Володимир Путін навмисно виставляє себе небезпечним божевільним / фото Reuters

Підрив Каховської греблі найбільше турбує тим, що він свідчить про готовність президента Росії Володимира Путіна і його генералів до небезпечної ескалації. Про це пише британське видання SkyNews.

Як зазначив старший науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень з сухопутних воєн Бен Баррі, розлив Дніпра може відстрочити можливе форсування на пару тижнів, але це не панацея.

"Коли вода спаде і земля висохне, в України буде такий же шанс перетнути річку, як і до повені", – заявив він.

Відео дня

Експерт зазначив, що технічно ЗСУ можуть переправитися навіть через річку, що розлилася. 

"Це не є неможливим здійснити форсування річки, яка знаходиться в повному розливі. Це просто складніше", - сказав Баррі.

Видання зазначає, що звинувачення росіян на адресу України сміховинні, тоді як за російською армією тягнеться "доведений послужний список" злочинів, які вона скоїла. До того ж саме росіяни більше виграють від того, що сталося.

"Прорив приносить користь росіянам, оскільки скорочує довжину лінії фронту, яку вони повинні захищати, і дозволяє зосередити увагу на сході", – пише видання, підкреслюючи, що ефект від повені для військової ситуації все одно буде короткочасним.

Автори публікації відзначають, що підрив ГЕС виглядає необачним і передчасним рішенням, яке дає непропорційно малу користь в порівнянні з величезним заподіяним збитком. В цілому все виглядає як вельми ірраціональний вчинок.

"Але може в цьому і сенс. Президент Росії досягає успіху в тактиці залякування. На війні може бути вигідно здійснювати божевільні вчинки, виглядати неврівноваженим і змушувати ворога гадати про ваш наступний акт божевілля", – зазначає видання.

Автори публікації вважають, що підривом дамби Путін хоче зробити своїх супротивників менш рішучими і більш обережними з побоювань нового безумства з боку росіян. Особливо в контексті Запорізької АЕС, яка все ще знаходиться під контролем армії РФ.

"Що ми можемо сказати напевно, так це те, що ця війна знову повернулася в більш непередбачуваному напрямку, і чим довше вона триватиме, тим частіше будуть відбуватися такі ривки", – відзначають автори.

Підрив Каховської ГЕС - останні новини

За словами голови Херсонської ОВА, через підтоплення та російський терор на Лівому березі Херсонщини ситуація надзвичайно важка. Прокудін розповів, що станом на ранок середній рівень підтоплення в області – 5 метрів 61 сантиметр. 

Під час евакуації цивільних жителів з міста Каховка російські окупанти скористалися ними як живим щитом, повідомляє Генштаб ЗСУ. Відзначається, що 6 червня відбулася масова евакуація цивільного населення з міста Каховка, під час якої люди використовували власний автомобільний транспорт. Разом з цивільним населенням евакуаційними маршрутами скористалися російські окупанти.

Вас також можуть зацікавити новини: