Літак А-50 оцінювався порядка 300-350 мільйонів доларів / фото Міноборони РФ

Авіаційний експерт Богдан Долінце проаналізував, наскільки складною була операція по знищенню російських літаків над Азовським морем, а не над суходолом, а також оцінив орієнтовні втрати у грошовому еквіваленті, яких було завдано РФ.

В ефірі загальнонаціонального телемарафону він зазначив, що на сьогоднішній день не достатньо фактів, щоб зрозуміти яким чином і які засоби використовувались для ураження літаків, інформація про це не озвучувалась. 

"Разом з тим, якщо говорити про складність, то це дуже багаторівнева операція. Тому що дані літаки і раніше виконували польоти над Азовським морем. Крім того, вони активно застосовувалися для протидії відповідним системам ППО, для протидії нашим системам зв’язку", - акцентував Долінце. 

Відео дня

Він додав, якщо говорити безпосередньо наскільки важко було дістати ці літаки над морем, а не над суходолом, то це дуже складна операція.

"Фактично територія над Азовським морем закрита досить щільною стіною протиповітряної оборони ворога, в тому числі, на території тимчасово окупованого Криму, на території тимчасово окупованих Запорізької та Херсонської областей. Тобто, ці літаки напевне взагалі не очікували такого розвитку подій", - підкреслив Долінце.

Щодо наслідків, то на думку експерта, швидше за все РФ відведе такі літаки на багато більшу відстань.

"І не буде в майбутньому ризикувати, підлітаючи настільки близько до зони ураження, в якій опинилися дані літаки", - вважає Долінце.

Також авіаційний експерт оцінив, скільки приблизно може коштувати ворогу втрата таких літаків, які були знищені чи підбиті над Азовським морем.

"Якщо говорити про знищення, то принаймні літак А-50 оцінювався порядка 300-350 мільйонів доларів. Якщо говорити про Іл-22ПП, то він був дещо дешевше, але теж мова може йти на сотню або трохи більше мільйонів доларів. Тобто, загальні втрати ворога можуть оцінюватись до півмільярди доларів. В залежності від того, в якій модифікації кожен з цих літаків був і звісно, в залежності від того, яке обладнання на літаку було розміщено",- акцентував Долінце. 

Знищення А-50 і Іл-22 - подробиці

Як писав УНІАН, 15 січня Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтвердив новину, що Повітряні сили ЗСУ знищили в зоні акваторії Азовського моря російський літак А-50. На додачу, українські військові знищили повітряний пункт управління противника Іл-22.

Про те, що українська ППО завдала вогневого ураження двом літакам Повітряно-космічних сил РФ над Азовським морем стало відомо у вечором 14 січня, зокрема, таку новину народний депутат від "Слуги народу" Юрій Мисягін у своєму Telegram-каналі

Речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат, коментуючи фото дуже пошкодженого літака-ретранслятора Іл-22 армії РФ, про збиття якого сьогодні офіційно повідомлялося, зазначив, що ворожий літак виявився "живучим гадом", але "корито восстановлению не подлежит". Водночас, речник ПС ЗСУ акцентував, що пріоритетною ціллю був російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50.

Вас також можуть зацікавити новини: