Дощі ускладнять просування ЗСУ / фото t.me/V_Zelenskiy_official

Голова Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан розповів про найкращий час для просування вглиб позицій ворога, зауваживши, що під час сезону дощів робити це буде вже складніше.

Про це він сказав в ефірі телемарафону, відповідаючи на запитання щодо українського контрнаступу та того, коли може настати його кульмінація, коли накопичених ресурсів може вже не вистачати для підтримки інтенсивного тиску на ворога.

"Тут все не залежить від наших ресурсів, а більше залежатиме від погодних умов. Тобто ми не можемо пришвидшитися з просуванням, якщо у нас просто не збільшити кількість військової техніки. І то, самі по собі броньовані машини не ефективні при подоланні саме мінних загороджень", - сказав експерт.

Відео дня

За словами Кузана, обрана наразі стратегія є "єдино ефективною". При цьому, зауважив він, все ж потрібно збільшувати кількість боєприпасів та інтенсивність обстрілів. Крім того, Україні потрібні далекобійні ракети, аби знищувати тилові склади та командні пункти противника, тим самим підриваючи його забезпечення та логістику.

"Єдине, що нас в цій ситуації буде стримувати, - це, звичайно, сезон дощів, який почнеться от – жовтень-листопад. Ось тут, звісно ж, вже буде набагато тяжче будь-якій стороні, яка просувається, рухатися, особливо, з важкою технікою. Тому до цього часу, умовно кажучи, ми маємо час, наскільки ми можемо просунутися вглиб позицій ворога", - наголосив Кузан.

Під час сезону дощів, додав він, і російські окупанти не зможуть так активно будувати свої фортифікаційні споруди.

"Звісно ж, і на Лимано-Куп’янському напрямку вони не зможуть просуватися так активно. Тому що дощі більш загрозливі для східної частини України, ніж, умовно, південної. І це означатиме, що ми знову зайдемо в період позиційного протистояння, який триватиме аж до весни наступного року", - зауважив експерт.

Кузан також зауважив, що така ситуація – це змога для росіян отримати "передишку", на яку вони чекають, тому потрібно постійно тиснути на них.

Контрнаступ ЗСУ - що відомо

Як повідомляв УНІАН, раніше секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов запевнив, що контрнаступ українських військ відбувається за затвердженим планом.

За його словами, радикально ситуацію змінити може наявність у Збройних силах України сучасних винищувачів. Йдеться про F-16.

Водночас посол України в Німеччині Олексій Макєєв заявив, що нерішуча військова підтримка з боку західних партнерів стала однією з причин нинішніх складнощів, з якими стикається український контрнаступ. Він зауважив, що у підготовлених українських бригад зараз є багато західної зброї та боєприпасів, але у Росії "був час забарикадуватися".

Вас також можуть зацікавити новини: