Україна отримає системи ППО NASAMS / фото KONGSBERG

Військовий експерт Роман Світан стверджує, що двома батареями систем ППО NASAMS, які США передають Україні, можна "закрити" небо над Києвом.

"Є така хороша ракета "повітря-повітря", нею користуються льотчики винищувачі в основному - це ракета AIM-120 AMRAAM, яка пройшла вже не одну війну, кілька десятків років їй. Основна ракета до 40 кілометрів дальності, але є ракети і до 180 кілометрів з певними двигунами, тобто ракета сама по собі дуже надійна, і ось цю ракету вирішили використовувати не тільки на літаках, а ще й запускати із землі. Для її пуску придумали певні тубуси і вийшла така цікава система, яка називається NASAMS. Це система, яка використовує ці ракети "повітря-повітря" для того, щоб виконувати такі завдання, як і літак в повітрі - знищувати повітряні об'єкти: будь то крилаті ракети, або БПЛА, або літаки і частину балістичних ракет також може знищувати", - розповів експерт.

Комплекс NASAMS можна включати в загальну систему ППО з IRIS-T і Patriot.

"Ця батарея може прикрити десь пів Києва, тобто в принципі можна говорити про те, що дві системи NASAMS зможуть повністю закрити припустимо таке велике місто типу Києва. Далі ще буде 6 систем такого ж рівня, в залежності від їх потреби вже наші повітряні сили будуть розбиратися куди їх ставити. Оптимальний варіант - ними прикривати великі міста-мільйонники або рівня Одеси, тобто вже і порти одночасно. Вісім систем в принципі прикриють багато наших міст, в основному міста-мільйонники", - заявив Світан.

Він вважає, одна система NASAMS може бути задіяна саме для прикриття портів біля Одеси.

Комплекси NASAMS для України: що відомо

У вересні в Пентагоні заявили, що Сполучені Штати Америки планують надати Україні два зенітно-ракетні комплекси NASAMS, які забезпечать додаткову протиповітряну оборону нашої держави.

Пізніше стало відомо, що Україна очікує найближчим часом поставок зенітно-ракетних комплексів NASAMS від США.

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко вважає, що для створення буфера повітряної безпеки неба в Україні необхідно не менше 16-20 батарей систем протиповітряної оборони (ППО) NASAMS.