Музей Сковороди, знищений російською ракетою / фото t.me/synegubov

За час повномасштабного вторгнення Україна втратила з вини російських військових мільйони історичних документів про злочини німецьких військ під час окупації українських територій у 1941-1944 роках. Про це йдеться в доповіді німецького Центру документації злочинів націонал-соціалістичного режиму "Архіви Арользена".

Так, були вкрадені або просто знищені документи, що підтверджують крадіжку нацистами українських культурних цінностей, злочини Голокосту, депортації населення тощо. Як підрахували експерти ЮНЕСКО, російська армія знищила в Україні 331 історично або культурно значущу споруду, в тому числі 29 музеїв, 13 бібліотек і одну будівлю архіву. Ще як мінімум п'ять архівів постраждали частково.

Наприклад, державний архів Херсона розграбований наполовину. Будівлю архіву в селищі Високопілля заміновано і до неї неможливо зайти, через що ще вцілілі там документи можуть бути втрачені цієї зими через погодні умови.

Відео дня

"Росія використовує стирання історичної пам'яті як зброю. На цьому тлі ми вважаємо своїм обов'язком допомогти зберегти фонди", - заявив директор "Архівів Арользена" Флоріан Азулай.

Росія грабує і знищує музеї України

Як писав УНІАН, під час окупації Херсона росіяни викрали з місцевого художнього музею три картини відомого художника-мариніста Івана Айвазовського - "Буря вщухає", "Вид міста Одеси" і "Море". Музейники кажуть, що росіяни аналогічно крали роботи Айвазовського з інших музеїв.

Також ми розповідали, що в червні під час влаштованої росіянами повені в Херсонській області вода знищила будинок-музей відомої народної художниці Поліни Райко.

Вас також можуть зацікавити новини: