Росіяни знищують і грабують музеї України / фото УНІАН, Андрій Марієнко

Розграбування українських музеїв російськими окупантами стало найбільшим розкраданням предметів мистецтва з часів Другої світової війни. Про це пише The New York Times.

Згідно з даними прокуратури і самих музеїв, в одному тільки Херсоні окупанти вкрали понад 15 тисяч предметів мистецтва та об'єктів історичної спадщини. Загалом росіяни розграбували або повністю знищили понад 30 музеїв у Херсоні, Маріуполі, Мелітополі та інших містах. 

Зазначається, що ці цифри стосуються лише задокументованих фактів. На практиці масштаби розкрадань можуть бути набагато більшими. За словами експертів, з якими поспілкувалися журналісти, це наймасштабніше розкрадання предметів мистецтва після Другої світової війни.

Відео дня

Фахівці вважають, що метою грабунку було не тільки отримання матеріальних або історичних цінностей, але й прагнення позбавити Україну її культурної спадщини. Очевидці відзначають, що розграбування музеїв носило організований характер, причому під керівництвом російських фахівців.

Мародерство окупантів в Україні

Одним їх характерних елементів російського вторгнення в Україну стало системне і повальне мародерство. З перших днів війни зафіксовані численні факти грабежів, які здійснювали російські солдати. Символом цього стала вкрадена пральна машина.

Крім крадіжки майна з приватних будинків, росіяни відзначилися розграбуванням цілих підприємств. Наприклад, на Херсонщині окупанти розграбували історичне шато, яке пережило дві світові війни.

Однак найбезглуздішим проявом російської клептоманії стало викрадення живого єнота з Херсонського зоопарку. Показово, що цим епізодом росіяни, вочевидь, дуже пишаються.

Вас також можуть зацікавити новини: