Військовий експерт розповів про великі проблеми в армії РФ / фото ua.depositphotos.com

Заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань Михайло Самусь заявив, що в російській армії існують серйозні проблеми. В окупаційних військах великі труднощі і з бронетехнікою, і з боєприпасами, і з артилерією, і з особовим складом.

"Одна справа – гнати "мобіків", які то розбігаються, то тікають, то не знають, що робити на фронті. Інша справа – та армія, яка була перед 24 лютого торік, коли це все-таки була навчена армія. Люди, які навчалися, були фахівцями у своїй сфері. Зараз таких людей дуже мало, професіоналами може похвалитися якраз ПВК "Вагнер", тому що вони працюють саме в цій сфері. А регулярна армія перетворилася на таке збіговисько, стадо "мобіків", якими дуже важко керувати", – пояснив він в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Самусь наголосив, що проблеми є не тільки в рядовому складі російської армії. Це і сержантський склад, і молодші командири, і командири середньої ланки, яких у Росії – великий дефіцит.

Відео дня

"Без цих фахівців управляти військами просто дуже важко. Легко сказати, наприклад, нумо діяти малими штурмовими групами, але як забезпечити координацію цих малих штурмових груп у реальному масштабі часу? Це можливо тільки в таких конкретних проєктах як ПВК "Вагнер", де цим можна зайнятися, це можна організувати. У регулярних силах, де діє абсолютно інший бойовий статут ще радянського часу, звичайно, дуже важко це все зробити. Хіба що всупереч, а не завдяки, як то кажуть, цьому статуту. Тому зараз дуже така дивна ситуація в російській армії сформувалася", – резюмував експерт.

Проблеми в армії РФ

За останні кілька місяців Росія направила десятки тисяч нових військовослужбовців для посилення лінії фронту в Україні. Однак це мало що змінило, оскільки війська прибули на передову "погано екіпірованими, погано навченими" і "кинутими на поле бою".

Крім того, у військових РФ великі проблеми з боєприпасами. Міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін заявив, що у Росії закінчуються боєприпаси, але Іран і Північна Корея не визнають допомогу Російській Федерації у поповненні її армійських запасів.

Вас також можуть зацікавити новини: