Білорусь направила в основну ударну силу своїх ЗС понад 1000 строковиків / фото Міноборони Білорусь

За підсумками осіннього призову в Білорусі найбільше строковиків направили в ССО – основну ударну силу Збройних Сил країни. 

Як повідомляє моніторингова група "Беларускі Гаюн", згідно з офіційними заявами, Міноборони країни збиралося набрати близько 10 тисяч призовників. 19 листопада у всіх частинах і з'єднаннях Збройних сил, внутрішніх і прикордонних військ тисячі призваних "строковиків" були приведені до військової присяги.

Згідно з інформацією з відкритих джерел, яку вивчили журналісти, присягу склали: 

Відео дня
  • 1500 військовослужбовців у всіх частинах внутрішніх військ;
  • 1500 військовослужбовців у прикордонних військах;
  • 2000-2100 військовослужбовців в 72-й об'єднаному навчальному центрі підготовки прапорщиків і молодших фахівців;
  • близько 600 осіб у механізованих бригадах Сухопутних військ (є основними бойовими з'єднаннями); 
  • близько 540 осіб в частинах Військово-Повітряних сил і військ протиповітряної оборони;
  • більше 1200 осіб в частинах сил Спеціальних Операцій (ССО).

У "БГ" звернули увагу, що однозначний пріоритет при комплектуванні ЗС РБ солдатами-строковиками був відданий ССО.

"У кожну з 3-х бригад було направлено в середньому понад 400 солдатів-строковиків. Це стійка тенденція: в бригади ССО з року в рік направляється найбільша кількість солдатів-строковиків (в порівняння з іншими в/ч). На їх тлі значно менш укомплектованими виглядають 4-і механізовані бригади Сухопутних військ, всього в них було направлено в два рази менше строковиків, ніж в бригади ССО", – зауважують журналісти. 

Також в "БГ" акцентують, що основна маса строковиків "розмазується" по великій кількості військових частин, які в основному комплектуються по штатам мирного часу.

Журналісти зауважують, що за підсумками призову виникають сумніви в тому, що Білорусь формує нове оперативне командування на південному напрямку, створення якого анонсували в травні.

"При такій кількості призиваних на службу солдатів-строковиків анонсоване в кінці травня формування нового оперативного командування ЗС РБ (Південного) стоїть під великим питанням. ... При збереженні кількості призовних на службу солдатів-строковиків і обмежених фінансових ресурсах в найближчій перспективі очікувати формування повноцінного Південного оперативного командування не доводиться", – зазначають автори аналізу. 

Участь Білорусі у війні проти України – останні новини

Білорусь і РФ почали формувати спільне угруповання військ. Як прогнозують експерти, його формування триватиме до середини зими, а керувати буде Генштаб РФ.

У Генштабі ЗСУ очікують, що ворог зробить спроби збройних провокацій на державному кордоні, а також спроби проникнення диверсійно-розвідувальних груп противника з території Російської Федерації та Республіки Білорусь. 

А в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України повідомили про план російських спецслужб здійснити низку терористичних актів на об'єктах критичної інфраструктури Білорусі, зокрема на АЕС.  

Одночасно Україна будує на кордоні з Білоруссю залізобетонний паркан з колючим дротом.

Вас також можуть зацікавити новини: