В атаці було використано 5 носіїв Х-22 - літаки Ту-22М3 / фото Міністерство оборони РФ

Задля нічного ракетного удару росіяни задіяли непропорційно велику кількість Ту-95МС і пуск всього 4-х ракет Х-101.

Військовий аналітик Олександр Коваленко припустив, що можливо якісь з ракет просто не долетіли до України і впали десь в районі Воронежа.

"В ході удару 18 травня по Україні було задіяно 22 ракети Х-101. Чи обумовлено було застосування в цей раз всього 4-х з вичерпанням БК або іншими причинами, складно сказати, але з 18 травня по 22 травня російський ВПК якраз міг випустити від 4 до 6 ракет Х-101. Є над чим подумати. Не виключено, що розуміючи нестачу боєкомплекту по Х-101, окупантами була застосована й інша номенклатура, зокрема - Х-22, які давно не застосовувалися. При цьому, було використано 5 носіїв Х-22 - літаки Ту-22М3, хоча один такий літак, по ідеї, може нести 3 ракети Х-22", - написавши він.

Відео дня

Коваленко вважає, що з цього ракетного удару можна зробити кілька попередніх висновків.

"Перший - у росіян зберігаються обмеження щодо застосування носіїв ракет, які мають істотний знос ресурсу і їх намагаються не перевантажувати, зокрема планер. Другий - у Росії зберігається дефіцит виробництва ракет, але, щоб приховувати це і створювати видимість безмежності потенціалу, вона буде продовжувати завдавати ударів обмеженим боєкомплектом різної номенклатури з періодичністю 2-3 дні. Третій - з урахуванням частоти застосування дронів-камікадзе, а так само регулярності польотів військово-транспортних Іл-76ТД ВПС Ірану в Москву, є підстави вважати, що Іран зміг наростити виробництво Shahed-136", - додав він.

Ракетна атака РФ 22 травня - деталі

Вночі російські окупанти завдали масований ракетний удар по Україні, а також застосували дрони-камікадзе. Пізніше в повітряних силах ЗСУ розповіли, що українські військові знищили 20 з 20 ударних безпілотників і чотири з 16 ворожих ракет, якими росіяни атакували Україну.