Андрій Риженко оцінив, скільки ще ворожих кораблів потрібно уразити Україні / колаж УНІАН, фото REUTERS, facebook.com/andrii.ryzhenko.5

Якщо Україна пошкодить ще 20% російських кораблів, то в Чорному морі для РФ "ситуація може змінитися дуже драматично". Таку думку висловив капітан першого рангу запасу ВМС ЗСУ, колишній заступник начальника штабу ВМС України Андрій Риженко.

"Морські дрони дуже суттєву роль зіграли. Хочу нагадати, що в жовтні 2022 року, коли ми тільки почали їх застосовувати, на той період часу нам вдалося відтіснити супротивника від нашого узбережжя Одещини тільки завдяки ракетним комплексам "Гарпун" і "Нептун". Але тоді, в принципі, фактично в щоденному режимі російські кораблі виходили на зовнішній рейд в Севастополі та звідти обстрілювали нас ракетами "Калібр". Почували себе безпечно в Севастополі, Криму, інших базах. Це не кажучи про Новоросійськ, де взагалі для них був курорт", – розповів він в ефірі телемарафону.

Риженко зауважив, що Україна змогла досягнути значного результату після того, як почала операції бойових роїв. Було знищено чи пошкоджено майже три десятки ворожих кораблів

Відео дня

"Коли в комбінації йшли повітряні, морські дрони, а згодом  і крилаті ракети. За цей період часу, за даними Генерального штабу 27 катерів і кораблів пошкоджено та знищено. Це дійсно дуже гарний результат. Якщо ми пошкодимо ще 20%, то за певних умов, в залежності від тих кораблів, які будуть пошкоджені, ситуація може змінитися для них дуже драматично", – вважає він.

Капітан першого рангу запасу ВМС ЗСУ зазначив, що дещо складнішою є ситуація з російськими носіями "Калібрів". За цей час було знищено один корвет типу "Каракурт", який мав увійти до складу ЧФ РФ, а другий – це підводний човен "Ростов-на- Дону".

"Два фрегати, три корвети типу "Буян-М", ще два корвети "Каракурт", два підводних човна, зараз сховалися в Новоросійську. Хоча тішить, що в них є проблема з будівництвом нових ракет "Калібрів". Тому що раніше вони їх дуже активно вистрілювали, а зараз дуже-дуже обережно", – акцентував Риженко.

Він припускає, що російські носії "Калібрів" можуть стати наступною ціллю для українських морських дронів. За його словами, ці кораблі зараз перебувають в Новоросійську, але іноді вони виходять в море.

"Я думаю, про це наші військові знають і зможуть визначити слабке місце, де можна уразити носій "Калібрів", – зазначив він.

Також Риженко вважає, що продовжиться активне полювання українських морських дронів на російські десантні кораблі, тому що військово-політичне керівництво РФ дуже незадоволено тим, що Україна має вихід до Чорного моря.

"Вони хочуть нас позбавити цього виходу. Тому можна спрогнозувати, що вони будуть планувати різні операції, в тому числі десантні", – резюмував він.

Удари по кораблях РФ

За даними британської розвідки, логістична мережа Росії у Чорному морі стає дедалі вразливішою перед можливими новими українськими атаками. Втрата великого десантного російського корабля "Цезар Куніков" у Чорному морі ще більше обмежить лімітовані ресурси РФ для ведення війни проти України.

Нагадаємо, 14 лютого ГУР Міноборони України спільно з іншими підрозділами здійснили успішну місію зі знищення російського великого десантного корабля "Цезар Куніков". Вороже судно атакували кілька ударних морських дронів "Magura V5" біля берегів тимчасово окупованого Криму неподалік Алупки.

В результаті атаки дронами, десантний корабель, який міг вміщати 87 членів екіпажу на борту, отримав пробоїни по лівому борту і затонув.

Вас також можуть зацікавити новини: