ЗСУ йдуть вперед, але це непросто / фото t.me/V_Zelenskiy_official

В ході розпочатого контрнаступу ЗСУ зіткнулися із запеклим опором загарбників. Це зовсім не схоже на "голлівудське кіно", тому блискавичних проривів очікувати не слід, пише Politico.

"Противник робить все, щоб утримати захоплені позиції. Росіяни активно використовують штурмову і армійську авіацію, ведуть інтенсивний артилерійський вогонь. Під час наступу наші війська стикаються з суцільними мінними загородженнями, які поєднуються з протитанковими ровами. Все це поєднується з постійними контратаками підрозділів противника на бронетехніці і масованим застосуванням ПТРК і дронів-камікадзе", – розповіла заступник голови Міноборони Ганна Маляр.

За останню добу ЗСУ просунулися на 250 метрів в районі Берховського водосховища під Бахмутом і ще на 200 метрів в напрямку Торецька Донецької області. У Запорізькій області українська армія пройшла вперед до одного кілометра в Бердянському напрямку, в результаті чого загальне просування в регіоні на даний момент становить три кілометри. 

"Українці і росіяни вже кілька місяців повідомляють про свої прирости в метрах. Наприклад, тільки в дев'ятимісячній битві за Бахмут Росія, як повідомляється, втратила одного солдата убитими або пораненими на кожні 48 сантиметрів завойованої території", – пише видання.

Автори публікації відзначають, що після торішніх успіхів ЗСУ під Харковом і в Херсоні Україна зіткнулася з необхідністю домагатися таких же або навіть кращих результатів. Однак люди, які не брали безпосередньої участі у війні, можуть мати завищені очікування, заявив виданню український військовий аналітик і глава найбільшого українського військового добровольчого фонду "Повернись живим" Тарас Чмут.

"Це не голівудський фільм. Українські сили просуваються з потрібною їм швидкістю цього разу. Так само, як і минулорічний контрнаступ. У людей немає інформації про те, скільки невдалих спроб було зроблено в минулому році до грандіозного успіху, яким всі дорожили", — сказав Чмут.

Український контрнаступ - останні новини

За перший тиждень контрнаступу українська армія визволила на південному напрямку близько 90 квадратних кілометрів. Зокрема, російських окупантів вигнали з сіл Лобкове, Левадне, Новодарівка, Нескучне, Сторожове, Макарівка, Благодатне.

У наступальних діях були помічені німецькі танки Leopard 2 і американські БМП Bradley, деякі з яких були втрачені. Однак досі на передовій не було німецьких БМП "Мардер" і британських танків "Челленджер". Військові експерти вважають, що цю техніку притримують для головного удару, коли буде намацано слабке місце в російській обороні.

Вас також можуть зацікавити новини: