Світан пояснив, як Україні витримати зиму, навіть якщо РФ зібрала "мільйон" БПЛА для удару / фото ua.depositphotos.com

Україна здатна протистояти повітряним атакам Росії, навіть якщо країна-агресор зібрала для зими "мільйон" БПЛА для удару.

Протистояти ворожим "Шахедам" можливо ще на кордоні, якщо розставити вздовж його лінії достатню кількість систем ППО, пояснив військовий експерт Роман Світан в інтерв'ю Obozrevatel

"У росіян можуть бути мільйони безпілотників, але, якщо ми закриємо всі ППО по кордону, нам вони будуть вже не страшними, тому питання не в кількості. Але ось можливість безпілотника вразити противника - тут можна порівнювати", - вказав він.

Відео дня

Світан уточнив, що в цьому плані Україна дещо "програє" РФ, оскільки територія ворога за масштабами набагато більше, а отже, БПЛА до необхідних об'єктів можуть летіти "довго". Однак така перевага одночасно є мінусом для Москви: Києву свої території захистити ППО легше.

Якщо зробити все правильно, Україні буде все одно, скільки "Шахедів" для ударів зібрала Росія, акцентував Світан. 

За його словами, також важливо, щоб Україна володіла достатньою кількістю БПЛА для ударів, але зараз ЗСУ цим не можуть похвалитися. Зброї не вистачає, ніхто з цим нічого не робить, заявив експерт. 

"Серійне, масштабне, промислове виробництво у нас досі не запущено. Ми без санкцій не можемо це зробити. Значить, треба щось міняти в Міноборони і "Укроборонпромі"", - вважає він. 

Світан уточнив, що безпосередньо по лінії фронту у ЗСУ є механізми, щоб захиститися від дронів РФ. Однак триває десятий рік війни (починаючи з 2014), і Україні вже слід виходити на виробництво промислових партій БПЛА, а не розмірковувати, як вразити ціль.

Він резюмував, що сучасна війна - це не про "безпілотник на безпілотник" - це про те, наскільки ефективно дрон досягає цілі, ліквідує її. "Ми повинні застосовувати їх (дрони - УНІАН) по Росії і захищатися від російських безпілотників. Це система радіоелектронної боротьби, це ППО, в основному стрілецька, зенітна", - підсумував він. 

Світан оцінив терміни виробництва нових винищувачів в РФ

Раніше Світан також оцінив здатність РФ відновити одиниці знищеної військової авіації, яку кількісно скоротили ЗСУ за майже два роки повномасштабного вторгнення. 

За його словами, Росія не зможе швидко виготовити нових винищувачів для вбивства українців. Їй знадобитися мінімум 5 років, тому "проблем" з цим в України не буде. Разом з тим, РФ почала ховати свою авіацію і рідко її використовує, побоюючись втратити нові одиниці зброї.

Водночас показово, що в ніч на 17 грудня невідомі дрони атакували аеродром Ростова. На ньому знаходилися російські бомбардувальники СУ-24, СУ-24М, СУ-34.

Вас також можуть зацікавити новини: