Літаки F-16 в Україні відразу ситуацію не переламають, вважає експерт / фото Reuters

Американські винищувачі F-16 Україна отримає із затримкою, і через це наша держава фактично втратила літній період.

Ці літаки ситуацію відразу не переламають, заявив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко ефірі телемарафону. "Питання було у певних процедурах, без яких розв'язати це питання було неможливо. Врешті це сталося і це дуже добре. Але, через те, що затягували рішення партнери, ми втратили практично літній період, протягом якого могли відбуватися певні дії (для оборони України - УНІАН)", - сказав він.

Водночас він позитивно відгукнувся щодо планів союзників передати Україні велику кількість винищувачів. Крім того, на його думку, F-16 буде значно більше, це - питання часу.

Відео дня

"Я так розумію, що постачання літаків буде відбуватися десь протягом двох років. Можливо пришвидшиться, але зрештою вони будуть, і я думаю, що за два роки буде більш ніж 60... Це дуже хороше підсилення наших Повітряних сил, у будь-якому випадку. Тим більше, якщо говорити про те, що вісім літаків будуть найближчим часом. Можливо, вже взимку", - додав Мусієнко.

Він визнав, що на першому етапі це поки не та кількість літаків, яка здатна спричинити серйозний перелам, але посилить захист українського неба. Мусієнко додає, що кожен такий літак дасть можливість збільшити удари по ворожому тилу, посилює потужності Сил оборони тощо.

"Але істотного переламу очікувати відразу не варто", - попереджає експерт.

Літак F-16 для України - що відомо

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський за результатами переговорів з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте оголосив, що Амстердам передасть Україні 42 винищувачі F-16. Також Данія погодилася передати Києву 19 таких літаків.

За даними очільника Міноборони Олексія Резнікова, ще кілька країн готові доєднатися до "літакової коаліції". На його думку, літаків буде значно більше, але треба розуміти, що літак - це платформа, яку треба наповнити певним озброєнням.

Також стало відомо, що Пентагон у разі необхідності готовий навчати українських пілотів на своїй території.

Вас також можуть зацікавити новини: