ЗСУ звільняють Україну від окупантів / фото t. me_V_Zelenskiy_official

Військовий експерт Олександр Коваленко заявив, що є кілька сценаріїв звільнення окупованих українських територій.

"Завжди є або позитивний сценарій, або негативний. Позитивний сценарій - це, звичайно ж, вихід до кордонів 1991 року до кінця 2023 року. Але є і негативний. У чому він полягає? Ми на самому початку говорили з вами про підготовку умов для контрнаступу, які можуть тривати три-чотири-п'ять місяців, як на Харківщині і на правобережній Херсонщині. І ми проговорювали питання того, що на Луганщині ці умови готові, але не вистачає кількох факторів, щоб реалізовувати контрнаступальні дії. Якщо ми говоримо про Запорізьку область, цей процес зараз відбувається, як і на Лівобережній Херсонщині. Тобто все знаходиться в процесі, два-три місяці і, можливо, щось ще реалізується", - сказав експерт в інтерв'ю УНІАН. 

Коваленко розповів, що у нас є сім локацій, які треба звільняти.

"Лівобережна Херсонщина, частина Запорізької області, Луганщина, окупована у 2022 році та окупована у 2014-му, Донеччина, окупована у 2022 році та обмежено окупована у 2014 році, та тимчасово окупований півострів Крим. Якщо ми зможемо скомбінувати звільнення Лугащини 2022 року, звільнення Лівобережної Херсонщини та Запоріжжя – фактично це може статися до середини літа, то виникає питання, що з територіями, окупованими у 2014 році. Там повинен бути зовсім інший сценарій і зовсім інша підготовка. Лінія оборони, яку вони формували роками, матиме свій гальмівний вплив на наш контрнаступ. І вихід до адміністративного кордону з тимчасово окупованим півостровом Крим – це теж свого роду елемент впливу. Планомірне знищення об'єктів інфраструктури російських окупантів на півострові та знищення Кримського мосту, щоб повністю нівелювати логістику (сценарій як з Антонівськими мостами на Херсонщині), займе певний період часу. У контексті всіх цих локацій ми виходимо на 2024 рік", - сказав експерт.

Він не виключає, що при негативному сценарії Україна може звільнити материкову частину України до кінця 2023 року, а з півостровом Крим історія може перенестися на 2024 рік.

Прогнози щодо звільнення України від окупантів: деталі

Глава ГУР Кирило Буданов прогнозував, що цього року Україну чекає радість і перемога у війні, а Росії "світить" трансфер влади. 

6 січня Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що у 2023 році розпочинається український наступальний етап війни у визволенні окупованих російськими військами земель.

Генерал США у відставці Бен Ходжес вважає, що Україна звільнить тимчасово окупований Росією з 2014-го року Крим до кінця серпня за умови, що західні партнери продовжать надавати їй допомогу і збережуть санкції проти країни-агресора.