Росія активізує мобілізацію на фронту / фото wikimedia.org

Після виборів в Росії відновиться масова мобілізація, і вже влітку на фронті можуть з'явитися 300 тисяч нових окупантів.

"Вони якийсь час не проводили мобілізацію, вони набирали тільки на контракти. Але, якщо в першій половині 2023 року вони на контракти набирали 30 тисяч людей щомісяця, і цього їм вистачало, то вже в другій половині 2023 року ця цифра зменшилась до 20 тисяч. А це ледь-ледь покриває втрати щомісячні. В цьому році вони взагалі набирають 10 тисяч в місяць, що навіть близько не покриває понесені за цей самий час втрати", - сказав ветеран російсько-української війни, екс-командир роти батальйону Айдар Євген Дикий в інтерв'ю.

За словами Дикого, поки росіянам було заборонено, вони пішли на абсолютно екстримальні заходи. Зокрема, він нагадав, громадяни яких країн потрапили в полон ЗСУ, в тому числі Азії та Африки. Також експерт зазначив, що в Росії відшукують нелегальних мігрантів та ставлять перед вибором - в'язниця або участь в так званій СВО.

Відео дня

"Враховуючи те, що вони вдаються до таких заходів, можемо побачити, наскільки в них реально проблема з набором на контракт. І тому абсолютно очевидно, що зараз, коли ритуал відбувся, росіяни знову поклялися в вірності в наступні шість років Путіну, доведеться за цю клятву відповідати", - заявив він.

Після виборів, на думку Дикого, росіянам доведеться доводити свою вірність Путіну.

"Ідіть за нього помирайте. Тому зараз однозначно буде хвиля повісток", - додав він.

Водночас, експерт пояснив, що період від отримання повістки до появи на фронті росіян - від чотирьох до шести місяців.

"Значить кінець липня чи серпень - це той час, коли можна очікувати близько 300 тисяч нових окупантів. Це я вважаю, абсолютно реалістично", - заявив він.

Мобілізація в Україні

Як повідомляв УНІАН, Дикий заявляв, що мобілізація 500 тисяч осіб в Україні - це критично необхідний мінімум. "Насправді ці 500 тисяч нам потрібні на вчора, якщо не на позавчора", - заявив він. За його словами, розмова щодо цієї мобілізації мала б відбуватися не в березні 2024 року, а десь в вересні-жовтні 2022 року. 

Він пояснив, що для того, аби воювати з ворогом силами значно меншими, ніж у цього ворога, потрібно, щоб була технологічна перевага, як, приблизно, у західної коаліції перед хуситами, коли проти авіаносців та крилатих ракет воювали моджахеди на віслюках. При однаковому технологічному рівні, як підкреслив Дикий, не можна виставляти одного нашого бійця проти 10 окупантів.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що оцінка засвідчила, що мобілізація 500 тисяч українців не є необхідною з огляду на ротації, які відбуваються на лінії фронту, і озброєння, що надходить.

Вас також можуть зацікавити новини: