кремль планував з ними розправитися.

Відео дня

Третім напрямком мала стати пацифікація українців через ізоляцію громад. Організаторів протестів на місцях виявляли б і ліквідовували кадировці. У областях, які вважалися в Кремлі проблемними, планувалося влаштувати труднощі з електроенергією, комунальними послугами та вивести звідти фінансові ресурси для подальшої ізоляції і постійної нестабільності в цих областях.

Далі завданням російських військових було захоплення Національного банку України, комунальної інфраструктури. Після цього на сцену вийшов би кум Путіна Віктор Медведчук. У Верховній Раді він мав створити рух за мир, ухвалити резолюції із закликом до капітуляції, щоб "врятувати життя і Україну". А "головними захисниками миру" в Україні, тобто кандидатами на посади у місцевій владі планувалося поставити чиновників, які були частиною агентурної мережі.

Повномасштабне вторгнення РФ в Україну

Відразу після початку нападу на Україну 24 лютого 2022 року російська влада заявила, що планує захопити Київ за три дні. Навколо Києва деякий час точилися запеклі бої, але у підсумку українським військовим вдалося відкинути росіян. Так мрії Кремля про взяття Києва за три дні провалилися. 

Вас також можуть зацікавити новини: