"Озброять кувалдами Пригожина": експерт розповів про долю нових російських "мобіків"

Олександр Коваленко не вважає, що новий призов в РФ потрібно називати новою хвилею мобілізації.

Військовий експерт Олександр Коваленко розповів, якою буде реакція України на нову хвилю мобілізації в РФ, яка може скоро початися.

"Реакція України повинна бути, і, в принципі, вона вже прозвучала від президента України Володимира Зеленського, що наші міжнародні партнери, звичайно ж, повинні нам з цією проблемою допомагати. Тобто давати більше зброї, боєприпасів. Більше цілей для знищення, тому і більше потрібно всього", - сказав еекперт в інтерв'ю УНІАН.

Коваленко не вважає, що новий призов в РФ потрібно називати новою хвилею мобілізації.

"Загальна мобілізація в Росії почалася у вересні, і її назвали частковою. Точно так само, як війну вони назвали якоюсь там спеціальною військовою операцією. Але яка СВО, якщо це війна?! Вони підміняють поняття. І точно так же вони підмінили поняття загальної мобілізації. Вони порахували, що 300 чоловік може вистачити? Почалася мобілізація, зібрали 300 тисяч у жовтні - рекорд по знищеним окупантам. У листопаді - новий рекорд. У грудні - новий рекорд. Три місяці поспіль. Звичайно ж, це пов'язано з тими факторами, що в зоні бойових дій з'явилася велика кількість непрофесійних, ненавчених, неякісних військовослужбовців, які не знають, як себе вести в бойових діях, і при цьому не мають повної комплектації підрозділів по техніці і по озброєнню. За три місяці вони втратили більше 47 тисяч особового складу. З урахуванням поранених, яких зазвичай множать на коефіцієнт, з початку мобілізації вони втратили 150 тисяч особового складу, 50% мобілізованих", - сказав він.

Ковеленко впевнений, що десь до кінця лютого будуть знищені сумарно-умовно всі частково мобілізовані. 

"На місяць їм потрібно до 50 тисяч особового складу з урахуванням втрат і до 50 тисяч з урахуванням компенсації цих втрат. Тобто в місяць у них має бути оновлення ресурсу в зоні бойових дій в 100 тисяч. І це щоб просто бути на одному місці, стояти, не рухатися. Можна рухатися, але "негативно" – назад. Виходячи з цього, скільки їм потрібно ресурсу, щоб імітувати наступ, щоб вийти за межі ось цих показників? 200-250 тисяч? Можливо. У такому випадку їм потрібно 2-2,5 мільйона мобілізованих протягом року. Потягнуть? Вони 300 тисяч не змогли потягнути. Чим вони їх озброять? Кувалдами Пригожина? Можливо. Але з урахуванням того, що у нас всього один пакет HIMARS знищує БТГ за лічені хвилини, скажімо так... дисбаланс очевидний". - додав він.

Нова хвиля мобілізації в Росії: подробиці

Наприкінці грудня глава Міноборони України Олексій Резніков попередив громадян Росії про те, що путінська влада готується в січні закрити кордони для чоловіків призовного віку і почати нову хвилю мобілізації.

5 січня у Генштабі ЗСУ повідомили, що керівництво Росії вживає заходів щодо запобігання масового виїзду чоловіків призовного віку за кордон перед черговою хвилею мобілізації.

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Черняк заявив, що російська влада 15 Січня може оголосити про додаткову мобілізацію. Очікується, що мобілізувати можуть до 500 тисяч росіян. Проектом указу передбачено, що на цей раз мобілізація також буде відбуватися в Москві і Санкт-Петербурзі.