Україні нададуть дуже "розумні" F-16, вважає експерт / фото US Air Force

Україні нададуть американські винищувачі F-16, які були модернізовані у 90-х для країн Європи і є універсальними та надзвичайно "розумними".

Про це сказав авіафахівець та учасник Львівського оборонного кластера Кирило Новіков в ефірі телемарафону, відповідаючи на запитання, чи відомо, які саме модифікації F-16 обіцяють партнери Україні.

"F-16 і МіГ-29 - літаки 4-го покоління, відповідно випускались вони в ті самі роки. Але на відміну від МіГ-29, F-16 набагато довше випускався і досі модернізується, представлений у дуже багатьох країнах західного блоку. Також F-16, які нам постачаються, далеко не 70-х і навіть не 80-х років машини. Це більш свіжі. Є інформація, що частина тих літаків, в комплектації "блок-20" ..., тобто модернізованих для Європи у 90-х роках. Саме ці літаки будуть передаватися від Данії, Нідерландів та інших країн з часом", - зазначив Новіков.

Відео дня

За його словами, Україна отримає багатоцільові універсальні літаки, які можуть працювати з різним озброєнням. "Досить маневрові, досить швидкі, економічні і ефективні в застосуванні з іншими видами озброєння", - сказав експерт.

За його інформацією, в різних модифікаціях вартість одного F-16 становить від 30-35 млн доларів США, в залежності від новизни, часу випуску цього літака. При цьому Новіков підкреслив важливість озброєння для літаків.

"Тому що літак може працювати в режимі штурмовика з ракетами повітря-поверхня, вести повітряний бій проти інших літаків противника, знешкоджувати радіолокаційні станції, які знаходяться біля або за лінією фронту. Тобто це універсальна машина і вона надзвичайно розумна. Тому що там сучасні комп’ютери, висока швидкість обробки інформації, максимальна кількість систем, які допомагають пілоту здійснювати бойове ураження", - пояснив він.

Новіков переконаний, що вже зараз також готується пакет обслуговування цих літаків, зокрема, мова про запчастини, які потрібні для щоденного обслуговування машин.

"Ці літаки ремонтуються в Європі. Тобто в сусідній Польщі є декілька заводів по ремонту двигунів до F-16, є в інших країнах ремонт планерів та інших систем. Я впевнений, що Україна тут працює в коаліції з державами-союзниками. І таким чином звісно ніхто нас напризволяще з цією технікою не покине, так само як і з танками "Абрамс", "Челленджер" та іншими видами озброєння", - сказав Новіков.

Україна отримає літаки F-16 - що сьогодні треба прочитати й знати

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 22 серпня, речник Повітряних сил України Юрій Ігнат сказав, що Україна сподівається отримати F-16 в гарних модифікаціях.

Він нагадав, що Україна вже отримала підтвердження того, що таки отримає сучасні винищувачі F-16, які є наразі найпоширенішими літаками у світі.

При цьому він впевнений, що з ракетами, які Україна хоче бачити в F-16, особливо проблем не має бути. Але є питання в грошах, оскільки кожна ракета коштує чимало.

Раніше, 20 серпня, президент України Володимир Зеленський за результатами переговорів з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте заявив, що Україна отримає 42 американських винищувачі F-16 після тренування пілотів та інженерів.

Вчора видання Defence Express написало, що союзники передадуть Україні вживані версії винищувачів F-16, які проходили модернізацію у минулому столітті. Йдеться про версію F-16 MLU. Водночас зауважувалось, що не слід відкидати сценарій, що деякі винищувачі можуть пройти певні додаткові модернізації у найближчому майбутньому.

За словами Ігната, для захисту свого неба Україні потрібно 128 багатоцільових винищувачів західного виробництва.

Вас також можуть зацікавити новини: