Воллес: Росія насправді крихка, Україна може виграти війну / фото REUTERS

Росія є "набагато крихкішою", ніж в країні-агресорі хочуть визнати, і перемога України у війні є цілком можливою. Як пише Sky News, таку думку на конференції Інституту глобальних змін Тоні Блера в Лондоні озвучив Бен Воллес, який залишає посаду міністра оборони Великобританії. 

"Я вважаю, що [війну в Україні] можна виграти. Я вважаю, що Росія набагато крихкіша, ніж хочуть визнати росіяни... Розкол в ієрархії російської армії цілком реальний, кількість втрат жахлива", – зазначив він. 

Північноатлантичний альянс, на думку Воллеса, все ж продемонстрував свою здатність стримувати Росію від нападу. 

Відео дня

"Дедалі агресивніший президент Путін з його постійними погрозами червоними лініями, які потім зазвичай тануть, не наважувався наближатися до НАТО. Росія дуже, дуже обережно ставилася до території НАТО. Ми не бачили нападів на такі території, як Естонія чи Латвія. Вони були абсолютно уважними до НАТО. Вони були дуже, дуже обережні, щоб переконатися, що вони не провокують. Можна стверджувати, що альянс сам по собі функціонує. Стримуючий фактор статті 45 [частина статуту НАТО, яка допускає "термінові військові дії", якщо державам-членам загрожує] виконує функції", – сказав він.

Водночас він визнав, що Альянс переживав роки стагнації, і війна в Україні "пожвавила" його. 

"Після 1991 року НАТО просто перебувало в застої… Багато населення Європи було б здивовано тим, що НАТО є ядерним альянсом. Вони просто забули про це говорити", – зауважив Воллес.

Бен Воллес йде з посади - що треба знати 

Британський міністр оборони Бен Воллес відзначився як один з найбільших прихильників підтримки України – від питань щодо постачання зброї до підготовки українських військових, яких він неодноразово відвідував під час їхніх навчань на території Великобританії. За час повномасштабної війни в Україні Великобританія змінила трьох прем’єр-міністрів, але Воллес залишався незмінним головою оборонного відомства. Ще минулого місяця Воллеса розглядали як потенційного нового генсекретаря НАТО. 

Цього місяця довкола Бена Воллеса розгорівся скандал. Це сталося після того, як він сказав, що Україні варто було б активніше дякувати своїм західним партнерам за допомогу. Це спровокували різку реакцію президента України Володимира Зеленського. Британський міністр зрештою заявив, що його слова були неправильно витлумачені і що він особисто продовжуватиме підтримувати Україну до кінця.

Після скандалу Воллес заявив, що піде з посади, коли прем'єр-міністр країни Ріші Сунак буде проводити перестановки в уряді (вони очікуються у вересні поточного року).

Вас також можуть зацікавити новини: